Čaj od smilja povećava izlučivanje žuči i mokraće, smiruje grčeve glatke muskulature i deluju antiseptično, a koristi se i kod oboljenja respiratornih puteva, kožnih bolesti, reumatizma…

Smilje (Helichrysum arenarium (L.) Moench, porodica Asteraceae) je višegodišnja zeljasta biljka uspravnog stabla i u gornjem delu razgranatog. Poraste do 50 cm, ima brojne listove ,a ćela biljka je pokrivena beličastim vunastim dlakama.Cvetovi su najčešće zlatnožute boje, rede narandžasti, ili beli, sakupljeni u glavičaste cvasti koje grade štitove na vrhu stabljike.Biljka smilje raste u srednjoj, istočnoj i južnoj Evropi, pored puteva, na suvom i peskovitom tlu.Kod nas je ima u Istočnoj Srbiji (kod Kladova) i u Vojvodini na Deliblatskom pesku. Naziv roda najverovatnije potiče od grčkih reči helios-sunce i chrvsos- zlato, što ukazuje na boju i izgled cvetnih glavica.

Kad je u pitanj smilje kao biljna lekovita sirovina upotrebljavaju se cvetne glavice (Helichrvsi flos ili Stoechados flos). Kada cvasti počnu da se otvaraju beru se vršne gronje sa kratkim ostatkom stabla i suše u tankom sloju na pro maji u hladu.

Čaj od smilja sadrži flavonoide (izosalipurpozid-halkon od koga potiče žuta boja cvetova, kao i naringenin, helihrizin, kemferol, apigenin, luteolin…), malo etarskog ulja, ftalide, gorka jedinjenja, tanine, smole i druge sastojke.

Čaj od smilja povećava izlučivanje žuči i mokraće, smiruju grčeve glatke muskulature i deluju antiseptično. Gorka jedinjenja pospešuju izlučivanje želudačnog soka. U tradicionalnoj medicini čaj od smilja upotrebljava se kod oboljenja žuči i organa za mokrenje, a biljka smilje koristila se i kod oboljenja respiratornih puteva, kožnih bolesti i reumatizma. Smilje je i omiljeno narodno cveće.

U savremenoj fitoterapiji čaj od smilja upotrebljava se kao dodatna terapija za pacijente koji imaju probleme sa žuči i žučnim putevima.Čaj od smilja služi za pojačano lučenje žuči, a dodaje se i drugim čajnim mešavinama (naročito industrijskim) da im se poboljša izgled.

Kako se priprema čaj od smilja

1 g fino usitnjene biljne sirovine (oko 2 kašike) prelijte šoljom vrele vode i posle 5-10 minuta procedite
Pijte 3 x dnevno po 1 šolju sveže pripremljenog, toplog čaja od smilja.

Ruski recept
U bivšem SSSR koristili su se preparati flamina i arenarina. Flamin je prečišćena smeša flavonskih glikozida smilja i upotrebljavao se u obliku tableta u slučajevima oboljenja jetre i žučne kese. Arenarin je smolast, mirisni ekstrakt dobijen iz smilja i predstavlja kompleks supstanci koji ispoljava antibakterijski efekat. Upotrebljavao se spolja, u obliku masti i melema kao antiseptik i za regeneraciju kože. Etarsko ulje nekih vrsta smilja koristi se u kozmetičkoj industriji.

Upozorenje!
Čaj od cveta smilja ne bi trebalo da se upotrebljava u slučaju zapušenih žučnih puteva, a ako pacijent ima kamen u žuči neophodno je da se konsultuje sa lakarom, jer može da dodje do pokretanja kamena. Neželjeni efekti i interakcije sa drugim lekovima nisu poznati.

Čaj za jače lučenje žuči
napravite mešavinu od 40 % cveta smilja, 30 % lista gorke deteline, 20 % pitome nane i 10 % korijandera
Kašiku čajne mešavine prelijte šoljom ključale vode, kuvajte 10 minuta, procedite i pijte ovaj čaj tri puta dnevno po jednu šolju.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply