MAJČINA DUŠICA – TIMIJAN (Thymus serpyllum) Livadski timijan (Thymus vulgaris) Baštenski timijan

Ova divna biljka, prijatnog mirisa, raste kao nizak grm na suvim, sunčanim i toplim mestima (po livadama, šumskim proplancima, pokraj puteva). Pod uticajem sunčevih zraka njeni tamnocrveni ili svetlocrveni (redje beli) cvetovi šire prijatan miris eteričnog ulja koje, osim što deluje antiseptično, smiruje kašalj i grčeve u bronhijama i olakšava izbacivanje katara iz pluća. (Preporučuje se i za lečenje velikog kašlja kod dece.).

Kako se priprema čaj od majčine dušice

Za šolju čaja od majčine dušice dovoljna je kašika isitnjenih delova biljke: popariti vrelom vodom, poklopiti i posle 20 minuta do pola sata procediti i piti. Odrasli mogu da piju čaj od majčine dušice dva do tri puta dnevno posle obroka (naročito kod lošeg varenja i nadimanja), a deca po jednu šoljicu, nekoliko puta u toku dana. (Kod grčeva i bolova u želucu kao i kod bolnih i neurednih menstruacija, piti odmah.)

U slučaju plućne ili bronhijalne astme preporučuje se čaj od mešavine srazmernih količina majčine dušice i bokvice: kašiku mešavine preliti šoljom ključale vode, dodati krišku limuna, poklopiti i ostaviti da malo odstoji. Procediti i piti što toplije i u gutljajima, 3-4 puta dnevno.

Svojim uljem, ova majčina dušica deluje blagotvorno na rad srca kao i na cirkulaciju krvi, popravlja raspoloženje i pozitivno se odražava čak i na polnu moć muškaraca. Nervno labilne i depresivne osobe treba da piju čaj od majčine dušice 3-4 puta dnevno. Pored čaja od timijana preporučuju se i kupke od ove biljke, jer osvežavaju i vraćaju energiju i miran san. Dobre su i za bolešljivu i nervoznu decu, kao i za rekonvalescente. Povoljno deluju na kožu i mogu da ublaže smetnje reumatske prirode. Pripremaju se tako što se pregršt majčine dušice veže u gazu i stavi u već pripremljenu vodu za kupanje. (Ako se za kupku koristi čaj od majčine dušice , mora da bude mnogo jači od čaja koji se pije.)

Timijan se s uspehom primenjuje i u lečenju od alkoholizma: u litar vrele vode staviti šaku cveta, poklopiti i posle pola sata procediti i piti ovaj čaj – svakih 15 do 20 minuta po jednu kafenu šoljicu -sve dok se ne pojavi odbojnost prema alkoholu. Da bi se to postiglo, potrebni su, pre svega, jaka volja i odlučnost, kao i spremnost porodice da istraje.

Umesto jutarnje kafe, preporučuje se šolja čaja od majčine dušice, jer blagotvorno deluje na želudac i stvara dobro raspoloženje: kašiku usitnjene biljke preliti ključalom vodom, poklopiti i posle dvadesetak minuta procediti i piti u gutljajima – po želji zaslađeno medom.

Prohlađen i proceđen čaj od 50 gr majčine dušice na litar vode (da vri samo 5 minuta) može da polsuži za obloge kod čireva, upala i rana ili kao losion kod ujeda insekata.

Ulje od cveta majčine dušice
Sveže ubranim cvetom rastresito napuniti bocu, doliti maslinovo ulje i držati nekoliko nedelja na suncu ili u blizini nekog izvora toplote. (Koristi za masažu kod paralize, moždanog udara, atrofije mišića, reume, neuralgije, išijasa, uganuća i si.)

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply