Iako verovatno mislite da je maslačak korov, ova biljka takođe ima dobra lekovita svojstva i vekovima se koristi u tradicionalnoj biljnoj medicini. Američki urođenici su pravili čaj od maslačka i koristili ga za lečenje problema sa kožom, dok kineski travari preporučuju maslačak za probleme sa stomakom i poboljšavanje lučenja mleka tokom dojenja. Moderna nauka tvrdi da je list maslačka i čaj koji se pravi od njega dosta lekovit.

Listovi maslačka za bubrege

U tradicionalnoj medicini, čaj od lista maslačka se obično koristio za podsticanje stvaranja i izlučivanja urina i poboljšavanje zdravlja bubrega. Istraživanja ukazuju na to da listovi maslačka imaju diuretske sastojke koji povećavaju količinu urina koja se stvara u bubrezima. Kliničko istraživanje objavljeno avgusta 2009. godine u „Žurnalu alternativne medicine“ govori o efektu davanja ekstrakta lista maslačka na mokrenje kod 17 zdravih ispitanika i zaključak je da uzimanje nekoliko doza ovog ekstrakta tokom 24 sata povećava učestalost uriniranja tokom 5 sati nakon uzimanja prve doze, a povećavanje količine urina nakon uzimanja druge doze. Komponenta u listu maslačka koja izaziva ovaj efekat je još uvek nepoznata, ali stručnjaci smatraju da visok sadržaj kalijuma u maslačku – 218 mg u šolji čaja od listova maslačka – možda ima veze sa povećanom količinom mokraće.

caj od lista maslacka

Čaj od lista maslačka protiv raka

Istraživanje objavljeno na sajtu Centra za karcinom sugeriše da sastojci u lišću maslačka pa i u čaju koji se pravi od njega imaju značajna antikancerogena svojstva, bar kad su u pitanju laboratorijska istraživanja. Na primer, istraživanje objavljeno u novembru 2002. godine u „Biološkom i farmakološkom biltenu“ je dovelo do zaključka da taraksinska kiselina koju sadrži maslačak zaustavlja razvoj nastalih ćelija leukemije i zaslužna je za to što te ćelije „sazrevaju“ u nekancerogene ćelije. Drugo istraživanje, objavljeno januara 2004. godine, govori o tome da je ekstrakt maslačka uzrokovao nastale ćelije raka jetre da same proizvedu enzime koji su ih kasnije uništili. Ovi rezultati su obećavajući, ali je potrebno još kliničkih istraživanja na većim grupama ispitanika.

Antioksidantna svojstva

Lišće maslačka takođe sadrži nekoliko antioksidantnih komponenti, poput luteolina, kofeinske kiseline i hlorogene kiseline, koji pomažu organizmu u uništavanju štetnih slobodnih radikala. Slobodni radikali su vrsta nusproizvoda varenja, a u koži se stvaraju kada ste izloženi suncu ili toksičnoj sredini. S vremenom mogu oštetiti ćelijske membrane i DNK, povećavajući rizik od dobijanja karcinoma i drugih bolesti. Istraživanje objavljeno 2012. godine u „Žurnalu medicinske ishrane“, sprovedeno na životinjama, je potvrdilo da su životinje kojima je davan ekstrakt lista maslačka zajedno sa Paracetamolom u velikim dozama, bile otpornije na oštećenja jetre u poređenju sa kontrolnom grupom. Istraživači pripisuju ovaj efekat antioksidantnim dejstvima maslačka. Potrebno je više istraživanja da bi se ovakvi zaključci potvrdili, ali i ovakvi rezultati dosta obećavaju.

Čaj od lista maslačka

Sušeno ili sveže lišće maslačka se može koristiti za čaj i možete ga kupiti u većini prodavnica zdrave hrane. Da biste napravili čaj od listova maslačka, prelijte vrelom vodom jednu kafenu kašičicu sušenog ili četvrtinu šolje svežih listova maslačka i ostavite da se natapa 5-10 minuta pre nego što ga procedite i popijete. Takođe možete uzimati i ekstrakt lišća maslačka, bilo u vidu praha, bilo u vidu tinkture. Sipajte oko 500 mg praha ili 30-60 kapi tinkture u toplu vodu kako biste napravili čaj. Čaj od lista maslačka je preporučljivo piti do tri puta dnevno, ali ga nemojte piti ako imate alergijske reakcije na koži u dodiru sa samom biljkom.

Čaj od lista maslačka može imati drugačiji efekat ako pijete određene lekove, uključujući diuretike i lekove protiv dijabetesa, pa se konsultujte sa svojim lekarom da li je dobro da pijete ovaj čaj. Takođe pitajte svog lekara da li je dobro piti čaj od maslačka ako imate problema sa bubrezima ili žučnom kesom.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply