bokal-caja

Žalfija (Salvia officinalis) ima više narodnih imena: kadulja, kaduna, kalover, kaloper, salvija, kuša, pelin crnogorski i džiger trava. Kod nas se koristi baštenska, gajena žalfija, jer je mnogo lekovitija od one koja raste divlje na primorju i u južnim delovima balkanskog poluostrva. Gaji se radi lišća koje sadrži etarsko ulje, alkaloide, tanin, smolu, oleinsku kiselinu, paradifenol i drugo.

Žalfija upotreba i lekovitost

Teško je nabrojati sva lekovita svojstva žalfije. Za stare Grke to je bila “sveta biljka”. Upotrebljavali su njeno lišće i cvet i smatrali da, za dobro zdravlje čaj od žalfije treba piti svakodnevno celog života. Tako je bilo i u starom Rimu odakle potiče izreka: „Zašto da umre čovek kome u bašti raste žalfija?” Drugim rečima: zašto umreti rano ako nam žalfija raste nadohvat ruke. Najbolje je da se žalfija upotrebljava sveža, iako isušeno lišće ne gubi od svog mirisa i ljutog i pomalo gorkog ukusa. Drugim rečima, može da se koristi preko cele godine.

Čaj od žalfije priprema

Žalfija čaj može da se priprema i od svežih i od suvih listova.Za jednu šolju čaja dovoljna je kašičica suvih listova ili supena kašika svežih.
Čaj od žalfije treba kuvati tri minuta, koliko je potrebno da ulje izčezne, ali i da se iz biljke oslobodi jedan ferment koristan za žlezde, kičmenu moždinu i diskove.Po R. Bfojsu žalfija sadrži etarska ulja koja su dobra za ispiranje grla, ali ne bi smela da ostanu u čaju koji se pije.

Čajem od žalfije postižu se veoma dobri rezultati kod stomačnih tegoba: bolova i grčeva u stomaku, upale želuca i creva i dr. Piti pre glavnih obroka i bez zaslađivanja čaj od jedne kašike isitnjenog lista na šolju ključale vode (da odsoji pokriveno 10 minuta).

Za bolje varenje i protiv nadutosti preporučuje se blaži čaj od lista (posle obroka), kao i za pospešivahje apetita, ali na pola sata pre obroka i dva puta dnevno.

Za jačanje organizma, čaj od ove biljke koja se često naziva i kadulja treba uzimati što češće – dve do tri šolje dnevno. Štiti od moždanog udara i pomaže kod zaboravnosti, paralize, epilepsije, drhtanja ruku i zujanja u ušima.
Čaj od žalfije pozitivno deluje kod bolesti žuči, jetre i kod upale mokraćnih puteva. Disajne organe oslobađa od sluzi, pročišćava krv, daje snagu, krepi duh i pojačava polnu moć.

Čaj od žalfije protiv znojenja

Dokazano je da čaj, kapi i vino od žalfije daju izvanredne rezultate protiv noćnog znojenja, plućnih oboljenja (uključujući tuberkulozu) i reumatizma, a koriste i za oporavak posle neke preležane bolesti.
Kod noćnog znojenja najbolje je upotrebljavati tinkturu (kupuje se u apoteci i upotrebljava prema uputstvu) ili čaj od dve ravne kašike svežih ili osušenih i usitnjenih listova žalfije na 2 dl ključale vode – pokriti i ostaviti da malo odstoji, a zatim procediti i piti 1-2 šolje čaja pre spavanja.Čaj od žalfije pripremljen na isti način možete piti i tokom dana protiv preteranog znojenja.

Žalfija je jedno od najboljih sredstava za olakšavanje i otklanjanje tegoba kod menopauze, kao što su: nesanica, noćno znojenje, lupanje srca, depresija itd. Izvanredno deluje i kod uvećane štitaste žljezde, jer su u čaju od žalfije sadržani svi sastojci potrebni žlezdama s unutrašnjim lučenjem. Njime mogu da se leče i srčane smetnje.
Čaj ili vino od žalfije preporučuju se kod nervne astenije (slabosti) i kod iscrpljenosti koja je posledica neke preležane bolesti.

Kod bolova u materici, neurednih menstruacija i belog pranja piti 2-3 šolje čaja dnevno. Malo jači čaj od žalfije preporučuje se za vaginalno tuširanje (ispiranje) ujutro i uveče.

Čaj od žalfije za ispiranje grla

Jači čaj od žalfije koristi se i kao sredstvo za ispiranje upaljenih krajnika i grla i uopšte protiv upala grla, usta i ždrela, krvarenja iz desni i plikova na desnima. Može se stavljati i kao oblog na ekceme, kraste i rane.

Žalfija je dobila narodno ime “džiger trava” zato što se veruje da ova biljka može da izleči i teško obolelu jetru, ako se 40 dana piju 2-3 šolje čaja dnevno.

Povezano>>> BOŽIJA BILJKA, MOŽE SVE: Žalfija je jedna od najzdravijih biljaka na planeti, a uopšte je ne primećujemo

Žalfija kao začin
Žalfiju ne treba zaboraviti ni kao začin. Dodaje se jelima, ali u vrlo malim količinama, kao timijan (majčina dušica) i čubar. Meso pečeno sa lišćem žalfije, ima izvrstan ukus i lakše se vari.

Vino od žalfije
Za spravljanje vina od žalfije potrebno je 60 gr isitnjenog lista i litar dobrog crnog vina: pomešati, dobro zatvoriti i ostaviti desetak dana na tamnom i prohladnom mestu. Uzimati 2-3 kašike posle obroka.