[icegram campaigns=”14335″]

Šipak, poznat i po nazivu divlja ruža u narodnoj medicini se od davnina koristio. S obzirom da obiluje vitaminima, mineralima i organskim kiselinama, on se svrstava u jedne od najdragocenijih biljaka. Čaj od šipka odlično je sredstvo za ublažavanje skoro svakog bola a isto tako je dobar za pesak i kamen u žuči. Postoje dve vrste čaja od šipka, onaj iz kojeg nisu izvađene semenke ili čaj od celih semenki (ovde ne govorimo o filter kesicama). Šipak je najbolje brati u jesen i on se najčeće koristi ili svež ili osušen (u zavisnosti od toga za šta se koristi). Od ove biljke koja je slatkastog ukusa, mnoge bake pravile su pekmez a isti se najčešće koristi u vidu čaja.

Čaj od šipka koristi za zdravlje

Njegova široka primenljivost u narodnoj medicini odlična je preporuka kada je u pitanju korišćenje čaja od šipka uopšte za zdravlje. Iako je maloj deci jedan od neomiljenijih čajeva, njegova lekovita dejstva mu se ne mogu osporiti. Pa tako, pored toga što pomaže kod izbacivanja peska i kamena iz žuči, čaj od šipka je dobar i za imunitet i zdravlje uopšte.

Kod čaja od šipurka ključne su semenke koje se prvo usitne i stave u hladnu vodu da odstoje. Nakon što odstoje treba ih kuvati 45 minuta. Posle po želji možete dodati malo meda i cimeta. Čaj od šipka se preporučuje starijim ljudima jer jača imunitet i poboljšava zdravlje. Takođe, odličan je i za groznicu i za bolesti mokraćnih kanala samo što je procedura spremanja malo drugačija, jer se u ovom slučaju koriste prethodno osušene semenke.

Pored toga što je odličan za mnoge tegobe i za zdravlje uopšte. šipak je dobar i kada je ulepšavanje u pitanju, a sve što vam je potrebno je ulje od šipka. S obzirom da je bogat masnim kiselinama, ovo ulje hrani i koži daje elastičnost i čini je otpornom na razne spoljašnje uticaje. Odličan je i kao preventiva pred sunčanje (nanesite ga pre odlaska na plažu i nemojte strahovati od fleka koje sunce može da vam napravi na koži). Takođe, možete ga naneti i nakon sunčanja jer ublažava pege koje se nakon sunčanja po telu još više prošire.

sipak caj

Naravno, kupovina ovog ulja nije opcija kad ga vrlo lako možete sami napraviti. Potrebna vam je jedna šolja plodova šipka i 2 šolje ulja, bademovog ili maslinovog. Šipak prvo operite, sitno ga naseckajte i šipak i ulje stavite u šerpu i zagrevajte na tihoj vatri. Napominjemo, veoma tihoj vatri, jer je potrebno da se ovaj sadržaj krčka 4 sata. Ne želite da vam ulje iz šerpe nestane. Kada se ovaj proces obavi, sadržaj procedite i sipajte u tamne tegle. Posebno je bitno naglasiti da su vam potrebne tamne tegle jer šipak slabo podnosi svetlost a i tako će vam ulje duže trajati

Čaj od šipka kao lek

Lekova svojstva čaja od šipurka su ogromna i to sve zbog vitamina C i antioksidanasa koji čine njegov osnovni sastav. Ovaj čaj, koji se drugačije zove i divlji šipak crvenkaste je boje i prijatnog ukusa zbog čega ne spada u grupu prirodnih lekova koji su gadni za konzumiranje. Tj kako kome, deca baš i ne obožavaju čaj od šipka, valjda zato što je lek i piju ga samo kad su bolesni. Konzumiranje ovog čudotvornog čaja leči mnoge bolesti, poboljšava cirkulaciju, stimuliše mokrenje usred upale bešike, dobar je za reumu, dizenteriju, čisti disajne puteve i odličan je za sprečavanje prehlada zbog čega je dobro da se pije preventivno a ne samo kao lek. Isto tako je poznat njegov lekoviti učinak kod otklanjanja umora, bolnih menstruacija i unutrašnjeg krvarenja. Čaj od šipka je odličan i protiv suvog dosadnog kašlja. Potrebno je samo da usitnjeni plod prelijete sa ključalom vodom i da ostavite da odstoji 15 minuta.

Čaj od šipka recept za pripremu

Priprema

Ukoliko vas muči prehlada ili se osećate kao da će da vas ista uhvati, skuvajte sebi čaj od šipka, priprema je i više nego jednostavna. Prema receptu, potrebno je da u jednu posudu sipajte šolju vode, 30 grama šipka, koren belog sleza i 15 cvetova cveta beloperke. Nakon što proključa smanjite vatru i ostavite tako još dva minuta da se krčka. Ovaj čaj od šipurka je dobar da se pije dok je vruć a s obzirom da je njegova priprema veoma jednostavna neka vam ovaj recept bude uvek pri ruci.

Saznajte više>>> Na koje se sve načine može pripremati čaj od šipka 

Čaj od šipka za proliv

Nemojte piti razne lekove ukoliko iznenada dobijete dijareju tj proliv jer postoje mnogo bolja prirodna sredstva za zaustavljanje istog. Stomačne tegobe znaju da budu gadne, ali kao rešenje uvek može da vam posluži čaj od šipka.
Sve što je potrebno za lečenje proliva je da u jednu šoljicu vode ubacite 30 grama šipka i po 15gr listova nane, matičnjak ili borovnice. Kad sve to proključa i malo se ohladi čaj koji provereno zaustavlja proliv spreman je za konzumaciju.

Čaj od šipka za bebe i decu da ili ne

Kada vam je dete malo, tj kada je još beba i ima tegobe koje rečima ne ume da opiše, najbolje je da iste rešavate čajevima. To je svakako bolje od lekova koji lekari ne preporučuju da se daju deci. Čaj od šipka odličan je za proliv i za grčeve koje bebe najčešće imaju u baš ranom uzrastu (do godinu dana). O indikacijama ovog čaja nije nigde bilo reči, ali lekari savetuju da se samo ne preteruje sa unošenjem istog. Iz svega ovoga možemo zaključiti da je čaj od šipka, koji je okarakterisan kao veoma lekovit, i dobar i bezbedan za bebe i decu u svakom uzarstu.

Upotreba čaja od šipka u trudnoći

Iako su čajevi obično dobri za opšte zdravlje, kada ste u drugom stanju, trebalo bi da obratite pažnju na spisak čajeva koje ne bi trebalo da konzumirate. Na svu sreću, na spisku čajeva koji se ne preporučuju u trudnoći se nije našao čaj od šipka, on se baš naprotiv preporučuje tokom trudnoće, jer obiluje vitaminom C koji jača imunitet. Čaj od šipka se posebno preporučuje dojiljama jer vitamin C iz ove biljke preko majčinog mleka hrani bebu i pruža joj neophodne hranljive materije čineći je otpornijom i zdravijom.

Ako pijete veću količinu bilo kog čaja, isti mogu da izazovu dijareju i lupanje srca što su tegobe koje vam tokom trudnoće nisu potrebne. Čajevi koji pored šipka mogu da se piju u trudnoći su nana koja olakšava mučninu, kao i đumbir koji je isto dobar protiv povraćanja.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply