[icegram campaigns=”14014″]

Za šta je dobar čaj od nevena

Neven je veoma lekovita biljka, a naročito pozitivno deluje na kožu. Čaj od nevena ima antimikrobno, anti-upalno i umirujuće dejstvo – pa se koristi kod širokog spektra tegoba. Predstavlja bogat izvor vitamina i minerala, koji su neophodni za naše zdravlje. Čaj od nevena podjednako dobro deluje na naš organizma kada se koristi za spoljašnju i unutrašnju upotrebu.

Za šta je dobar čaj od nevena?

 • koristi se za ispirаnje usta kod bola u grlu, upаljenih desni, afti ili kаndidijаze
 • koristi se u vidu obloga kod raznih kožnih tegoba
 • pomaže u ublаžаvаnju osipa od pelena kod beba
 • ovaj čaj se koristi za ispirаnje oka u slučaju svrаbа očiju zbog аlergije, kod suvih očiju i virusnog konjuktivitisa
 • umivajte se čajem od nevena, ukoliko imate akne i bubuljice
 • neven čaj se koristi kao kupka za stopala, gde je prisutna gljivična infekcija (atletsko stopalo)
 • čaj od nevena ublažava upale na koži, kao i osip
 • isperite kosu čajem od nevena, kako biste ublažili iritacije skalpa (kože glave)
 • ukoliko sipate čaj od nevena u bocu sa raspršivačem, dobili ste efikasno dezinfekciono sredstvo
 • konzumiranje čaja od nevena daje pozitivne rezultate kod čirа nа želucu, zаkrčenih limfnih čvorova i kod bola u grlu
 • koristi se kod ušnih infekcija (u vidu kapi za uši)
 • vrši detoksikaciju organizma, jača imunitet i sprečava nastanak raka
 • neven čaj ublažava bolne i neredovne menstruacije
 • čaj od nevena se koristi kod ginekoloških problema
 • kod prisustva hemoroida, koristi se spolja za ublažavanje simptoma

Priprema

Čaj od nevena priprema:

 • za unutrašnju upotrebu: jednu kašiku osušenog cveta nevena preliti šoljom ključale vode, poklopiti i ostaviti da odstoji 15 minuta. Nakon toga procediti čaj i piti 2-3 šolje čaja dnevno.
 • za spoljašnju upotrebu: 2 kašike osušenog cveta nevena preliti sa pola litra ključale vode, poklopiti, ostaviti da odstoji 15-20 minuta, a zatim procediti.

Povezano>>> Sve što treba znati o čaju od nevena

Čaj od nevena u ginekologiji

Čaj od nevena je posebno značajan za žene, jer se koristi za lečenje mnogih ginekoloških problema. Čaj od nevena u ginekologiji ima široku primenu: reguliše menstrualni ciklus, otklanja simptome bolnih i teških menstruacija, koristi se za ispiranje kod vaginalnih infekcija, deluje protiv cisti na jajnicima i otklanja grčeve materice (što je veoma bitno kod bolnih menstruacija). Čaj od nevena je našao svoju primenu u ginekologiji zahvaljujući svom anti-upalnom, antispazmodičnom i antimikrobnom delovanju.

Čaj od hajdučke trave i nevena

Čaj od hajdučke trave i nevena je odličan prirodni lek protiv cisti na jajnicima. Ova čajna mešavina ublažava simptome ove bolesti, koja je veoma česta kod žena.

Hajdučka trava, kao i neven, deluju pozitivno na jajnike i zato se koriste kao odličan prirodni lek protiv cisti na jajnicima, ali i kod drugih ginekoloških problema. Možete konzumirati čaj od hajdučke trave i nevena 3 puta dnevno uz obroke.

Čaj od nevena za jajnike

Čaj od nevena za janike se koristi uglavnom kod cisti na jajnicima. Najbolje rezultate daje kada se koristi u čajnoj mešavini sa hajdučkom travom i koprivom. Čajnu mešavinu od nevena, hajdučke trave i koprive treba koristiti minimum mesec dana, 3 puta dnevno, i to bez zaslađivanja. Nakon mesec dana bi trebalo napraviti pauzu.

Čaj od nevena za hemoroide

Hemoroidi izazivaju veoma neugodne simptome: svrab, iritaciju i otok. Zahvaljujući svom anti-upalnom dejstvu, čaj od nevena za hemoroide se koristi u vidu spoljašnjeg ispiranja hemoroida, radi ublažavanja simptoma ove bolesti. Takođe možete koristiti i mast od nevena za tretman hemoroida.

Povezano>>> Neven lekoviti cvet

Čaj od nevena za želudac

Čaj od nevena za želudac deluje pozitivno najpre na zaceljivanje rana u okviru sluznice želuca – kod čira na želucu.

Tаkođe, neven eliminiše probleme u probаvnom trаktu, ublаžаvа gаstritis, leči rаne na želudačnoj sluznici i dvаnаestopаlаčnom crevu, reguliše rаd jetre i lučenje žuči.

Neven čaj u trudnoći

Neven čaj u trudnoći se ne preporučuje, jer može da stimuliše menstruaciju. Posebno je zabranjeno koristiti čaj od nevena za unutrašnju upotrebu u trudnoći, dok se smatra bezbednim za spoljašnju upotrebu – mada je najbolje da se posavetujete sa svojim lekarom.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply