dzezva-solja-caj

Lekovito delovanje podbela (Tussilago farfara) označava i njegov latinski naziv roda tussis = kašalj, ago = delujem, dok ime vrste dolazi od latinskih reči/ara = braš-no iferre = nositi.

Podbel raste svuda. Najrasprostranjeniji je na vlažnoj ilovači, na novim nasipima, pored puteva, izvora, potoka, kanala i na vlažnim njivama. Ima ga po celoj Evropi, u srednjoj i Maloj Aziji, severnoj Africi i Severnoj Americi.
Podbel je zeljasta višegodišnja biljka sa horizontalnim rizomom. U rano proleće izbijaju iz podzemne stabljike do 15 cm visoke cvetne stabljike, obrasle ljuspastim listovima i mekim dlačicama koje na vrhu nose mirisne cvetne glavičaste cvasti. Listovi veličine dlana pojavljuju se nakon cvetanja u aprilu i maju, imaju duge lisne drške, na licu su kožasti, a na naličju dlakavi i bledi. Tada je biljka dvaput veća (do 30 cm) nego za vreme cvetanja.
List i cvet podbela sadrže sluzi, flavonoidnih heterozida, tanina, triterpenskih i steroidnih sastojaka. Lekoviti deo (doga) čine list {Farfarae folium) i cvet podbela (Farfaraeflos).

Cvasti podbela se beru na početku cvetanja i suše u tankom sloju na suncu ili na toplom mestu u što kraćem vremenu. Cvasti koje pri sušenju predu u tzv. lampione nemaju lekovito delovanje. Listovi se beru u aprilu i maju. Moraju biti potpuno čisti i bez zemlje. Ne smeju se prati da sluz koja se u njima nalazi ne bi na sebe vezala previše vode. Nagriženi listovi ili oni sa tamnim mrljama nisu za upotrebu

Od najstarijih vremena čaj od podbela se koristi kao odlično sredstvo za bolesti disajnih organa. Upotrebljavao se i protiv glavobolje, oblaganjem “čela listovima podbela okrenutim sa donjom stranom prema čelu. Posebno je izraženo njegovo delovanje na rastvaranje sluzi, kod promuklosti, bronhitisa, bronhijalne astme i kašlja.

Čaj od listova i cvetova podbela pije se za čišćenje krvi, kod različitih kožnih upala i osipa te upale želuca. Sastojak je raznih čajeva za ublažavanje kašlja. Koristi se za lečenje astme, bronhitisa, laringitisa i drugih oboljenja praćenih jakim kašljem. Uvarak od listova upotrebljava se kao obloga kod upala vena, oteklina, čireva i opekotina.
Podbel sadržineke alkaloide,zbog kojih čestu i prekomernu upotrebu čaja od podbela treba izbegavati. Može dautiče na već postojeću terapiju, za lečenje kardiovaskularnih bolesti 1 visokog pritiska.

Izbegavati primenu čaja od podbela tokom trudnoce i perioda dojenja.

Čaj od podbela priprema

Čaj se priprema od 1o g cveta podbela na 2 dl vode, a za list 1 kašičica se prelije šoljom ključave vode i ostavi se da odstoji oko pola sata. Pije se 2-3 šolje čaja dnevno.

Čaj sa podbelom protiv astme
Izmešati po 25g lista podbela, hajdučke trave, lista crnog sleza i cveta lavandule. Jednu kašiku mešavine preliti šoljom vode i staviti na vatru da malo proključa. Kada se prohladi, piti u više navrata tokom dana.

Čaj mešavina sa podbelom protiv zapaljenja pluća
Po 50 g podbela (cvetova i listova) i listova koprive, 30g kamilice i 20g semena anisa izmešati. Za dnevnu potrebu, na 4 kašičice čajne mešavine naliti 3 šolje ključave vode. Kada odstoji,čaj piti toplo tokom dana.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply