Piskavicu ili kozji rog poznaju ljubitelji egzotičnih začina, ali i životinje kojima se daje tokom tovljenja.Piskavica (Trigonella foenumgraecum L., Fabaceae),je jednogodišnja, do pola metra visoka biljka sa trodelnim listovima (kao kod deteline) i pojedinačnim žutim cvetovima. Mahuna joj je dugačka 6-10 cm, šiljasta je i povijena, tako da liči na kozji rog, ili sablju i ima i do 20 spljoštenih, jajastih ili kockastih, žutosmeđih, ili smeđecrvenih, hrapavih semena. Poreklom je sa Mediterana, ali od kad je počela da se gaji,piskavica se proširila sve do Indije i Kine.

Čaj od piskavice priprema

Oko pola grama semena piskavice prelijte jednom šoljom hladne vode, ostavite 3 sata, s vremena na vrme promešajte i procedite.
Čaj od piskavice pijte više puta dnevno po jednu šolju.Preporučena dnevna doza iznosi6 grama semena piskavice.

Profesor Tucakov navodi da se jedna kašika sveže samlevenog semena uzima 3-4 x dnevno pre jela sa pekmezom, marmeladom, ili voćnim sokom da se “ubije” miris koji neki ne mogu da podnesu.

Kaša za oblog
sameljite 70 g semena, poparite ga litrom vrele vode i ostavite 2 sata (često mešajte) Dobijena sluzasta kašica se upotrebi kao oblog u slučajevima kožnih bolesti, opekotina, uboja i drugih ozleda.

U narodnoj medicini se koristi spolja, kao kaša, kod čireva, otoka, zapaljenja na koži i opekotina.

Čaj od piskavice se pravi u na hladnoj vodi i koristi se u slučajevima katara gornjih disajnih puteva. Prašak od semena piskavice je cenjeno sredstvo za jačanje i poboljšanje apetita.

Čaj od piskavice u narodu se još upotrebljava i za snižavanje novoa šećera u krvi, da dojilje imaju više mleka i u slučaju stomačnih tegoba.U novije vreme čaj od piskavice se sve više koristi za rast grudi.Ovaj čaj je vekovima u mnogim zamljama korišćen za povećanje količine mleka kod dojilja, otuda potiče i ideja da se čaj od piskavice koristi za uvećanje grudi.

Za sada ne postoje bilo kakve naučne studije koje bi potvrdile da čaj od piskavice može da izazove povećanje grudi.
Prema iskustvima korisnica piskavica ima efekta na povećanje grudi ali to nije spektakularan rast kako mnoge devojke očekuju.Takodje prema nekim iskustvima čaj od piskavice deluje samo dok se uzima a posle se veličina grudi vraća na stanje pre upotrebe piskavice.

U eksperimentima na životinjama potvrđeno je da obezmašćeni ekstrakti semena piskavice smanjuju nivo holesterola i šećera u krvi, a mehanizam kako do toga dolazi nije razjašnjen. Pokazalo se i da ekstrakt semena piskavice deluje protivupalno i pospešuje izlučivanje mokraće.

U savremenoj fitoterapiji seme piskavice se interno upotrebljava za poboljšanje apetita, a spolja kao oblog kod lokalnih upala na koži.

Čaj od piskavice i seme piskavice ne koristiti tokom trudnoće, a od neželjenih efekata pominju se reakacije na koži posle ponovljene dugotrajne upotrebe. Velike količine čaja od piskavice mogu da dovedu do pada koncentracije šećera u krvi i smanje resorpciju nekih lekova.

Piskavica se upotrebljava kao začin, naročito na Bliskom Istoku, i jedan je od sastojaka poznatog karija. U SAD upotrebljava za aromatizaciju glikoznog sirupa i za tov stoke.

Saznajte>>> Zaboravite na silikone: 6 biljaka od kojih će vam porasti grudi!

Kao lekovita sirovina u fitoterapiji se upotrebljava osušeno zrelo seme gajene biljke (Foenugraeci semen).Biljka piskavica se pokosi čim plodovi počnu da menjaju boju i ostavi da se suši i da plodovi sazru. Potom se omlati zrelo seme piskavice i suši u tankom sloju na promaji. Pošto je tvrdo i teško se melje, mora da se potopi u vodu da nabubri.Seme piskavice ima karakterističan, jak i aromatičan miris, a ukus je gorak.

Seme piskavice sadrži:
-120-45% sluzi
-oko 27% proteina
-do 10% masnog ulja
-do 3% steroidnih saponina (između ostalih fenugrecin, koji posle hidrolize daje diosgenin)
-avonoide
-gorke materije
-malo etarskog ulja.