Neven (Calendula officinalis) ili žutelj je naše narodno, baštensko i vinogradarsko cveće. Raste i po livadama i zapuštenim mestima. Miris cveta je jak i otužan, a ukus malo opor, dok su stabljike i listovi (sočni i lepljivi) bez posebnog mirisa i ukusa. Cveta od juna do septembra, ali može da se nađe i bere sve do kasne jeseni.

Ima mnogo podvrsta nevena i sve su podjednako lekovite. Cvet, stabljika i list ove biljke zauzimaju vidno mesto u narodnoj medicini. Koriste se u obliku čaja, tinkture, masti i ulja za lečenje rana, čireva, opekotina i dr. Po lekovitosti se poredi s arnikom, ali se za razliku od nje može koristiti bez ograničenja.

Čaj od nevena lekovitost

Čaj od cveta nevena nalazi primenu kod bolesti jetre (naročito zarazne žutice) kao i kod barske groznice i otoka žlezda.Čaj od nevena ozitivno deluje kod gastritisa i čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, kod proliva i upale debelog creva, vodene bolesti i krvi u mokraći. Služi i kao blag antiseptik kod virusnih i bakterijskih infekcija.
Ovaj čaj, kao i sok od nevena, ublažava bolove i sve druge tegobe vezane za neredovnu menstruaciju. Tinktura je ovde još delotvornija. (Kupititu apoteci i upotrebiti prema priloženom uputstvu.) U svakom slučaju, početi s uzimanjem leka nedelju dana pre nailaska mesečhog ciklusa.

Čaj od nevena priprema

Čaj od nevena priprema se se od jedne supene kašike svežeg ili osušenog cveta na šolju ključale vode. Ako je cvet suv, ostaviti da odstoji 10-20 minuta, a ako je svež, sačekati malo, procediti i piti čaj (nezaslađen) 2-3 puta dnevno i uvek gutljaj po gutljaj.Čaj za spoljašnju upotrebu se priprema od duplo veće doze biljke i pola litra vode.

Čaj od nevena za lice, kožu i kosu

Ovaj čaj pospešuje proizvodnju kolagena pa je odličan za borbu protiv preranog starenja kože, bora na licu ali i protiv akni i kod opekotina.Može da se koristi za ispiranje kose i kože glave.Posle pranja kose šamponom isperite je ovim čajem on jer poboljšava zdravlje kose i kože glave a posebno je dobar ako imate crvenilo i perut.Čaj od nevena se upotrebljava i za čišćenje lica.Vatu ili pamučnu tkaninu natopite čajem i njime natapajte lice.

Od nevena se spravlja naročita mast, odnosno ulje koje pomaže kod proširenih ili upaljenih vena (s ranama ili bez njih), kao i kod fistula i opekotina. Kod zagnojenih rana koje teže zarašćuju, preporučuje se ispiranje čajem od istih delova nevena i rastavića.

Za oblaganje površinskih gnojnih promena na koži ili krasta (impetigo) po licu i glavi, upotrebiti sok od nevena ili tinkturu, odnosno, alkoholaturu koja se razblažuje prokuvanom i ohlađenom vodom u odnosu 10:100. Tinktura i alkoholatura se posebno preporučuju za obloge kod dekubitusa (otvorenih rana od dugotrajnog ležanja), krvnih podliva i oteklina.

Melem od nevena (po receptu dr Gostuškog)

Priprema se od tinkture nevena (5 gr) i oksida cinka, lanolina i vazelina (po 10 gr). Sve dobro sjediniti i čuvati u staklenoj tegli na hladnom mestu. Na rane stavljati sa listom bokvice ili u tankom sloju na duploj gazi. (Bokvicu pretrhodno dobro oprati.)

Ulje od nevena

Manju bocu rastresito napuniti svežim cvetom i do vrha naliti čisto maslinovo ulje. Dobro zatvoriti i držati na suncu dve nedelje. Čuvati u frižideru.
POVEZANO >>> Neven kao melem i čaj
Neven za kožu

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply