Čaj od lipe se pravi od cvetova, listova ili kore drveta, ali pre nego što ga napravite, upoznajte se sa ovom biljkom.

Sirup od lipe je od davnina poznat kao „ kraljevski nektar“ zbog svojih lekovitih svojstava. Od lečenja glavobolje, poremećaja sa varenjem, do umirivanja nervnog sistema, ovaj blagi sedativ koristili su podjednako i Indijanci i Evropljani, za unapređenje zadravlja.

Čaj od lipe i zdravlje

Lipa je idealan sastojak za okrepljujuću šolju čaja. Ona sadrži mnoštvo vitamina, antioksidanta flavonoida, tanina i eteričnih isparivih ulja.

Svi ovi sastojci zajednički deluju i pružaju mnoga lekovita svojstva, a u nastavku teksta ćemo videti i koja.

Prirodan sedativ

Čaj od lipe je idealno piće za kraj stresnog dana. On umiruje i opušta, pomaže vam da se odmorite, pogotovo kada pokušavate smirite živce i da se rešite nesanice. Ali, to nije sve!

Čaj od lipe leči glavobolje, pogotovo migrene. Umiriće vam um, te je najbolje popiti ga nakon napornog rada ili učenja. Napravite pauzu sa šoljom čaja, i osećaćete se odmorno i spremno da ponovo započnete dan.

Najbolje od svega je što je čaj od lipe bezbedan i za decu, pa i ona mogu uživati u šolji čaja ili se opustiti u kadi sa malo lipe, pogotovo kada su razdražljiva ili nemirna. Ovo je odličan čaj za decu sa hiperaktivizmom.

lipov caj

Pomoć pri varenju

Nažalost, nervna napetost obično izaziva i probleme sa varenjem. Zatvor i povraćanje se mogu pojaviti kada ste pod stresom, pogotovo ako i inače imate slab stomak. U tom slučaju, čaj od lipe će sa svojim umirujućim svojstvima, biti od velike pomoći.

Kako biste započeli oporavak, čaj od lipe umiruje digestivni trakt, čime vas rešava od bola u stomaku, nesvarene hrane, smanjuje grčenje i spazam mišića, i ublažava glatke mišiće organa za varenje.

Ovaj čaj je poznat po stimulišućim svojstvima procesa varenja, što znači da vam može pomoći da povećate apetit.

Ukoliko patite od sindroma iritiranih creva, imate čir, gasove, nadimanje i dijareju, lipa je biljka za vas. Odličan izbor za one dane kada vas prožima bol. Čaj koji se pravi od cvetova lipe, ima sposobnost da leči gastrokardijačni sindrom, koji se javlja kada imate višak gasova u stomaku koji gura stomak napolje i opterećuje srce.

Saznajte više>>> Za šta je dobar čaj od lipe

Čaj za detoksikaciju

Ovaj umirujući čaj pomoći će vam ukoliko imate problem sa žučnom kesom (ali, ne deluje na kamenje u žuči). On povećava proizvodnju žuči i stimuliše jetru. Ovo svojstvo izvući ćete ako čaj budete pripremali od kore lipe.

Čaj od lipe je diuretik, te povećava proizvodnju urina, zbog čega se rešavate neželjenih posetilaca u krvi i telu. Na ovaj način se bori i protiv infekcija urinarnog trakta, pa ćete možda morati malo češće da idete u kupatilo, ali će vam pomoći ukoliko patite od inkontinencije, zbog lošeg rada bubrega. Još jedno pročišćujuće svojstvo čaja od lipe koje će biti posebno zanimljivo ženama- pomaže u uklanjanju celulita i toksina koji izazivaju ovu upalu kože.

Podržava zdravlje srca

Opuštanjem i smanjenjem nervne tenzije, održavate zdravlje srca. Pa, kada pijete čaj od lipe zbog anksioznosti, u isto vreme lečite jako lupanje srca i aritmiju. Ovaj čaj može biti baš ono što vam je potrebno za smanjenje rizika od hipertenzije i kardiovaskularnih bolesti, opuštanje zidova krvnih sudova, proređivanje krvi i sprečavanje stvaranja ugrušaka.

Zaštitničko svojstvo čaja od lipe sprečiće i formiranje naslaga u zidovima arterija, zbog čega su krvni sudovi elastični, te se krv lako kreće kroz njih.

Iako ovaj čaj može biti od pomoći kada je u pitanju kardiovaskularno zdravlje, ukoliko imate neku srčanu bolest, obavezno pročitajte deo teksta o nuspojavama.

Problemi sa disanjem, lečenje simptoma prehlade

Osećate se loše? Ne možete da prestanete sa kijanjem ili kašljanjem? Verovatno ste prehlađeni. Čaj od lipe je, u tom slučaju, čaj po vašoj meri.

Počnite da pijete čaj čim osetite prve simptome prehlade i ublažiće bolno grlo, kao i kašalj. Čaj od lipe će vam otpušiti nos i pomoći vam da ponov normalno dišete. A, ako ga zasladite medom, imaćete bonus lekovita dejstva.

Ukoliko dobijete temperaturu, onda obavezno popijte čaj od lipe, pošto će vam pomoći da brže izbacite znoj i spustite telesnu temperaturu, dok u isto vreme, izbacuje štetne toksine koji izazivaju infekciju i čine vas bolesnim.

Druge dobrobiti čaja od lipe

Kupke sa parom mogu vam pomoći da pročistite disajne puteve, a koristiće i vašoj koži jer će otvoriti pore i očistiti ih od prljavštine i vazdušnog zagađenja. To može biti posebno dobro za suvu kožu i opekotine od sunca.

Čaj od lipe se može koristiti kao tonik za lice. Ublažava iritiranu kožu, umanjuje otoke i deluje na natečene kapke. Uzmite parče vate i natopite je u topao, ne vruć, čaj, i namažite lice.

Neki kažu da kada se čaj od lipe nanese direktno na kožu, može ublažiti bol u zglobovima i drugim ranama u nogama, pogotovo ukoliko imate slabu cirkulaciju.

Njegova ublažujuća i opuštajuća priroda čine ovaj čaj odličnim saveznikom u borbi protiv jutarnje ili putne mučnine. Uz to, može ublažiti bolnu menstruaciju.

Pošto čaj od lipe ima antigljivična svojstva, sprečava rast patogena iz hrane.

Čaj od lipe priprema

Naučite kako napraviti čaj od lipe i započnite svoje opuštanje već danas.

Čaj od lipe se može napraviti od cvetova, listova ili kore drveta. U daljem tekstu pročitaćete kako se priprema koja vrsta čaja.

Listovi

Po litru vode vam je potrebno oko 15 grama sušenih listova lipe i 5 grama svežih listova. Kada skuvate čaj, sačekajte oko 3 minuta, pa popijte šolju pre odlaska u krevet. Pijuckajte polako, opustite se i uživajte u šolji čaja od lipe.

Cvetovi

Cveće se za čaj od lipe može koristiti u sušenom obliku, ili čak u prahu. Za šolju čaja, prespite ključalu šolju vode (oko 250 mililitara) preko 1-2 kašikice svežih ili sušenih cvetova lipe. Ostavite pokriveno 10-15 minuta, pa popijte.

Ovaj čaj možete piti 3 puta dnevno, ali bi ga deci trebalo davati u manjim količinama, u zavisnosti od njihove težine. Ukoliko imate neki akutni problem, možete povećati količinu čaja, ali samo na nedelju dana, ne duže.

Ovaj čaj se lepo slaže i sa drugim biljkama, pa ga možete pomešati nekim drugim čajem, za prijatniji ukus. Zasladite ga medom po želji, što pogotovo može biti dobro ako se lečite od prehlade.

Nuspojave čaja od lipe

Dakle, odlučili ste da počnete da pijete čaj od lipe? Odlična vest, uskoro ćete se osećati mnogo bolje. Ali, trebalo bi da znate sve o njemu, kako biste bezbedno mogli da uživate u njemu.

Da li je moguće preterati sa čajem od lipe?

Iako je potrebno još naučnih istraživanja kako bi se ova tvrdnja potvrdila, trebalo bi da pijete maksimalno tri šolje dnevno, i to, na kratko vreme. Prevelika količina ovog čaja na duže vreme, može izazvati probleme sa srcem.Možda ste čuli da čaj od lipe nije dobar za srce ali to važi samo ako ga pijete nekoliko nedelja svakodnevno ili ako pijete više od 3 šolje dnevno.

Više od preporučene količine dnevno može povećati nagon za mokrenjem, pogotovo ako već uzimate diuretike, i izazvati dehidraciju.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply