dzezva-solja-caj

Vodopija ili cikorija (Cichorium intybus L.) korišćena je u starom Egiptu kao lekovita biljka i kao salata. Najpoznatiji lekar i apotekar starog Rima čuveni Galenius (Galen), koji se smatra „ocem galenske farmacije” biljku cikoriju je nazvao „prijatelj jetre”.

Vodopija vodi poreklo iz mediteranskog dela južne Evrope u pojasu umerene i suptropske zone Evroazije i istočne Afrike. Raste svuda, a najviše pored staza i puteva, po dvorištima, zidinama i obodima šuma. Stanovnik je stepa, pašnjaka i livada. Zahteva sušna staništa, mada se dobro razvija i u vlažnijim. Takođe, toploljubiva je i zahteva puno svetlosti. Rasprostranjena je na različitim tipovima zemljišta, ali bolje uspeva na neutralnim i slabo alkalnim.

Cikorija je višegodišnja zeljasta biljka sa mlečnim sokom. Visine je od 30 do 120 cm. Koren je valjkasto-vretenast, čvrst, spolja tamne boje, a na preseku svetle. Stabljika je uspravna, uglasta, gola ili sa hrapavim dlakama, a pri vrhu razgranata. Listovi u gornjem delu su sedeći, dugutjasti, sa odrezanom ili srcastom osnovom.

Cvetovi su sakupljeni u glavičastu cvast svetloplave ili ružičaste boje. Cveta od jula do septembra. Kao droga koristi se koren vodopije (Cichorii radix), a redje nadzemni deo biljke u cvetu (Cichorii herba). Koren vodopije sadrži inulin (do 50%), gorke sastojke (intibin 0,03-0,1%), seskviterpenske laktone (laktucin i laktukopikrin u mlečnom soku) i drugo. Zahvaljujući ovakvom hemijskom sastavu vodopija povoljno deluje na jetru i koristi se kao holagog (za pojačano lučenje žuči iz žučne kese). Koristi se kod gubitka apetita i poremećaja varenja.Cikorija se takodje preporučuje kod digestivne anemije, infekcija mokraćnih puteva i dijabetesa.

Obe droge su često sastojci raznih čajeva i čajnih smeša, koje se koriste u obliku čajnog napitka za pojačano lučenje žuči i izbacivanje urina. Koren cikorije se vadi u jesen u septembru i oktobru, kada sadrži najviše inulina, a nadzemni deo se bere u toku cvetanja. Deblje korenje se seče po dužini i suši na suncu. Biljke se režu na oko 15 cm visine od zemlje, a zatim se odmah suše na temperaturi 40 do 50SC. Nadzemni deo (herba) suši se u tankom sloju u hladovinj i na promaji da bi se sačuvala prirodna boja cvetova. Kao salata koriste se mladi, gorki prizemni listovi, koji su slični listovima maslačka, pa se često zamenjuju. Sakupljaju se u proleće ili rano leto pre cvetanja. Zbog ublažavanja gorkog ukusa listovi vodopije mešaju se sa drugim salatama. U mladim listovima samonikle cikorije ima 40-50 mg% vitamina C i 14-16 mg% karotina. Na pijacama se mogu naći listovi vodopije (var. foliosum) koji su manje gorki i ravnog su oboda. U evropskim zemlj-ma (Nemačka) listovi i mlado skuvano korenje vodopije koriste se u ishrani kao varivo ili kao salata.

U našoj zemlji je najrasprostranjenija kulturna forma vodopije C. intybus L. var. Bischoff koja ima krupniji koren i manje gorkih materija, a koristi se za proizvodnju cigure, zamene za kafu. C. endivija L. koristi se za salatu.

Čaj od cikorije-vodopije priprema

Kuvati 2-5 g korena cikorije, u 0,6 l vode 5 minuta na slaboj vatri i piti 3 puta dnevno po jednu šolju ovog čaja od cikorije. Prosečna doza je 3 grama droge u vidu čaja.

Sok od vodopije protiv stomačnih i žučnih tegoba

Preporučuje se i svež sok iz lišća vodopije , koji se pomeša sa mlekom i pije 2 puta dnevno po jednu supenu kašiku prejela.

Cikorija čaj u mešavinama

Tucakov za neke tegobe preporučuje i određene čajne mešavine sa cikorijom.

Čaj protiv katara creva i za poboljšanje apetita:
Pomešati 50 g trave ive, 20 g korena vodopije i lista hajdučice i 10 g očajnice. Tri supene kašike ove mešavine uveče popariti sa pola litra ključave vode poklopiti, ostaviti celu noć i sutradan odliti i piti nezaslađen čaj umesto vode.

Čaj sa vodopijom za bolje varenje:
Pomešati po 25g korena vodopije, maslačka i iđirota, 15g trave ive i po 5g anisa i morača. Od ove smeše se uzme 2 supene kašike, uveče popari sa 300 g ključave vode, poklopi i sutradan odlije i nezaslađen čaj pije izjutra pre doručka i uveče pre večere. U slučaju kamena u žuči pre upotrebe cikorije obavezno konsultovati lekara.
POVEZANO >>>Vodopija ili konjogriz čaj
Vodopija za kafu i lek

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply