vocni-caj

Jagode su poznate i kao lekovita biljka koja se vekovima koristi u narodnoj medicini.Plod šumske jagode poboljšava krvnu sliku, koristi se protiv skleroze krvnih sudova i povišenog pritiska, sprečavanja zgrušavanje i lepljenje krvi.

Listove i koren jagode možemo koristiti za pripremu čaja za grgljanje i ispiranje upaljene sluzokože.Čaj od jagoda se pije se i kod crevnih i želudačnih tegoba. Nemački sveštenik i lekar Sebastijan Knajp preporučivao je čaj od listova šumske jagode kome se doda i malo lazarkinje, radi arome, što čaju daje posebno prijatan miris. Knajp je čaj od listova jagode preporučivao posebno onima
koji su preboleli neku tešku bolest, radi bržeg oporavka, a naročito slabašnoj deci. Najveći botaničar 18. veka, lekar Karl Line, lečio se jagodama i izlečio od teškog gihta. Njima lečimo i bubrežne bolesti. Jagoda jača vezivno tkivo, daje svež ten i čini organizam gipkim. Štiti kožu od prevremenog starenja, od bolesti zglobova, celulita, malokrvnosti, obezbeđuje elastičnost krvnih sudova. Šumske jagode su dobre za reumatičare, obolele od artritisa i raka, a dobro dodu i obolelima od multiple skleroze. Najlekovitije su ako se jedu sirove. Sve nabrojano odnosi se na šumske jagode; pitome jagode nemaju lekovita svojstva..

PREPARATI IZ PRIRODNE APOTEKE
Sok od šumskih jagoda: naročito pomaže astmatičarima.
Uvarak od korena: zaustavlja i leci proliv.
Iscedak iz listova i korena: leci bubrežne bolesti.
Čaj od listova jagode:za pripremanje potrebno je 2 pune kašičice suvih listova jagode preliti sa 2,5 dl ključale vode, posle 15 minuta procediti i piti 3 puta dnevno po jednu šolju čaja posle jela. Taj čaj može se koristiti i za grgljanje. U narodnoj mediciničaj od listova divlje jagode koristi se za jačanje celog organizma, odstranjuje pesak i kamence u mokraći i uopšte pomaže u izlučivanju mokraće. Takođe pročišćava krv. Možemo ga pojačati ako dodamo i listove maline, plućnjaka, tratinčice i kupine. Čaj od listova leci crevni i želudačni katar, proliv i hemoroide, podstiče varenje.

Od sasvim mladih listova šumske jagode pravi se ne samo lekovit, već i vrlo ukusan osvežavajući čaj, posebno od mešavine 3/4 listova jagode i 1/4 listova lazarkinje (Asperula odorata), koji se priprema kao oparak. Koristi se tokom oporavka od bolesti.

Za smirenje živaca: dobra je mešavina od 20 g mladog, osušenog lišća šumske jagode, 5 g lazarkinje i 2,5 g timijana (Thvmus serpvllum). Sve se prelije s pola litra ključale vode, ostavi poklopljeno 10 minuta, a potom se procedi.Čaj se pijetri puta dnevno po jedna šolja posle jela.

Za čišćenje krvi i bolju stolicu, kao i za poboljšanje telesnih sokova
: uzme se 8 g lišća šumske jagode i 2 g pelina (Artemisia absinthium) pa se prelije sa 2,5 dl ključale vode i pusti da odstoji poklopljeno 10 minuta. Čaj se procedi i pije ujutro i uveče jedna šolja posle jela.

Protiv reume: dobro je 8 g lišća šumske jagode i 4 g žutilice (Genista tinctoria) preliti sa 2,5 dl ključale vode, ostaviti da stoji 10 minuta, pa procediti.Čaj se pije 3 puta dnevno po šolja.

Protiv rastrojenih nerava, žučnih, bubrežnih i mokraćnih kamenaca i drugih tegoba, kao i za čišćenje krvi
: uzme se 1 kašika mešavine jednakih delova lišća šumske jagode, kupine, lazarkinje, žalfije, timijana, zdrobljenih bobica kleke, lišća bokvice, kičice (Ervthraea centaurium) i ploda šipka, prelije se sa 2,5 dl ključale vode, poklopi i posle 15 minuta procedi.Čaj se pije 3 puta dnevno po šolja posle jela.

Oblog od zdrobljenih listova šumske jagode povoljno deluje na upale i pomaže izlečenju manjih rana, a oparak od listova i korena leci bolesti jetre.

Listovi šumske jagode: ako su ubrani oko kalendarskog početka leta, vrlo su lekoviti i prikladni za stavljanje u rakiju. Razredenom rakijom posle natapanja listova često se ispiraju usta, što je dobro kao sredstvo protiv krvarenja desni, a ispiranjem se sprečava i loš zadah.

Sirove šumske jagode (plod) s vinom ili mlekom
: treba jesti što više, jer uklanjaju iz tela mokraćnu kiselinu, pa tako lece od reume i čiste telo od ugljene kiseline.

Za čišćenje od peska i kamena u bubregu i žučnoj kesi, kao i za jačanje srca: treba svaki dan tokom 4-6 nedelja pojesti po kilogram zrelih šumskih jagoda s mlekom, vinom ili limunovim sokom. Nemoćni i rekonvalescenti, još slabi posle neke bolesti, treba da uzimaju pola kilograma zrelih šumskih jagoda prelivenih
sa 1/4 litra sirovog mleka, ili čašom belog vina. Uzima se u 5 obroka tokom dana, uz parče crnog, integralnog ili ražanoghleba – sve dok ima jagoda.

Pitome jagode koriste se za negu zuba, jer podstiču njihovu belinu, i to tako što ih polako žvaćemo par minuta, a posle toga zube isperemo mlakom vodom u koju se može dodati prstohvat sode bikarbone.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply