dzezva-solja-caj

Rusomača (pastirska torbica, hoćuneću) Prirodno lekovito sredstvo namenjeno specijalno ženama.

Baštovani je ne vole.Za njih je rusomača korov koji se čupa i baca. Ali ova biljka je ipak vrlo cenjena kao lekovito sredstvo.Sastojci rusomače su vrlo efikasni u zaustrvljanju obilnog krvarenja.
Rusomaču su još u srednjem veku smatrali univerzalnom biljkom protiv svih smetnji koje su u vezi sa krvarenjima – od krvarenja iz nosa, preko krvarenja iz bešike ili rana, do obilnih menstruacija.

S obzirom na sastojke boja, eteričnih ulja, a posebno raznih osnovnin belančevina (peptida), lekovito dejstvo rusomače je izuzetno jako u odnosu na regenerisanje krvnih sudova i njihovo jačanje, kao i na stabilizovanje obilnih ili neredovnih menstruacija. Baš iz tog razloga biljka rusomača se smatra za lek namenjen posebno ženama.
Koristi se samo stabljika koja se sušena i usitnjena može nabaviti u biljnim apotekama ili je sami možete nabrati u letnjem periodu.

Kako iskoristiti lekovito dejstvo rusomače
Rusomača za neredovne menstruacije: U ovakvim slučajevima najbolje koristi vino od rusomače (vidi recept). Pripremljenu količinu treba podeliti na dve porcije, piti ujutro i uveče u malim gutljajima. Početi treba odmah sledećeg dana po kalendarskom terminu menstruacije. Vino se priprema ujutro, a uveče ga pre uzimanja treba malo zagrejati.

Rusomača za obilno mesečno krvarenje: Za ublažavanje krvarenja savetuje se čaj od rusomače. Najbolje je piti ujutro i uveče po jednu šolju nezaslađenog čaja 8 dana pre predviđenog termina nastupa menstruacije. Čaj od rusomače se pije polako, u gutljajima. U slučajevima iznenadnog jakog krvarenja uzima se na svaki sat po jedna supena kašika čaja.Čaj od rusomače treba držati na sobnoj temperaturi, jer hladnoća umanjuje njegovo dejstvo.

Visok ili nizak krvni pritisak: Koliko god zvučalo neverovatno, činjenica je da rusomača sadrži supstancije koje regulišu krvni pritisak, odnosno povećavaju nizak, a smanjuju visok. Ovakvo dejstvo u oba pravca objašnjava se time što biljka deluje na opštu ravnotežu krvnog pritiska tako što stabilizuje cirkulaciju. Koristi se u kombinaciji sa crvenim vinom (vidi recept) Pije se dva dana uzastopno po 1/8 l, uvek podeljena na dve porcije, najbolje uz obroke.

Krvarenje iz nosa: U većini slučajeva, krvarenje iz nosa ne treba da bude zabrinjavajuća pojava, ali ukoliko uporno ne prestaje, dobro je ušmrkati u nos rastvor kuvane rusomače.Ovo se ponavlja nekoliko puta uzastopno, dok se krvarenje ne zaustavi.

Zaustavljanje krvarenja iz rana: Za zaustavljanje krvarenja kod manjih rana koristi se rusomača u prahu, koji se stavlja na ranu.

Krvarenje zubnog mesa: Redovno ispiranje usne duplje rastvorom prokuvane rusomače jača zubno meso i eliminiše sklonost ka krvarenju.Savetuje se ispiranje u trajanju od 3 minuta do tri puta dnevno, zavisno od stepena osetljivosti zubnog mesa.

Čaj od rusomače

Dve čajne kašičice sušene rusomače preliti sa četvrt litra ključale vode, poklopiti i ostaviti 10 minuta da stoji, procediti i popiti.

 

Recepti za pripremu lekovitih napitaka od rusomače

Vino od rusomače
Dve čajne kašičice sušene rusomače prelijte sa četvrt litre suvog belog vina zagrejanog do ispod tačke ključanja, poklopite i ostavite da stoji 10 minuta, a zatim procedite i popijte pola količine.

Rusomača sa crvenim vinom
Osam supenih kašika sušene rusomače preliti sa pola lutra crvenog vina i ostaviti 8 dana na soboj temperaturi. Svakodnevno protresti teglu. Procediti kroz gazu, a talog ispresovati.

Rastvor od rusomače protiv krvarenja iz nosa
Preliti dve čajne kašičice suve rusomače sa 1/8 vrele vode, poklopiti i ostaviti 10 minuta da stoji. Procediti, a pre upotrebe ohladiti na temperaturu tela.

Povezano>>> Šta sve može lekovita biljka rusomača

Rastvor od rusomače protiv krvarenja desni
Dve supene kašike sušene rusomače preliti sa četvrt litre ključale vode, poklopiti i ostaviti da stoji 10 minuta, zatim procediti. Rastvor pri upotrebi obavezno mora da ima temperaturu tela.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply