Čaj od koprive

Iako se kopriva svrstava u korov i to opasan jer može da opeče ( i latinsko ime koprive “urtica” dolazi od glagola “opeći”) ova biljka se od davnina koristi za ishranu i kao lek. U 1. veku grčki lekari Dioskord i Galen su otkrili da je čaj od lista koprive diuretik i laksativ i da pomaže u slučaju astme, pleuritisa i bolesti slezine.
U narodnoj medicini čaj od koprive se koristi kao diuretik da poboljša krvnu sliku, protiv artritisa i reume ali i kao lek za masnu i kosu u kojoj se stvara perut.

SASTAV I DEJSTVO
Čaj od koprive smiruje alergije i pospešuje probavu, listovi i koren čiste krv, pomaže laktaciju, smiruju upale, ublažavaju bol, ubijaju klice, šire krvne sudove, snižavaju krvni pritisak i skraćuju rok da rana zaceli.

Poznati američki naturolog Džuel Džibons preporučuje list koprive za ishranu a posebno onih koji žele da oslabe.

Brazilski travari koriste celu biljku da ublaže prekomerno menstrualno krvarenje, za dijareju, dijabetes, poremećaje urinarnog trakta ali i za probleme organa za disanje, uključujući i alergije. Spolja su koprivu koristili za problematičnu kožu. .

U Nemačkoj se danas kopriva prodaje kao biljni lek za lečenje prostate i kao diuretik. Ona je uobičajeni sastojak nemačkih lekova na bazi lekovitog bilja za reumu i zapaljenja, posebno donjeg urinarnog trakta i prostate.

U Sjedinjenim Državama čaj od listova koprive se koriste kao diuretik, za lečenje artritisa, prostatitisa, reume, reumatoidnog artritisa, visokog pritiska i alergijskog rinitisa. Koren se preporučuje kao diuretik, za benigne hiperplazije prostate (BPH) i druge problema sa prostatom i kao prirodan lek koji sprečava krvarenje.

Nekoliko biljnih supstanci iz listova koprive izaziva žarenje uključujući i mravlju kiselinu, histamin, serotonin i acetilholin. U listu koprive ima i tanina, soli, hlorofila, sirćetne i maslačne kiseline, karotina, fitosterola, lecitina, vitamina C i K, sluzi, voska… Prisustvo glikokinina u listovima objašnjava zašto se čaj od koprive koristi u slučaju šećerne bolesti. Koren biljke obiluje i drugim supstancama kao što su skopoletin, steroli, masne kiseline, polisaharadi i izolecitini.

Istraživanja su potvrdila da nekoliko lecitina iz koprive uništavaju viruse koji napadaju gornje disajne organe a druge supstance (flavonoidi u listovima i lecitin u korenu) jačaju imuni sistem, što je navelo istraživače na ideju da bi lecitin mogao da se koristi u tretmanu sistemskog lupusa.

Ako jedete koprivu ili pijete čaj od koprive možete da primetite da vam je kosa sjajnija i gušća a koža čistija i zdravija.

Kopriva je jedan od nabogatijih izvora gvoždja u biljnom svetu tako da se koristi protiv anemije i kao tonik za bolji kvalitet krvi.Kad god osetite umor ili nedostatak energije posegnite za čajem od koprive.

Nekoliko kliničkih studija je potvrdilo da ekstrakti listova koprive smiruju upale, pomažu u slučaju reume i artritisa a razlog je što supstance iz listova pospešuju proizvodnju i delovanje imunih ćelija.

Istraživanje iz 1990. potvrdilo je tradicionalnu upotrebu koprive protiv alergija i rinitisa.

Koren koprive se koristi za lečenje benignih hiperplazija prostate ali je čaj od listova efikasniji za prostatitis. Kao opšta preventiva za probleme sa prostatom, održavanje zdrave funkcije ove žlezde kao i nivoa hormona klinička istraživanja ukazuju na to da se za čaj koristi koren koji je u ovim slučajevima efikasniji od lista.

Kopriva čaj pripremanje

U 1l vode 15 minuta skuvajte 50 g isitnjenog lišća, ostavite preko noći i sutradan pijte umesto vode kao sredstvo za jačanje, protiv malokrvnosti, žutice, kamena u bešici i vodene bolesti.

Sok od koprive
Sameljite 1 kg mladih i svežih listova koprive u mašini za meso, iscedite sok i pijte sa medom po 3-4 kašike dnevno za iste bolesti kao i čaj ili ispirajte usta kod angine i upale desni.

Čaj od koprive protiv opadanja kose
Kuvajte 100 g lista koprive u 1/2 l kišnice ili destilovane vode, dodajte 25 g kamilice, poklopite, ostavite 8 sati, procedite i toj tečnosti dodajte 200 g vinskog sirćeta. Ovom smesom trljajte koren kose svako veče.

Čaj za reumatizam
Po 20 g lista koprive i breze kuvajte 15 minuta u 1/2 l vode, dodajte po 20 g cveta suručice, zove, lipe i pupoljaja topole, ostavite da proključa, ostavite poklopljeno 8 sati i pijte tokom dana umesto vode.
Dr Jovan Tucakov

Čaj od koprive snižava krvni pritisak i smanjuje puls tako da bi pacijenti sa srčanim problemima trebalo da se posavetuju sa lekarom pre upotrebe koprive.

-S obzirom da je diuretik duže korišćenje čaja od koprive ne preporučuje se pacijentima koji ne smeju da koriste lekove za izbacivanje tečnosti jer može da dovede do neravnoteže elektrolita i minerala u organizmu.
-Kopriva se ne preporučuje ako koristite lekove za srce i za izbacivanje tečnosti iz organizma jer pojačava njihov efekat.

-Kopriva daje lepši ukus sosovima i testima jer sadrži čak 10% proteina što je više nego bilo koje povrće.
-Koprivu možete da upotrebite umesto spanaća. Mladi listovi koprive su najbolji i najkorisniji, berite ih u proleće pre nego što biljka procveta.Postoji mišljenje da kopriva koja je cvetala može da bude loša za bubrege.
-Ako naberete veću količinu mladih listova kratko ih obarite, zamrznite ili osušiti i stavljajte u supe, paprikaše i slična jela.
-Kada skuvate koprivu više neće da žari.

loading...
Loading...