Čaj od nane (mente) priprema, upotreba, lekovita svojstva

Biljni čajevi su na kraju dana idealan način da se opustite, jer ovakvi čajevi ne sadrže kofein. Neke biljke čak sadrže sastojke koji pomažu u ublažavanju stresa ili bar vas opuste nakon teškog dana. Možda ste osetili ukus mente u nekom slatkišu, a ukus ovog čaja je veoma sličan. Vidite kako se čaj od nane može uklopiti u gotovo svačiji dnevni raspored kao zdrava namirnica i možda će vam postati nov omiljeni napitak bez kalorija.

 

 

nana caj

Da li je bezbedno piti čaj od nane tokom trudnoće?

Nana ima nekoliko neželjenih nuspojava. Može se javiti gorišica ako pijete čaj sa dodatkom ulja nane ili slinih suplemenata. Dok čaj od običnog lišća nane smanjuje nervozu u stomaku, ulje može imati potpuno suprotan efekat. Dijareja se javlja retko, ali se javlja u slučajevima kada preterate sa čajem (više od šest šolja dnevno). Trudnice mogu slobodno piti čaj od nane tokom trudnoće, jer nema nikakvih loših efekata na bebu. Ipak, nemojte ga piti u velikim količinama, posebno ako dojite bebu, kako biste sprečili potencijalne komplikacije.

Slično>>> Čaj od nane priprema za želudac, decu, bebe, trudnice, lice i kosu

Mogu li deca da piju ovaj biljni čaj?

Ovaj blagi biljni čaj ima nekih nuspojava, ali se većina doktora i travara slaže da ga deca mogu normalno piti. Ako se dete žali na bolove u stomaku ili ima kijavicu, topla šolja ovog čaja će olakšati te tegobe. Nemojte davati čaj od nane deci koja još uvek nisu dovoljno odrasla da bi pila iz šolje i uvek proverite da li se čaj dovoljno prohladio kako se dete ne bi opeklo.

Kako se pravi čaj od nane?

Ako kuvate čaj samo da biste popili šolju čaja pred spavanje, pripremite čaj kao i svaki drugi. Ako želite da pojačate njegova lekovita svojstva, pratite sledeće uputstvo:

  • Uzmite dve kašike sveže, izmrvljene nane ili jednu kašiku osušenih listova
  • Zagrejte vodu do tačke ključanja, ali da ne prokluča
  • Prelijte vodom kesicu sa čajem ili pripremljene listiće
  • Prekrijte šolju nekom tacnom kako bi se sačuvala aroma i ukus
  • Ostavite čaj da se natapa najmanje 2, a najviše 10 minuta, zatim procedite, zasladite po želji i uživajte

Dodajte zdrav, ukusni čaj od nane u svakodnevnu ishranu i videćete koliko ćete se bolje osećati.

Povezano>>> Čaj od nane: Dobrobiti za raspoloženje i opšte zdravlje

 

 

loading...
Loading...
loading...

Be the first to comment

Leave a Reply