Širom sveta čajevi od zrnevlja su više od navike, a i kod nas ih narod od davnina koristi za lečenje svega što zdravlje nije.

PIRINČANI ČAJ

Kako ima mnogo različitih vrsta pirinča, možete da se zabavite kreirajući svoju aromu. Smatralo se da ovaj napitak podmladuje zbog sadržaja minerala koji jačaju kosu, zube, nokte i kosti. Kod nas se veruje da šoljica pirinčanog čaja leci želudačne smetnje, umiruje živce i zaustavlja proliv, ublažava glavobolju i grčeve kod menstruacije. Na glasu je i kao dobro sredstvo za čišćenje creva, i za snižavanje holesterola i pritiska, što je posebno dobro za osobe sa oboljenjima srca.Sve vrste belog i smeđeg pirinča (osim instant vrste) dobre su za spravljanje čajeva, a mogu i da se mešaju.

Čaj od pirinča priprema

Sipajte pirinač u hladnu vodu, procedite i prosušite na papirnatom ubrusu, pa ga ispržite neprestano mešajući, dok ne postane zlatan sa svih strana, i ne počne da ispušta orašasti miris, a onda ga stavite u lonac i dodajte kipuću vodu.

Kuvajte pokriveno na laganoj vatri 20 minuta. Sklonite i ostavite da odstoji 3 minuta.
Pirinčani čajevi bogati su hranljivim materijama, uključujući kompleks B vitamina i vlakana koja deluju kao neutralizator kiseline, tako da su dobri protiv gorušice. Ako ste na dijeti sa umenjenim unosom natrijuma, nemojte da dodajete so, niti sojin umak.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply