Biljka matičnjak koja potiče iz oblasti oko Mediteranskog mora oduvek je važila za onu koja podstiče dobro raspoloženje. Pa tako se i čaj od matičnjaka obično preporučuje da se pije kada prolazite kroz neki napeti i stresni period. Još u 11 veku, jedan arapski lekar zabeležio da “čaj od matičnjaka čini um i srce srećnim” međutim ovo nije jedino lekovito dejstvo koje ova biljka poseduje. U narednim redovima pročitajte koja su lekovita svojstva čaja od matičnjaka kao i da li sme da se pije u trudnoći i zašto je dobar za smirenje i za decu.

Uz konstantni svakodnevni stres, srce najviše strada zbog čega se često kaže da je čaj od matičnjaka odličan za bukvalno sve organe. Zato je veoma korisno piti ga i preventivno.Biljka  matičnjak je veoma dobro poznata pčelarima koji su ovom biljkom znali da namame maticu iz komšijskog roja. Poznato je da pčele vole matičnjak baš zbog lepog mirisa i kiselkasto slatkog ukusa.

Čaj od matičnjaka lekovito dejstvo

Pored toga što je dobar za raspoloženje, čaj od matičnjaka može mnogo više da uradi za vaše zdravlje. Konzumiranje ovog čaja najviše utiče na nervni sistem zbog čega se kaže da je dobro da se pije ukoliko ste imali stresan dan na poslu.

maticnjak caj

Takođe, njegovo najveće lekovito dejstvo se ogleda u regulisanju rada štitne žlezde. Kao lek je dobar za borbu protiv nesanice jer ispijanje čaja od matičnjaka opušta nervni sistem zbog čega lakše tonete u san.

Odličan je za jačanje memorije zbog čega je dobar za sprečavanje prvih simptoma Alchajmera, čuva srce i rešava vas problema sa gasovima, što su samo neka od lekovitih dejstava koja ima čaj od matičnjaka. S obzirom da sadrži flavonoide i fenolsku kiselinu, supstance iz matičnjaka su ključne u borbi sa herpesom. Možete komadiće biljke direktno naneti na bolno mesto a isto tako se može i samo piti matičnjak čaj, u oba slučaja će biti lekovitog dejstva.

Matičnjak se obično bere pre cvetanja i obično se bere nadzemni deo biljke. Obično se suši na toplom mestu koje se nalazi na promaji, dobro ste pročitali. Ukoliko se nakon branja tretira kako treba, zadržaće sva lekovita svojstva koja ima u sebi.

Takođe, malo je poznato da ova biljka pomaže kod mučnine i kod nadimanja stomaka. Sve što je potrebno je da sažvaćete svež list matičnjaka i da gledate kako mučnina kao rukom odnesena nestaje.

Kako se priprema čaj od matičnjaka

Priprema čaja od matičnjaka je veoma prosta, potrebni su vam listići matičnjaka i vruća voda. Osušene listove prelijte sa ključalom vodom. Nakon 10 minuta, kada se čaj ohladi i procedi, spreman je za konzumiranje. Poželjno je da se matičnjak čaj čiji je ukus veoma sličan limunu, pijete dva do tri puta na dan.

Dnevna doza

Ukoliko konkretno pijete čaj od matičnjaka zbog određenih tegoba, preporučuje se da dnevna doza bude dve do tri šolje dnevno. Za prve rezultate, čaj od matičnjaka bi trebalo da se pije 4 do 6 nedelja ali nemojte nastavljati nakon ovog perioda, već napravite pauzu.

Čaj od matičnjaka za smirenje

Čaj od matičnjaka je u narodu poznat kao prirodni sedativ zbog čega ga mnogi često piju kada žele da se opuste ili da se smire nakon neke stresne situacije. Da je odličan za smirenje svedoči i podatak da mnogi lekovi za smirenje sadrže nekoliko posto ove biljke.

Čaj za smirenje se slično pravi kao običan čaj od matičnjaka, potrebna vam je kafena kašika usitnjenih listova matičnjaka i malo više od dva decilitra ključale vode. Nakon što se ohladi i procedi, ovaj čaj može da se pije, a s obzirom da je za smirenje, najbolje ga je piti pred spavanje.

Ukoliko vas muči migrena, možete da napravite oblogu od lista matičnjaka. Dovoljno vam je 5 grama suvog čaja koji ćete potpiti u ključalu vodu. Nakon što ga procedite, uzmite tu smesu koja je ostala u cediljki i stavite je u čistu gazu koju ćete staviti na čelo. Oni koji su probali, tvrde da ova obloga dosta ublažava glavobolju.

Takođe, matičnjak je odličan kada su u pitanju prvi simptomi PMS-a poput nadutosti i jakih bolova u donjem delu stomaka. U kombinaciji sa lavandom, matičnjak mnogim ženama čak bolje i više pomaže od kupovnih lekova koji su baš namenjeni za ove mesečne tegobe.

Čaj od matičnjaka za decu i bebe

Čaj od matičnjaka je bezbedan zbog čega se preporučuje da ga dajete deci pogotovu u najranijem periodu dok su bebe i dok imaju grčeve. S obzirom da u listu matičnjaka ima tanina, odličan je i za proliv kod male dece. Kao prirodni sedativ ublažiće bolove kod male dece. Naravno, nemojte preterivati sa količinama, dovoljna je jedna šolja ovog čaja dnevno.

U kombinaciji sa drugim biljkama, vrlo lako možete napraviti čaj od matičnjaka koji je namenjen pre svega za nadutost i grčeve. Ovaj čaj možete davati i bebama ali u mnogo manjoj količini nego što bi pili odrasli. Dakle, potrebna vam je šaka kamilice, nane i matičnjaka. Sva tri čaja se pomešaju i onda se preliju ključalom vodom. Nakon što ga procedite, pijte ovaj čaj u malim količinama, dozirano.

Kao što smo već pomenuli, ova kombinacija bilja je idealna za grčeve kod beba ali pre nego što bilo šta preduzmete, posavetujte se sa svojim pedijatrom.

Upotreba u trudnoći

Čaj od matičnjaka mnogi ne preporučuju da se pije u trudnoći, pogotovu se ističe da ni za dojilje nije bezbedno da piju ovaj čaj. Kao zamena, preporučuje se čaj od kamilice koji isto ima umirujuće dejstvo a ne može da izazove neke neželjene efekte.

Međutim, kao i obično mišljenja su podeljena. Pa tako, dok mnogi tvrde da nije bezbedan, pojedini travari tvrde da u kombinaciji sa listom maline je bezbedan i odličan za mučninu tokom trudnoće. Recept je veoma jednostavan i glasi ovako: Potrebno vam je 250 grama matičnjaka i 50 grama lista maline.Ove dve biljke prvo pomešajte pa prelijte litrom vrele vode. Ostavite da odstoji 30 minuta i pijte u toku dana.

Neželjena dejstva tokom uzimanja čaja od matičnjaka nisu poznata, ali se konzumiranje ne preporučuje osobama koje već uzimaju sedative. Matičnjak inače deluje umirujuće, a u kombinaciji sa lekovima bi mogao da pojača njihovo dejstvo što bi moglo da se završi fatalno.

Ukoliko rešite da sami krenete put nabavke matičnjaka, bitno je naglasiti da njega nakon branja treba čuvati u staklenoj posudi. Čaj od matičnjaka možete kupiti u apotekama kao i u prodavnicama zdrave hrane.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply