dzezva-solja-caj

Mirodjija je aromatična biljka koja mnogim jelima daje izuzetno prijatan ukus istovremeno je i lekovita. Seme je bogato eteričnim uljima koja podstiču probavu i apetit. Mirođija eliminiše probleme želudačno-crevnog trakta i reguliše probavu…

Zapisi o mirođiji potiču iz Egipta pre punih 4.000 godina ova biljka je bila na visokoj ceni, čak toliko da su seljaci i porez plaćali jednim delom žetve mirođije. Rimljani su je otkrili u prvom veku posle Hrista i zvanično proglasili za lekovitu. I danas se koristi protiv mnogih bolesti i smetnji: grčeva u želucu i crevima, nadimanja, bolesti jetre i žuči, unutarnjeg nemira i pojačanog lučenja mlečnih žlezda kod dojilja. Pored ostalih, njenu glavnu aktivnu supstanciju čini eterično ulje.Mirodjija je vrlo je pogodna za sušenje.

Sadeti za primenu mirodjije

Mirodjija za probavne smetnje:
Eterično ulje mirođije normalizuje poremećenu funkciju želuca i creva. Na taj način eliminiše i nadimanje, grčeve i kolike.
Čajevi od mirodjije (vidi recepte) se uvek piju posle jela, nezaslađeni i u malim gutljajima. Protiv želudačnih smetnji i za podsticanje apetita savetuje se kombinacija mirođije i zagrejanog belog vina. Pripremljeni napitak pije se pola sata pre jela.

Mirodjija za poboljšanje funkcije žuči:
Vino od mirođije pomaže rad žuči. Tretman se provodi više puta godišnje u trajanju od dve do tri nedelje. Osmina litre vina pije se u podne i uveče, po potrebi.

Mirodjija za regeneraciju jetre:
Bez obzira što se vino od mirođije često savetuje kao sredstvo za jačanje jetre, ipak ga lekari ne savetuju, zbog nepoželjne sadržine alkohola.Alkohol dodatno opterećuje ionako slabu jetru. Zbog toga je bolje napraviti rastvor mirođije sa vodom, a zatim ga piti 3-4 nedelje, 3 puta dnevno po 1 supenu kašiku posle jela. Voda od mirođije može se nekoliko dana bez problema držati u frižideru.

Poremećaji sna, unutarnji nemir:
Laki čaj od mirođije ima umirujuće dejstvo i dobro utiče na san. Priprema se isto kao i čaj protiv smetnji u probavi, ali se koristi samo jedna mala čajna kašičica mirođije. Po želji, može se zasladiti kašičicom meda.

mirodjija za podsticanje rada mlečnih žlezda:

Jedno od najčešće spominjalnih područja primene mirođije u narodnoj medicini je podsticanje rada mlečnih žlezda i lučenje mleka kod dojilja. Svaka dva sata treba uzeti po jednu čajnu kašiku vode od mirođije pripremljene kako je opisano u slučajevima za jačanje jetre.Još bolji učinak ima mešavina čaja sa mirođijom. Dnevno treba piti dve do tri šolje, u malim gutljajima, ravnomerno raspoređenim u toku dana. Napitak se može zasladiti medom.

Čaj od mirođije
Smrvite tučkom jednu vrhom punu čajnu kašiku semena mirođije i prelijte sa četvrt litra vrele vode. Obavezno poklopite, inače će se najvredniji sastojci eteričnog ulja izgubiti. Ostavite 8 minuta, pa procedite.

Vino od mirođije za želudac
Zagrejte četvrt litre suvog belog vina do pred tačku ključanja pa time prelijte vrhom punu čajnu kašiku semena mirođije. Pokrijte i ostavite pet do sedam minuta, a zatim procedite.

Mešavina čaja od mirođije
Uzeti po deset supenih kašika smrvljenog s-mena mirođije i po pet supenih kašika usitnjenog semena anisa i listića origana. Dobro izmešajte, a zatim jednu kafenu kašičicu prelijte velikom šoljom vrele vode. Pokrijte i sačekajte pet do sedam minuta, zatim procedite čaj.

Vino od mirođije za žuč
Pet supenih kašika semena mirođije smrvite tučkom u čvrstoj posudi i prelijte jednim litrom suvog belog vina. Ostavite da stoji pet dana, uz svakodnevno protresanje tegle, a zatim procedite kroz gazu. Ostatak iz gaze dobro ispresujte, kako bi se svi lekoviti sastojci iscedili u vino.

Voda od mirođije
Smrvite tri čajne kašike semena mirođije i prelijte sa 1 l hladne vode. Poklopite i kratko zakuvajte.Smanjite temperaturu i kuvajte sat vremena. Pazite da posuda bude dobro zatvorena, kako eterična ulja ne bi isparila. Skinite posudu sa štednjaka i ostavite je tri sata poklopljenu. Procedite i dodajte tri do četiri supene kašike meda.