Od svih biljnih čajeva, čaj sladića se smatrajednim od najblagotvornijih, a sa druge strane je potcenjen. Zašto konzumirati čaj sladića? Ovde su navedene prednosti čaja sladića prema tvrdnjama travara i drugih stručnjaka za terapiju na prirodnoj bazi:

Blagog laksativnog dejstva, čaj od sladića oslobađa tegobe zatvora.
Čaj od sladića poseduje anti-upalno svojstvo, ublažava bol od artririsa i drugih upalnih bolesti.
Pomaže u očuvanju stomačne sluzokože i preporučuje se onima koji koriste lekove, koji mogu oštetiti mukoznu membranu stomaka. Obratite se svom lekaru pre uzimanja čaja od sladića sa ostalim medikamentima. Može sprečavati efektivnost nekih od njih, a može izazvati i štetnu reakciju.

Sladić se koristi u slučaju kada je potrebno iskašljavanje, a takođe može imati prednost u lečenju bronhijalnih poremećaja.

Istraživanja su pokazala da sladić pomaže jetri u neutralisanju toksina i često se koristi u lečenju poremećaja jetre poput hepatitisa.

Čaj od sladića poseduje i anti-spazmodičko delovanje, odnosno deluje protiv grčeva.
Sladić se često preporučuje od strane stručnjaka za lekovite trave kao zamena za kantarion (biljka koja se koristi u medicini za tretiranje različitih poremećaja) protiv depresije.

Zabeleženo je da značajno ublažava premenstrualne tegobe (pms).
Čaj sladića se koristi u lečenju niskog pritiska.

Za sladić se veruje da sprečava formiranje plaka u krvnim sudovima i pomaže u prevenciji bolesti srca.

Priličan spisak, no daje na znanje samo neke od bolje poznatih blagodeti čaja od sladića. Za sladićev koren se priča da poseduje isceliteljsku moć, a mnogi od neortodoksnih iscelitelja preporučuju da njegova upotreba bude limitirana na 3 šoljice dnevno za period ne duži od četiri nedelje.

Neki od neželjenih efekata preteranog konzumiranja ovog čaja uključuju sledeće:
Dugotrajno korišćenje čaja sladića može izazvati nagomilavanje natrijuma u telu, što može dovesti do visokog krvnog pritiska.
Prekomerna upotreba može dovesti do blagog oticanja lica i zglobova na nogama.
Kao diuretik i laksativ, ako se pretera sa čajem od sladića, može uznemiriti normalno crevno funkcionisanje.

Sladić u tradicionalnoj medicini
Sladić je deo svetske tradicionalne istorije medicine. Pored toga što je važan prirodni lek u tradicionalnoj medicini sa zapada, korišten je i u indijskoj Ajurvedskoj i tradicionalnoj kineskoj medicini.

Rimske legije su koristile sladić u cilju povećanja kondicije i izdržljivosti. Takođe su ga koristili zbog njegove karakteristike zadržavanja vode što im je omogućavalo preživljavanje dužeg perioda bez vode.

U Ajurvedskoj medicini, sladić se koristi sam ili u kombinaciji sa đumbirom i/ili kardamom (aromatičan začin) kao uobičajeni tonik, osimza lečenje od mnogih zdravstvenih stanja koji su gore u tekstu pomenuti. Kombinacija sa mlekom, smatra se tonikom za seksualnost.

Sladić se smatra za prvoklasni lek u tradicionalnoj kineskoj medicini zato što pomaže u očuvanju života.

Zašto piti čaj od sladića?

Opšte mišljenje je da je jedan od najboljih prirodnih lekova i osim toga ukusan je. Ako volite slatke napitke, ali želite se odvići od šećera, zamenitešećerom zaslađeni napitak šoljom čaja od sladića, ili dodajte malo korena sladića vašoj omiljenoj biljnoj mešavini. Sladić sadrži prirodan zaslađivač, glicirizin, koji je 50 puta slađi od saharoze. Ipak obratite pažnju da ograničite svoj unos sladića na jednu do dve šoljice na dan i ako želite da ga koristite u medicinske svrhe, činite to pod nadzorom svog lekara ili farmaceuta. U ovom slučaju ne važi da „od viška ne boli glava“ i sladić može izazvati neželjene efekte u slučaju prekomerne doze.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply