Biljka zečji trn ( latinski Ononis spinosa ) spada u red divljih biljaka, koje su izuzetno lekovite, a postoje podaci da su je koristili čak i Stari Grci i Rimljani i to prvenstveno kao odlično prirodno sredstvo za pospešivanje izlučivanja mokraće. A pretpostavlja se da je u davna vremena čaj od zečjeg trna korišćen i kao lek protiv zubobolje.

Lekovitost biljke zečji trn

Kada je u pitanju lekovitost biljke zečji trn, smatra se da ona u velikoj meri olakšava reumatske bolove, ali i da normalizuje krvni pririsak, uzevši u obzir da je dokazano da pospešuje izbacivanje viška vode, odnosno soli iz organizma.

Takođe se smatra da ima pozitivan uticaj na srčana oboljenja, giht, te pomaže funkcionisanju bubrega. Takođe je poželjno koristiti čaj od ove biljke i kod zubobolje, ali i za pročišćavanje krvi, te uklanjanje nagomilane sluzi iz pluća.

Zahvaljujući činjenici da izbacuje višak vode iz organizma, ali i toksine, biljka zečji trn je jedan od čestih sastojaka čajeva koji se preporučuje konzumirati tokom raznoraznih dijeta.

zecji trn

Ko ne sme da koristi čaj od zečjeg trna

Iako ova biljka spada u red onih koje ne mogu da naškode, postoje određena stanja i oboljenja kada ne bi trebalo da se koristi. To se najpre odnosi na sve one situacije kada kod osobe, usled slabijeg rada srca, odnosno bubrega u organizmu imaju edem.

Zato se u svakom slučaju savetuje posebna obazrivost ukoliko neko pati od bilo kog oboljenja srca ili bubrega, te se preporučuje najpre potražiti savet od lekara, odnosno iskusnog fitoterapeuta ukoliko želite da koristiti čaj od biljke zečji trn.

Čaj od zečjeg trna – priprema

Uobičajen način pripreme čaja od ove biljke podrazumeva uobičajenu pripremu: prstohvat biljke preliti sa 250 mililitara ključale vode, poklopiti i ostaviti kratko da odstoji. Međutim, u zavisnosti od toga za koje oboljenje ili stanje se koristi, razlikuje se i način pripreme.

Kada se koristi za ublažavanje reumatskih bolova, prtiv gihta i za izbacivanje nagomilane sluzi iz pluća, čaj od zečjeg trna se priprema na sledeći način: 3 ravne velike kašike čaja se preliju sa litrom proključale vode, poklope i tako pripremljen napitak se ostavi da odstoji ne duže od 10 minuta, nakon čega se procedi i pije 3 šolje u toku celog dana u gutljajima.

Ukoliko se koristi za spoljašnju upotrebu, odnosno za uklanjanje bubuljica i drugih promena na koži, priprema se tinktura od ove biljke, kojom se premazuje koža. Jednostavno se 30 grama korena biljke zečji trn prelije sa 200 mililitara čistog alkohola (od 70 procenata). Nakon što ovakva smesa odstoji poklopljena 21 dan u zatvorenoj staklenoj tegli, ona se procedi i koristi po potrebi za premazivanje problematične kože.

U slučajevima da je potrebno koristiti čaj od zečjeg trna za oboljenje bubrega, pročišćavanje bešike, te povećanje niskog krvnog pritiska, potrebno je koristiti čaj koji se priprema od korena, ali i cveta ove biljke u kombinaciji. Uz to, ovaj napitak se priprema na poseban način i to tako što se 5 grama mešanog korena i cveta biljka zečji trn samelju, preliju sa 250 mililitara hladne vode i takav napitak se zatim kuva. Kada provri, poklopiti ga i ostaviti da stoji oko 10 minuta. Zatim se tako pripremljen čaj od zečjeg trna procedi i pije tri puta u toku dana u količini od po 1 šolje

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply