Možete da eksperimentišete sa različitim količinama, sve dok ne postignete željenu jačinu. Mera od 2 šoljice kukuruza na 1 l vode, samo je staro pravilo. Čajevi od svih žitarica pa i kukuruza su jako dobri i kada su hladni. Možete ih čuvati u frižideru do mesec dana, ako su dobro zatvoreni. Pijte ih umesto obične vode tokom dana.

KUKURUZNI ČAJ

Ako volite kukuruz, zavolećete i kukuruzni čaj. Sadrži prirodne šećere, obiluje vitaminima A, B, C, tiaminom, niacinom i važnim mineralima (kalcijum i gvožđe). Travari koriste kukuruzni čaj za lečenje anemije, zatvora i za mršavljenje. Ništa ne umiruje živce, glavobolju i migrene, kao šoljica sveže isprženog kukuruznog zrnevlja.

Fine svilenkaste niti ispod lišća na klipu, kukuruzna svila, na glasu je kao dobar tonik za odstranjivanje toksina iz organizma. U narodnoj medicini ovaj napitak se koristi za čišćenje mokraćnih kanala i bešike. U jesen svila se raširi po gazi i osuši. Kada sva vlaga ispari, svilu stavite u papirnate kesice i koristite za pravljenje zimskih tonika.1 šaku kukuruzne svile prelijte sa 2 šoljice kipuće vode i ostavite da odstoji potopljeno 10 minuta.
Ocedite pre posluživanja.

Čaj od kukuruza priprema

Semenke sa 2-3 klipa raširite na papir za pečnje i pecite na 160 stepeni C, često mešajući, dok ne izgube svu vlagu i postanu zlatne, pa ih zajedno sa klipovima prelijte ključalom vodom i kuvajte pokriveno 40 minuta
Pojačajte potom vatru i kuvajte još 10 minuta, a onda sklonite i bacite klipove. Nekoliko zrna dodajte u šoljicu čaja. Napitak je vrlo ukusan i zdrav, a uspešno će ublažiti napade gladi između obroka.

Ako nemate svež kukuruz, možete da napravite čaj od smrznutog, ili kukuruza iz konzerve. U tom slučaju otopite smrznuti kukuruz na papiru i osušite zrna pre prženja. Ako koristite kukuruz iz konzerve, možete da doda te sok iz limenke.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply