Za dobru šoljicu ovakvog čaja treba odabrati čiste, ekološki uzgojene žitarice, a važno je i pravilno prženje. Premalo pržene daju bljutavi ukus, dok prepržene izazivaju gorak ukus sličan kafi, posebno kod ječma i pšenice.

Najbolje rezultate ćete postići koristeći posudu teškog dna, koja ravnomerno raspoređuje toplinu. Možete da ispržite veću količinu i čuvate u hermetički zatvorenoj posudi. Čaj će, ipak, imati jače delovanje ako se spravlja od sveže prženih zrna svaki put.

PŠENIČNI ČAJ LEKOVITOST

Postoji nekoliko vrsta ove verovatno najrasprostanjenije žitarice (durum, tvrda proletna, tvrda zimska, meka zimska), ali sve imaj slične hranljive vrednosti, a posebno su bogat izvor vitamina B grupe.

Vekovima su naši travari preporučivali pšenične čajeve protiv artritisa, reumatske groznice. Pšenični sok sadrži i antibiotske supstance koje su efikasne u borbi protiv virusa. Čaj od pšenice se pije zimi kao preventiva kod prehlade i gripa, a odličan je i kada je telu potrebno zagrevanje. Prženo zrnevlje pšenice dobro je za opšte čišćenje čitavog

Pšenični čaj priprema

Isperite tvrda zrna pšenice pod mlazom vode i prosušite papirnim ubrusom, pa opet na isti način prepržite šemenke, neprekidno mešajući, dok ne počnu da pucketaju i tada ih prelijte kipućom vodom i kuvajte na laganoj vatri 25 minuta.
Sklonite i pokrijte 5 minuta. Raspodelite zrna pšenice u šoljice i prelijte čajem. Pre serviranja možete da dodate limun za lečenje prehlade i gripa, ili da zasladite sa malo meda, ili javorovog sirupa.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply