Jedan od najboljih prirodnih lekova protiv proliva je sasvim sigurno čaj od lista dunje. Obično su naše bake prilikom pripremanja slatkog od dunja za zimu ostavljale i listove ove biljke da se osuše, kako bi uvek pri ruci imale oprobano prirodno sredstvo za lečenje dijareje.

Čaj od lista dunje lekovitost

Osim što čaj od lista dunje u sebi sadrži brojne vitamine, poput vitamina B 1, B 2, B 3 i B 6, te vitamin C, on je poznat i po tome što ima mnoge minerale i lekovite supstance, te se zato i govori o njegovoj izuzetnoj lekovitosti. Sem pomenutih vitamina, ovaj čaj sadrži i gvožđe, kalijum, kalcijum, magnezijum, ali i natrijum, bakar, mangan i mnoge druge minerale i lekovite elemente.

Lekovistost ovog čaja je dokazana u situacijama kada osoba ima poteškoća sa radom organa za varenje, a posebno se preporučuje kao lek za proliv. Takođe, čaj od lista dunje se koristi i u slučajevima dehidracije organizma, a smatra se i da utiče na poboljšanje lučenja žuči u organizmu. Osim toga, ovaj čaj je dobro koristiti i za jačanje odbrambenih snaga organizma, te za lečenje malokrvnosti, kao i za poboljšanje stanja kod kijavice, prehlade, pa čak i bronhitisa. Čak postoje indicije da ima izuzetno pozitivan efekat i na lečenje različitih promena na koži i njenih povreda, te se, između otalog preporučuje i za saniranje opekotina, ali i za lečenje ekcema, te akni i mnogih drugih infekcija kože.

caj od dunjinog lista

Čaj od lista dunje kao lek za proliv

Ipak, najčešće se koristi čaj od lista dunje kao lek za proliv. Razlog zbog koga se preporučuje ga koristiti u ovim situacijama jeste što ima izuzetno blagotvoran uticaj na čitav sistem organa za varenje, a samim tim što je oprobano sredstvo za regulisanje probave, bolje od bilo kog drugog sredstva utiče i na zaustavljanje upornih proliva.

Čaj od listova dunje priprema

Kada je u pitanju čaj od listova dunje, priprema mu je vrlo jednostavna. Dovoljno je da tri lista dunje blago usitnite, mada to nije nužno i da prelijete sa 250 mililitara proključale vode. Ovako pripremljen čaj poklopite i ostavite da ostoji 15 – ak minuta, pa procedite i pijete u manjim gutljajima dok je još topao.

Upotreba

U većini slučajeva je preporuka da se konzumira jedna do dve šolje čaja od lista dunje u toku jednog dana. Međutim, neretko se događa da ljudi posegnu i za različitim vrstama čajeva koji se koriste protiv proliva, što u većini slučajeva dovodi do pojave suprotnog efekata, odnosno nemogučnosti zaustavljanja proliva.

Čaj od lista dunje za decu

Ukoliko vas zanima da li sme da se koristi čaj od lista dunje za decu, imajte na umu da je njegovo korišćenje potpuno bezbedno i za mališane.

No, iako se čaj od lista dunje za decu, u principu može nesmetano koristiti, jer do sada nisu zabeleženi nikavi negativni efekti, treba naročito biti obazriv ukoliko odlučite da koristite i neke druge čajeve ili lekove protiv proliva. Svakako je opšta preporula da se čaj od lista dunje za decu koristi isključivo samostalno.

Efikasni čajevi protiv proliva

Uz čaj od lista dunje, postoje i mnogi drugi efikasni čajevi protiv proliva, a na prvom mestu onaj koji se priprema od šipka i hibiskusa, za koje je poznato da stežu stolicu.

Takođe, efikasni čajevi protiv proliva su i čaj od kore nara, đumbira i nane, ali i različite čajne mešavine, poput one koje podrazumeva istu količinu čaja od matičnjaka, nane i kamilice.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply