Ruzmarin se vekovima koristi kao prirodni lek za mnoge zdravstvene probleme i sastojak je mnogih melema. Čaj od ruzmarina je delikatnog, prijatnog ukusa, a takođe je i veoma zdrav. Zato, skuvajte sebi jednu šolju ovog čaja, opustite se i usput pročitajte kako može blagotvorno delovati na Vaše zdravlje.

1. Poboljšava moždanu funkciju
Istraživanja su pokazala da redovna konzumacija ovog čaja poboljšava koncentraciju i pamćenja. Smatra se da ovaj čaj stimuliše cirkulaciju u mozgu i da je verovatno pomaže i obolelima od Alchajmerove bolesti.

2. Poboljšava rad imunog sistema
Još jedna odlična funkcija ovog čaja jeste ojačavanje imunog sistema. Čaj od ruzmarina sadrži antioksidantne i antiupalne sastojke koji pomažu u sprečavanju raznih bolesti i infekcija.

3. Poboljšava rad probavnog trakta
Ako često osećate nadutost, nadimanje ili bolove u stomaku, čaj od ruzmarina može ublažiti ili otkloniti ove probleme. Ovo je umirujuće piće koja olakšava „začepljenja“ u digestivnom traktu i poboljšava njegovo funkcionisanje.

4. Pomaže u lečenju infekcija
Ruzmarin ima antibakterijska svojstva koja pomažu organizmu da se izbori sa infekcijama. Pijenje ovog čaja takođe ublažava probleme sa suvim grlom, a za spoljnu upotrebu ga možete koristiti ohlađenog, tako što ćete njime dezinfikovati posekotine i ogrebotine na koži kako se ne bi inficirale.

5. Koristite čaj od ruzmarina za kosu

Još jedna sjajna karakteristika čaja od ruzmarina jeste da se može i koristiti za kosu kako bi se koža glave načinila zdravijom i ubrzao rast kose. Normalno našamponirajte kosu i isperite je razblaženim čajem od ruzmarina.

6. Dobra je prevencija za karcinom
Ovaj čaj sadrži visok nivo antioksidanasa koji uništavaju slobodne radikale, za koje se smatra da su jedan od glavnih uzroka karcinoma. Po jedna šolja čaja od ruzmarina svakog dana će zaštititi Vaše ćelije od oštećenja slobodnim radikalima, što nije samo prevencija za rad, već sprečava i prerano starenje.

7. Detoksikuje organizam
Čaj od ruzmarina je fenomenalan kad je u pitanju detoksikacija organizma – pomaže u pročišćavanju organizma tako što stimuliše funkciju jetre. Na taj način pomaže organizmu da izbaci toksine, što znači da ćete se osećati svežije i energičnije.

8. Olakšava bolove uzrokovane migrenom
Još jedno korisno svojstvo čaja od ruzmarina jeste olakšavanje bolova uzrokovanih migrenom. Ovo se postiže inhalacijom, odnosno udisanjem pare, i smatra se da to poboljšava raspoloženje i olakšava glavobolju. Ako patite od migrene, prokuvajte ruzmarin u ključaloj vodi, sipajte ga u manju posudu, nagnite se nad nju i udišite paru oko pet minuta.

9. Deluje kao blagi diuretik
Čaj od ruzmarina se takođe koristi za ublažavanja simptoma nadutosti i zadržavanje voda. Pijenje ovog čaja podstiče izlučivanje urina, kao i optimalan rad bubrega.

10. Protiv neprijatnog zadaha
Pored svega navedenog, antiseptička i antibakterijska dejstva ovog napitka uklanjaju neprijatan zadah iz usta. Možete ga samo piti ili držati ohlađenog i koristiti za ispiranje usta.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply