Ruzmarin čaj se priprema od popularne začinske biljke ,koja je član porodice nane a obično se koristi kao začin u receptima mediteranske kuhinje.

Ruzmarin se vekovima koristi u medicinske svrhe i još uvek je popularan biljni lek.

Ruzmarin čaj može se lako pripremiti i od sveže uzgajane biljke.Samo savite nekoliko listova za oko 10 minuta u 1 dl vrele vode.
Alternativno, mogu se kupiti i gotove kesice čaja po supermarketima ili prodavnicama zdrave hrane.

Čaj od ruzmarina je korisna za različite bolesti, uključujući:

Zbog blagih analgetičkih svojstva ove biljke čaj od ruzmarina olakšava bol povezan sa glavoboljama i stomačne grčeve a takodje može biti veoma koristan biljni lek za žene koje pate od predmenstrualnog sindroma.Veruje se i da ovaj čaj može da olakša simptome artritisa i reume.Jači čaj takođe ublažava groznicu.

Čaj od ruzmarina za bolje pamćenje

Ruzmarin poboljšavaju funkciju pamćenja i pomaže da se sačuvaju moždana tkiva povećavajući protok krvi kroz mozak.Čaj od ruzmarina zato koriste za bolje pamćenje mnogi učenici i studenti.Ovaj čaj se stoga preporučuje kao dodatak terapiji za one koji pate od Alchajmerove bolesti i demencije.

Čaj od ruzmarina za želudac

Redovno konzumiranje biljnog čaja od ruzmarina može da poboljša varenje i odličan je za osetljiv želudac.Isto tako može ublažiti simptome sindroma iritabilnog creva (IBS), crevnih grčeva, dijareje,zatvora, nadimanja izazvano zadržavanjem viška vode i viška gasova, i lošeg varenja.

Biljni čaj od ruzmarina ima antiseptička svojstva i može se koristiti kao tečnost za ispiranje usta za ublažavanje čireva i za gargljanje kod bolnog grla .

Čaj od lista ruzmarina je prepun vitamina a samo jedna šolja dnevno može da pomogne da poboljšate svoj preporučeni dnevni unos mnogih vitamina i minerala.

Ruzmarin stimuliše protok krvi pa je idealan lek za one sa slabom cirkulacijom ili za sve osobe koje se manje kreću, kao što su stariji.

Ovaj biljni čaj se može koristiti za ispiranje kože.Potrebno je da se ohladi a mlak se može primeniti pomoću peškira i može da pomogne kod nekih dermatoloških problema, kao što su ekcemi a pomaže i da se izleče površinske rane i modrice.

Ruzmarin može ublažiti iritaciju kože a dovoljno je blag da se slobodno može koristiti kod dece.Za oslobadjanje od bolova i upale mišića, dodajte ruzmarin čaj u kadu sa vodom i potopite celo telo.

Čaj od ruzmarina za kosu

Ruzmarin je poznat narodni lek za rast kose.
Kada ohladjen čaj od ruzmarina nanesete na vlasište, on poboljšava cirkulaciju, uklanja perut i višak masnoće s masne kose.Ovaj čaj ne samo da podstiče rast kose već joj daje sjaj i regeneriše je.
Za kosu pripemite čaj od tri kašike svežeg ili suvog lista ruzmarina.Za bolje efekte dobro je i piti 2-3 šolje ovog čaja.

Pročitajte i Evo šta sve leči čudesna biljka ruzmarin

Za mršavljenje

Čaj od ruzmarina mnogi koriste za mršavljenje, kao što smo pomenuli on utiče na izbacivanje viška vode iz organizma i dobar je diuretik.Ako imate nekoliko kilograma viška vaga će posle upotrebe ovog čaja zbog toga pokazati manju težinu ali pravo mršavljenje koje podrazumeva topljenje sala se sa njim nemože postići.

Neželjeni efekti

Ruzmarin čaj je relativno bezbedan pa svako može da ga koristi, ali se ne preporučuje za upotrebu od strane trudnica, bez prethodne konsultacije sa lekarom.

Svako ko je podložan alergijama uvek treba da traži stručne savete pre početka korišćenja ove ili bilo koje druge biljke.
POVEZANO >>> Ruzmarin kao lek i začin
Ruzmarin protiv opadanja kose, bora, akni, glavobolje
Ruzmarin lekovito delovanje čaj
Ruzmarin

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply