caj-od-maslacka

Maslačak je livadska biljka sa šiljaštećim, žutim cvetovima, od davnina se čaj od maslačka smatrao lekovitim sredstvom za bubrege i jetru. Prvi put se spominje u zapisima arapskih lekara. U 13. veku maslačak se spominje i kao sredstvo za negu kože.

Danas se sa sigurnošću može reći da lekoviti sastojci maslačka jačaju vezivno tkivo, sprečavaju nastanak žučnih kamenaca i regulišu poremećaje metabolizma. Maslačak podstiče rad želuca čime je olakšano varenje, podstiče sekreciju pankreasa i olakšava preradu masti. Ublažava tegobe izazvane gastritisom, smanjuje nadimanje, ubrzava proces izmokravanja i pročišćavanja krvi. Zbog toga ga mnogi lekari preporučuju kao pomoćno lekovito sredstvo.
Maslačak ima dobar efekat na ublažavanje reumatskih bolova, kao i gihta. U biljci se nalazi ceo niz zdravih sastojaka, u prvom redu saponini, vitamin C, karotin, tanin, silici jumska kiselina. Dokazanoje da je lekovitost najefikasnija kada sve supstancije deluju zajedno. U nekim biljnim apotekama moguće je naći gotove preparate na ba zi maslačka.

Recept za čaj od maslačka

Preliti seckani maslačak sa četvrt litra hladne vode, zagrejati do ključanja i kuvati 1 minut. Poklopiti i ostaviti 10 minuta da odstoji, zatim procediti i polako piti u gutljajima. Po želji čaj od maslačka se može zasladiti sa malo meda. Za opšte pročišćavanje organizma dobro je piti čaj od maslačka 6 nedelja ujutro, u podne i uveče po jednu šolju.

Verovanja
U narodnoj medicini i danas postoji verovanje da će pege sa lica nestati ako se trećeg dana mladog meseca lice istrlja maslačkom. Ponekad i uspeva…
POVEZANO >>>Maslačak kao lek
Maslačak med sirup salata čaj

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply