Čaj protiv gastritisa,čira i želudačne kiseline

TERAPIJA LEKOVITIM BILJEM
Upotreba lekovitog bilja u tretmanu aciditeta i čira varira u zavisnosti od toga koji od navedenih simptoma predominiraju.

Biljke za opuštanje neurovegetativnog sistema.
Kada je stres jedan od glavnih uzročnika, koristiće se biljke sa sedativnim dejstvom i one koje ublažavaju grčeve kao što su: beli glog (Crataegus spp.), kokotac (Melilotus ofFicinalis), divlji pelin (Artemisa dracunculus), Hristov venac (Passiflora incarnata) ili lipa (Tilla spp)

Biljke protiv zapaljenjskih procesa želuca
Koren sladića (Glycyrrhiza glabra) je verovatno najpoznatiji. Druge biljke koje nam mogu biti od koristi su bukva (Fagus svlvatica) i papaja (Carica papava). Ranije se sa velikim uspehom upotrebljavao crni gavez (Symphytum officinale), ali relativno skorašnjim studijama potvrđeno je da ova biljka sadrži alkaloid pirolizidin koji može biti veoma toksičan po jetru i prouzrokovati takozvanu venookluzivnu bolest jetre, pa čak i rak, zbog čega je upotreba ove biljke spoljašnjim putem apsolutno zabranjena.

Biljke kojima se pospešuje varenje.
Bezbrojne su biljke koje imaju ovakvo dejstvo, kao na primer biljke iz porodice Umbeliferae – štitarke (anis, kumin, kim, angelika, morač, korijandar, itd.) koje pomažu u otklanjanju bola i smanjenju gasova, biljke koje pomažu u varenju hrane (breza, selen, kamilica, ruzmarin, timijan ili zubača) ili biljke koje poboljšavaju apetit (lincura, kondurango, cikorija, kora gorke pomorandže ili piskavica) koje su naroćito indikovane u slučajevima atrofičnog gastritisa.

Biljke koje luče zaštitnu sluz
Ova vrsta biljaka sadrži lepljivu (sluzavu) supstancu koja oblaže stomačni zid i ima određenu zaštitnu ulogu (fukus alga i laminarija, crni slez, agar-agar, laneno seme, semenke rogača, islandski lišaj, arapska guma ili karaja guma).

ČAJEVI PROTIV GASTITISA ČIRA I KISELINE

Dobro pripremljeni čaj trebalo bi ukupno da sadrži četiri do pet različitih biljaka ove grupacije, koje će biti odabrane u zavisnosti od njihove uloge od slučaja do slučaja. Neophodno je da recept za čaj bude prilagoden svakom pacijentu pojedinačno, kao i da se problem tretira celovito, ublažavajući različite faktore koji dovode do oboljenja. Čajeve od lekovitog bilja protiv gastritisa treba uglavnom uzimati na prazan želudac ili jedan do nekoliko časova nakon obroka, s obzirom da se simptomi aciditeta obično tada javljaju (osim ukoliko smo uneli alkohol i jaku hranu koju treba izbegavati). Od biljaka koje se koriste za čajeve u tretmanu čira i aciditeta navodimo sledeće:

Iđirot (Acorus calamus). Iđirot je tonikum gorkog ukusa, karminativ i sredstvo za jačanje želuca koji stimuliše apetit. Daje odlične rezultate kod gubitka apetita, otežanog varenja ili nedostatka želudačne kiseline stimulišući digestivne žlezde na lučenje (počevši od pljuvačke). Dobar je aperitiv, ukoliko se uzima pre obroka, i lek za probavne smetnje ukoliko se pije nakon jela.Čaj od iđirota se priprema tako što se dve kašičice praha korena sipaju u vodu da proključa, a zatim se napitak ostavi da odstoji trideset minuta; potom se opet dovodi do ključanja i ostavlja da se ohladi. Postoje i praškovi od iđirota koje treba uzimati u dozi od 0,5 g petnaestak minuta pre svakog obroka.

Loading...

Neven (Calendula officinalis). Dejstvo nevena na kožu je dosta poznatije od dejstva na želudac. Ima umirujuće i zaštitno dejstvo, dobar je za zarastanje sluzokoža, među kojima je i želudačna. Može se uzimati
u obliku čaja, ili se u umerenim dozama dodaje određenim namirnicama.

Kupus (Brassica oleracea). Kupus ima zapaženo dejstvo na zarastanje rana i veoma povoljno deluje ne samo protiv čira već i protiv aciditeta, posledica mikrolezija sluzokože koje su zapravo početak nastajanja čira. Istražuju se njegova moguća alkalna dejstva. Može se unositi svež ili u tečnom stanju u dozi od četiri do osam supenih kašika svaki put. Sok ne bi trebalo da stoji da se ne bi izgubila lekovita dejstva.

Čaj protiv gastritisa

Sastojci
50 g korena sladića (Glycirrhiza glabra) 25 g cvetova crnog sleza (Malva sylvestris) 25 g listova matičnjaka (Melissa officinalis)
Priprema i doziranje
Tri kašičice mešavine sipaju se u vodu da provri. Preporučuje se jedna šolja čaja jedan do dva sata nakon obroka.
Mere predostrožnosti
Osobe koje pate od hipertenzije, bolesti bubrega ili zadržavanja tečnosti ne smeju da upotrebljavaju čaj u koji se dodaje koren sladića.

Čaj protiv kiseline zbog pojačanog varenja

Sastojci
Anis verde (Pimpinella anisum)
Slatki koren (Glycirrhiza glabra)
Hmelj (Humulus lupulus)
Anđelika (Angelica officinalis)
Priprema
Promešati od dve do četiri kašićice mešavine ovih biljaka i ključale vode

Čaj protiv stresnog gastritisa (uzrokovan stresom ili nepnjatnostima)

Sastojci:
Lipa (Tilia cordata) Bukva (Fagus sylvatica) Sladić (Glycyrrhiza glabra) Matičnjak (Melissa ojficinalis)
Priprema i doziranje:
Dve kašičice mešavine preliti šoljom klučale vode, a zatim ostaviti da odstoji pet minuta.

Čaj za zarastanje čira

Sastojci
30 g sladića (Glycyrrhiza glabra)
15 g nevena (Calenđula officinalis)
30 g lincure (Gentiana lutea) I
Priprema i doziranje
Dve do tri kašičice sipati u šolju vode koja treba da ključa pet minuta, a zatim ostaviti da odstoji još deset do petnaest minuta.
Preporučljivo je da se ovaj čaj pije nakon obroka ili u slučajevima kada je došlo do piroze.Čaj se može blago zasladiti medom, najbolje od ruzmarina, iako sladić već daje sladak ukus napitku.

Sok od sirovog krompira
Priprema se uz pomoć sokovnika i pije se svež. Ukus nije naročito prijatan, ali ga treba unositi samo u umerenim količinama, i to dve do tri kašičice četiri do pet puta dnevno u težim oblicima gastritisa.Krompir neutrališe želudačnu kiselinu usled svojih alkalnih dejstava i smanjuje količinu lučenja želudačnih sokova jer sadrži supstancu koja se naziva solanin. Ona u velikim količinama može biti toksična, ali u manjim količinama ima pozitivan efekat.

loading...
Loading...