Čaj od pelina su koristili mnogi narodi pre nekoliko hiljada godina kao simbol za gorčinu i čemernost, ili kao najvišu nagradu, a i savremena fitoterapija pelin koristi za poboljšanje apetita i varenje, kod poremećaja žuči, za želudac, za gastritis i kao sredstvo za jačanje…

Pelin (Artemisia absinthium L. Asteraceae ) je jedna od najpoznatijih i najcenjenih lekovitih biljaka u tradicionalnoj medicini mnogih naroda. Upotrebljavali su ga još stari Egipćani pre nekoliko hiljada godina, a na lekovitost ukazuje i grčko poreklo imena (artemis – zdrav).

U našem narodu pelin je simbol za gorčinu i čemernost, ali je u vreme drevnih Rimljana predstavljao najvišu nagradu.Čaj od pelina su dobijali pobednici sportskih takmičenja, jer se verovalo da im se na taj način obezbeđuje večno zdravlje.

Pelin je višegodišnja, polužbunasta biljka visoka do 1,5 m. Srebrnastozelene je boje i obrasla mekim, svilenastim dlačicama.Prizemni listovi su na dugačkim drškama, krupni i 3 x perasto deljeni.Što se tiče listova na gornjem delu stabljike, oni su dvaput, ili jednom perasto deljeni i sa kratkim drškama. I jedni i drugi su beličasti i pokriveni gustim, kadifastim dlačicama. Mnogobrojne, male, loptaste, žute i glavičaste cvasti (prečnika 3-4 mm) su na kratkim drškama udružene u jako granate metličaste cvasti.
Pelin raste kao korov pored puteva, po poljima, na zapuštenim i neobrađenim mestima, a posebno na suvim, sunčanim i kamenitim padinama.
Kod nas pelin se najlakše može naći u istočnom delu Srbije.
Kao biljna lekovita sirovina upotrebljava se vršni, zeljasti deo biljke sakupljen za vreme cvetanja (Absinthii nerba). Na početku cvetanja odseca se 20-30 cm biljke i suši u hladu, na promaji, ih u termičkim sušarama na temperaturi do 350C.

Pelin kao osušena biljna lekovita sirovina sastoji se od rebrastih, šupljih, nekada pigmentisanih stabljika, dvostruko ih trostruko perasto deljenih listova i okruglih glavičastih cvasti sa žutim cevastim cvetovima. Veoma je gorka (lekovita vrednost se ocenjuje gorčinom) i specifičnog, aromatičnog mirisa.

Čaj od pelina je jako gorak jer sadrži do 0,4% gorkih materija koje pripadaju seskviterpenskim laktonima (artabsin, absintin, matricin, anabsintin i dr.), 0,3-0,6% etarskogulja, flavonoide i druge sastojke. Sastojci etarskog ulja od pelina, tujon i tujilalkohol, su neurotoksični, izazivaju pojavu epileptičkih napada i mogu da prouzrokuju psihičke poremećaje.

Pelin je tipično gorko aromatično sredstvo. U tradicionalnoj medicini upotrebljavao se sam, ili u kombinaciji sa drugim gorkim biljkama, da pospeši apetit i varenje, izbaci gasove, ali i crevne parazite (jedan od naziva za pelin je i vermut i potiče od vermis -rv). Koristio se i protiv groznice i u slučajevima bolnih menstruacija. I u savremenoj fitoterapiji, pelin se koristi da poboljša apetit i varenje, u slučajevima poremećenog stvaranja i lučenja žuči i kao sredstvo za jačanje.

Etarsko ulje od pelina i ekstrakti herbe pelena upotrebljavaju se u industriji alkoholnih pića, za izradu gorkih likera, rakija i aperitiva.Zbog otrovnih sastojaka tujona i tujilalkohola u poslednje vreme sve redje.Čaj od pelina sadrži relativno malu količinu tujona, međutim, ukoliko se prekorači preporučena doza, ili se čaj od pelina pije tokom dužeg vremenskog perioda, može da se ispolji toksično delovanje.

Čaj od pelina priprema i upotreba

1-1,5 g usitnjene biljne sirovine pelina (1/2 kašičice) prelijte jednom šoljom ključale vode i posle 10 minuta procedite.
Pijte najviše jednu šolju čaja 3 puta dnevno.Da bi pospešio apetit čaj od pelina se pije pola sata pre jela a u slučaju žučnih tegoba posle obroka.

Gorki čaj od pelina

(propisuje IV jugoslovenska farmakopeja)
pomešajte po 15 g herbe pelena, lista gorke deteline, lista pitome nane i korena lincure, 30 g herbe kičice i 10 g rizoma iđirota, pa 1,5 g mešavine prelijte 1 šoljom ključale vode, poklopite i ostavite da stoji 10-15 minuta. Čaj pijte pre obroka po jednu šolju 3 puta dnevno.
POVEZANO >>> Pelin za apetit, želudac, protiv gasova

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply