Maslačak je jedna od onih visoko cenjenih biljaka zbog njenog korišćenja u medicini i kulinarstvu. Pred vama je kratak pregled o lekovitim svojstvima čaja od maslačka.

Preporuka

Maslačak, koji se često posmatra kao korov, zapravo je daleko cenjenija biljka. Skoro svi delovi biljke se koriste u različite svrhe, a sama biljka je veoma bogata hranljivim sastojcima. Maslačak je jestiv i upotrebljava se u kulinarstvu. Listovi se mogu jesti kako u kuvanom, tako i u presnom stanju (u salatama). Cvetovi se koriste prilikom pripreme vina. Koren i cvetovi su takođe jestivi, ali se moraju kuvati da bi se izgubio gorak ukus. Mladi i nežni listovi su preporučljiviji od starih koji sadrže više gorčine.

Pored upotrebe u kulinarstvu, maslačak je takođe poznat po svojim lekovitim svojstvima. To je važna biljka koja se koristilala još u tradicionalnoj medicini Arabljana i američkih Indijanaca. Čak se i danas ova biljka koristi u svom svežem i sušenom obliku. Maslačak se može kupiti i u vidu kapsula i ekstrakta.

Hranljivi sastojci

Maslačak spada u biljke cvetnice iz roda Taraxacum i porodice Asteraceae. Postoje brojne vrste, ali su najraširenije Taraxacumofficinale i Taraxacumerythrospermum u vidu korova širom planete. Listovi ove biljke su nazubljeni, glatki (bez dlačica) i sjajni dok su cvetovi mali. Spadaju u višegodišnje biljke koje mogu narasti do maksimalne visine od 30 cm. Ova biljka sadrži visok nivo vitamina A, C i K, minerale kao što su kalcijum, kalijum, gvožđe i mangan. Bogata je vlaknima, proteinima, ugljenim hidratima i mnogim drugim korisnim jedinjenjima. Bogat je izvor beta-karotena i biotina.

Lekovitost čaja od maslačka

Biljni čaj se može napraviti od korena ili listova maslačka u njihovom svežem ili sušenom obliku. Ljudi su koristili čaj od maslačka vekovima kao pomoćno lekovito sredstvo za razna oboljenja. Za ovaj biljni čaj se kaže da je odličan za opšte zdravlje. Smatra se da je čaj od maslačka dobar za detoksikaciju, naročito za čišćenje jetre i bubrega.
Takođe, može delovati kao diuretik i povećati protok urina, te na taj način sprečavati zadržavanje vode u organizmu, izbacujući suvišnu vodu i soli.

Smatra se da je čaj od listova maslačka dobar za prečišćavanje krvi. Takođe je blagotvoran za čišćenje kože i protiv akni.

Utvrđeno je da je ovaj biljni čaj delotvoran kod poremećaja u varenju, kao što su konstipacija (zatvor) i dijareja (proliv).

Koristi se i za snižavanje visokog nivoa holesterola i šećera u krvi. Zbog toga se ovaj čaj preporučuje dijabetičarima.

Za čaj od maslačka se smatra da je koristan kod oboljenja kao što je reumatodni artritis jer biljka sadrži anti-upalna svojstva.

U prednosti čaja od maslačka spada i uticaj na gubitak težine. Razlog tome može biti u njegovom svojstvu diuretika koje sprečava zadržavanje vode u telu.

Ukoliko ste zainteresovani za korišćenje ove biljke konsultujte kvalifikovanog travara i sledite njegova uputstva. Bilo bi bolje da potražite mišljenje vašeg lekara opšte prakse jer biljka može uzajamno delovati sa drugim lekovima i dodacima. Iako se smatra bezopasnim, maslačak može prouzrokovati alergijske reakcije kod nekih ljudi. Oni koji imaju probleme sa žučnom kesom treba da izbegavaju ovu biljku.

Priprema čaja od maslačka

Uzmite kašičicu mešavine osušenih listova, cvetova i seckanog korena maslačka, stavite u šolju, prelijte šoljom vrele vode, poklopite i ostavite da odstoji oko dvadeset minuta.Čaj od maslacka može da se pije u količini od dve do tri šoljice dnevno.Najbolje je pre jela.Za poboljšanje ukusa možete dodati malo meda.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply