Maline sadrže visok nivo vitamina i drugih hranljivih sastojaka, a povrh svega, veoma su ukusne. Medicinska i botanička svojstva ove biljke su vekovima predmet interesovanja. Kako sadrže snažne fitonutrijente i antioksidans poznat kao elaginska kiselina, maline se smatraju dobrom prevencijom od mnogih bolesti.

Anti-upalna dejstva

Čaj od maline je poznat po tome što smiruju upale i olakšavaju bolove izazvane gihtom, artritisom i sličnim stanjima koje podrazumevaju upalu, jer su maline bogate anticijanima, hemijskim jedinjenjem koje im, između ostalog, daje crvenu boju. Čaj od crvenih malina ili samo lista ove biljke, ukoliko se pije tri puta dnevno, smanjuje potrebu da se piju lekovi koji su neophodni da se ublaži bol kod ovakvih oboljenja.

Sipajte 30 grama suvih malina i lišća u pola litre ključale vode i ostavite da odstoji 15 minuta. Procedite i onda ga možete piti, topao ili hladan.

Antioksidantno dejstvo

Antioksidantno dejstvo znači da se ćelijske membrane štite od slobodnih radikala. Elaginska kiselina nije jedini antioksidans koji sadrže maline. Ove malene voćke sadrže i kvercetin i anticijane koji doprinose njihovoj sposobnosti da zaštite organizam od neželjenih bakterija i gljivica i pomažu u smirivanju upala uzrokovanih vaginalnim gljivicama i kod iritacija creva. Čaj od maline ublažava i lučenje sluzi u tkivima.

Tonik za matericu

Prema nekim zapisima, američki urođenici su ga koristili hiljadama godina kao tonik za ojačavanje materice tokom trudnoće i jačanje kontrakcija tokom porođaja. Ovaj čaj ne ubrzava kontrakcija, već pomaže da budu jače, čineći ih efikasnijim. Nemojte jesti maline niti piti čaj od njih tokom trudnoće ako imate ikakvih problema.

Zaštita od raka

Na Medicinskom fakultetu univerziteta u Južnoj Karolini vode se debate o testovima koji su pokazali da organizam lako apsorbuje elaginsku kiselinu, što pomaže odumiranje nekih vrsta kancerogenih ćelija. Ovaj čaj najviše utiče na karcinom jednjaka, jezika, pluća, debelog creva, jetre, kože i dojke.

Dejstvo na srce i cirkulaciju

Pošto je bogata vitaminom C i galnom kiselinom, malina i čaj od maline su se pokazali kao dobri u zaštiti kardiovaskularnog sistema i usporavanju nekih bolesti koje obično dolaze sa starenjem, kako su pokazala neka istraživanja.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply