Čaj od plodova šipka je ukusan prirodan napitak. Otklanja prolećni umor, malaksalost, bledilo i neradnu sposobnost. Povoljno utiče na sistem za varenje, a bogate količine voćnih kiselina deluju na bolje izlučivanje mokraće, bez ikakvih nadražaja bubrega.

Savetuje se da se čaj od šipka pije za sprečavanje stvaranja kamenca ili peska. Takođe se kod upalnih bolesti bubrega ili bešike preporučuje upotreba čaja od šipka.Delovanjem na čišćenje krvi odvode se iz tela i sva mokraćno-kisela taloženja, tako da kod svih teškoća izazvanih gihtom i reumatizmom nastupa poboljšanje i ozdravljenje.
Čaj od šipka je dobar i za dojilje, jer vitamin C prelazi u mleko utičući na poboljšanje imuniteta bebe.

Čaj od šipka za mršavljenje
Tokom restriktivnih dijeta za mršavljenje od velike pomoći može biti upravo čaj od šipka;jer daje osećaj sitosti i snabdeva organizam vitaminima, dok u isto vreme deluje na izlučivanje štetnih materija i toksina iz organizma.Ovaj čaj je zdravo piti uz svaki doručak,posebno zimi i u proleće. Doprineće vašoj bodrosti i dodaće rumenilo bledom tenu. Čaj od šipka snažno deluje na jačanje imuniteta pa se smanjuje verovatnoća za infekcije od gripa, ali ako se ipak razbolite, pijte ga svakog dana. Od latica šipka može da se pripremi losion za toniziranje lica.

Čaj od šipka u trudnoći i za bebe
Čaj od šipka se može bezbedno koristiti u trudnoći kao i u vreme dojenja.Takodje se može koristiti za bebe kad imaju proliv.Za decu se može davati svakodnevno po šolja ovog čaja,najbolje zasladjenog medom.
Šipak čaj je vrlo prijatnog ukusa i mirisa i vrlo lepe boje, tako da potpuno može zameniti ruski čaj.Šipci bi trebalo da postanu nas nacionalni čaj, jer su u mnogo čemu bolji od ruskog čaja: jevtiniji, treba manje šećera, lekovit je, a nije otrovan (ne sadrži kofeina). Kod nas je upotreba šipka prilično velika, ali ne kao čaja, nego se kuva u izvrstan pekmez. Da bi taj pekmez sačuvao što više vitamina, trebalo bi ga ukuvati u vakumu do 50—60°C. Na taj način bi se dobio izvrstan i vrlo ukusan vitaminski koncentrat.
Pored drugih korisnih svojstava čaj od šipka deluje i kao lek za zaustavljanje proliva, a ima i diuretično svojstvo — poboljšava mokrenje.Po narodnom verovanju čaj od šipka je dobar za potenciju ali nema nikakvih naučnih istraživanja na tu temu.

Čaj od šipka priprema

Kada pripremate čaj, gledajte da u njemu preovladuju suvi plodovi, a ne semenke. Zdravije je. Semenke se preporučuju, umereno, kod peska i kamena u bubregu.

Priprema čaja: Za pripremanje čaja, za jednu osobu, potrebno je oko 50 gr sveže (zelene) ili 5-10 gr sušene čajne sirovine i 1/2 1 vode. Prosušena čajna sirovina se stavi u ključalu vodu, kuva oko 5 minuta i tek onda skine sa vatre i procedi. Sipak i drugi voćni plodovi se kuvaju do 10 minuta (malo duže). Čaj od šipka će biti bogatiji vitaminom C ako se posle kuvanja ostavi da stoji još 30-60 minuta, pa tek onda procedi. Čaj se zasladi šećerom, marmeladom, voćnim sirupom, saharinom itd. Ako toga nemate pri ruci, jako je korisno piti i gorak čaj.

Šipak je poznat i kao šipurak, divlja ruža, pasja ruža, šibek, šip, šibikovina.
Koriste se plodovi koji moraju biti tvrdi i svetlocrvene boje. Sakupljene plodove je najbolje sušiti na veštačkoj toploti do 50 °C jer će samo tako zadržati svoju prirodnu svetlocrvenu boju.
Analiza materija je pokazala da se u plodu šipka nalazi visoko vredan vitamin C. Osim toga, plod sadrži jabučnu, limunsku, jantarnu i fosfornu kiselinu, narandžasto obojeno eterično ulje, invertne šećere, vanilu, tragove lecitina, dekstrin, lignin, gvožđe i dr. Šipak je zdravo i lekovito prirodno sredstvo. Deluje osvežavajuće i nadoknađuje potrebne količine vitamina C organizmu.

Biljka šipurak ili šibkovina raste svuda, najviše na kraju šuma i kao živa ograda. Upotrebljava se zreo plod, šipak, koji se bere u jesen sa šipuraka (divljih ruža) i srodnih vrsta.
Šipak se bere kad je zreo, pre no što omekša. Po pola se razreze, očisti od semena i dlačica i osuši u sušnici kao voće, ili na suncu. Najviše vredi roba koja je sačuvala prirodnu crvenu boju.