Žalfija je poznata i pod drugim nazivima : kadulja, žalfa, lekovita slavulja, crni kaloper
Lekoviti deo biljke: Za lek se pre cvetanja sakupljaju listovi i mlade grančice.

Čaj od žalfije leči promuklost,dobar je za nerve, želudac jer otklanja nadimanje i gasove,od pomoći je kod prehlade, katara i temperature.Čaj od žalfije čisti krv i time organizam oslobađa uzročnika mnogih bolesti.Dobro deluje protiv svih upala, tako da ga treba piti kod zapaljenja bilo koje vrste, od upale ždrela, upale unutrašnjih organa, do bešike i ginekoloških upala. Žalfija se preporučuje i za regulaciju preteranog znojenja, odnosno ima moć da znojenje dovede na normalan nivo.Čaj od žalfije je dobar kod reumatizma. U periodu puberteta i menopauze žalfija je efikasan regulator hormona.Dobar je lek za čišćenje jetre i za bolesti bubrega.
Ako patite zbog neurednog menstrualnog ciklusa, pijte ovaj čaj u navedenim količinama 21 dan, između menstruacija. Za grgljanje ili vaginalno ispiranje, prstohvat ove biljke kuva se u 11 vode 10 minuta.

Vino od žalfije, koje se dobija kada prstohvat žalfije provri u šolji dobrog crnog vina, jača rekonvalescente. U sezoni gripa, udišite paru nad posudom u kojoj se kuvaju žalfija, majkina dušica, lavanda i ružmarin, a posle inhalacije iskoristiti tečnost za kupku.

Priprema čaja od žalfije:
Čaj od žalfije je vrlo ukusan i koristan napitak koji se priprema tako što se u solju vrele vode sipa kašika listića žalfije i ostavi da stoji desetak minuta. Čaj se procedi i pije mlak, nezaslađen. Pije se po jedna šoljica tri puta dnevno.

Jači čaj se od žalfije se koristi za ispiranje grla, naročito kod zapaljenja krajnika. Priprema se tako što se u odgovarajuću posudu sipa šezdeset grama listića, pa prelije sa četiri litre ključale vode. Poklopi se i ostavi da odstoji dva sata, posle čega se procedi, zasladi kašikom meda i, obavezno, doda kašika sirćeta.

Na drugačiji način pripremljen čaj od žalfije povećava otpornost sluzokože na infekcije, a pokazao se i kao izvanredno sredstvo za svakodnevnu higijenu zuba.Čaj se priprema tako što se tri kašike žalfijinog lista preliju sa pola litre ključale vode, poklopi i ostavi da prenoći, posle čega se procedi i koristi za ispiranje usne šupljine.

Za zdrav i blistav osmeh, kako se danas reklamiraju neki preskupi preparati za negu usta i zuba, dovoljno je dva puta dnevno trljati zube i desni sa listićima žalfije. U slučaju zapaljenja, listovi se žvaću četiri do pet puta dnevno, zadrže se neko vreme u ustima i zatim ispljunu.

Lekovita svojstva žalfija pokazuje i kod ujeda insekata. Izgnječe se svezi listovi žalfije i njima obloži mesto ujeda, što će ublažiti bol.

Žalfija sa mlekom je veoma ukusan napitak koji obavezno treba koristiti u proleće, naročito kada se pojave različite virusne infekcije pluća i disajnih puteva propraćene kašljem, ili ako je reč o običnoj prehladi. Priprema se tako što se u tri šolje prokuvanog vrelog mleka stave tri kašike listića žalfije i ostavi poklopljeno da odstoji desetak minuta. Pije se tri puta dnevno po jedna šolja.

Povezano>>> BOŽIJA BILJKA, MOŽE SVE: Žalfija je jedna od najzdravijih biljaka na planeti, a uopšte je ne primećujemo

Žalfija raste kao gust girmić sa višegodišnjom drvenastom stabljikom. Raste u zemljama oko Sredozemnog mora. U nas se i gaji.Cela biljka je vrlo dlakava i prijatna, jaka mirisa. Uspeva i na najljućem kamenjaru.
Žalfija cveta u maju i junu, i to prvo u nižim predelima, a zatim u višim.

Upotrebljava se list bran u doba cvetanja ili odmah po precvetavanju. Iz listova i vrhova grančica destilacijom vodenom parom se dobija etersko ulje žalfije.

Od 5 kg sirovog dobija se oko 1 kg suvog lišća. Koristi se kao lek za usta, desni i grlo.
Ovde treba napomenuti da prilikom branja lišća i vrhova ne treba čupati celu biljku sa korenom, što je velika šteta, jer se tako divlja samonikla žalfija uništava i nestaje za berbu.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply