lipa-drvo

Lipa je veoma rašireno višegodišnje drvo, koje ne traži posebno kvalitetno zemljište ali, ipak, najbolje uspeva na dubokom, rastresitom i plodnom zemljištu. Na našim prostorima najčešće su dve vrste lipa: krupnolisna ili crna lipa (Tilia plathyphyllos) je vrsta koja cveta krajem maja. Raste najviše po brdskim, hrastovim i bukovim šumama, na visinama do 1000 m nadmorske visine. Dobro uspeva na polusenovitom, svežem i humusnom zemljištu.

Sitnolisna (lipolist) ili bela lipa (T. cordata) cveta tokom juna, obič-no dve nedelje posle krupnolisne. Veoma je otporna na mrazeve i podnosi senovita staništa. Pojedinačno raste u hrastovim šumama i na toplim staništima bukve i jele do 1.200 m nadmorske visine. U našoj zemlji sitnolisna lipa je veoma rasprostranjena i sadi se često kao dekorativna vrsta po parkovima i drvoredima.

Između ovih lipa ima mnogo hibrida, na primer srebrna lipa (T. tomentosa ili syn. T. argenta Desf.) i gajena američka lipa (T. ame-ricana L.). Obe nemaju lekovitih vrednosti jer njihove cvasti nemaju karakterističan prijatan miris. Zbog toga se smatraju falsifikatima zvanične droge. Drogu čine cvasti lipe sa priperkom Tiliaeflos cum bracteis. Beru se čim počne cvetanje, odnosno kada su 2/3 cvetova u cvasti rascvetane.Precvetana lipa nema vrednosti. Bere se po suvom i lepom vremenu, izvan naselja, gde nema prašine. Suši se što pre i brže na promaji ili u sušnici do 40-C u tankim slojevima. Od 4 kg sveže lipe dobije se 1 kg suve. Osušeni cvetovi lipe se čuvaju dobro zatvoreni, najduže godinu dana. Pravilno osušena je svetle, žutozelene boje, sluzavog i slatkog ukusa, prijatnog i intenzivnog mirisa.

Čaj od lipe dejstvo

Cvet lipe sadrži više od 1% flavonoida (rutin, hiperozid, kvercetin), 10 % sluzi, razne šećere i etarsko ulje oko 0,02% Lipa je najomiljeniji narodni čaj (infusum) koji se upotrebljava kod nazeba kao dijaforetik (pomaže pri izbacivanju šlajma), ima blago sedativno i spazmolitično delovanje (protiv grčeva) te zbog toga ulazi u sastav raznih čajeva. Deluje slično kao cvet zove, a često i u kombinaciji sa njim koristi se kod nazeba, prehlada i gripa.

Za šta je dobar čaj od lipe

Čaj od lipe smanjuje iritaciju oštećene sluznice gornjih disajnih puteva i koristi se kod svih vrsta kašlja. Lipov čaj je poznat od davnina i pije se kao prijatan napitak. Takpđe,čaj od lipe se upotrebljava kao lek za bolje varenje hrane, kao diuretik, spazmolitik i sedativ. Najčešće se primenjuje u obliku toplog zaslađenog napitka.

Iako je lipa poznata kao biljka za čaj, i mladi listovi se mogu koristiti u ishrani. U narodu se mlad list lipe koristi za spremanje sarmica. Listovi su bogati vitaminom C, sadrže dosta sluzi i skroba. Pripremaju se sveži kao salata ili kuvanjem kao varivo. Cvet lipe se koristi i za izradu kozmetičkih preparata – aromatične vode (Aqua Tiliae). Hladnim cedenjem lipovog semena dobija se 50% ulja.

Koristi se i drvo lipe (Tiliae lignum) uglavnom kod problema sa lučenjem žuči, ali i spolja u kozmetičkim preparatima za otklanjanje celulita. Od lipovog drveta se proizvodi aktivni ugalj velike adsorptivne moći.
Zbog mirisnih cvetova lipa je veoma cenjena i kao medonosna vrsta.

Čaj od lipe pripremanje
Preporučena doza je 2 lipe na 150 ml ključate vode.Ostailiti da stoji poklopljeno 10 minuta, procediti i piti.

Čaj sa lipom za znojenje
Po 25 grama cveta lipe,zove i kamilice i 15 g pomoćnice, pomešati. Tri supene kašike smeše popariti sa pota litra ključale vode, poktopiti i posle jednog časa piti ovaj čaj za preznojavanje.

Za opekotine i rane
100 grama cveta ili lista lipe preliti sa litrom ključale vode,poklopiti i ostaviti 3 časa,procediti i koristiti kao oblogu.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply