Povećano lučenje želudačne kiseline (hlorovodonične) je česta pojava u odrasloj dobi, a prouzrokovana je mnogobrojnim uzrocima: poremećajima na nivou lučenja želudačne sluznice (zapaljenja, infekcije, čir i si.), poremećajima u ishrani (jaki začini, preterano vruća i hladna jela, kafa, alkoholna pića), nepravilnim ili dugotrajnim korišćenjem određenih lekova (aspirin, andol, kortizon, nespecifični antireumatici i dr.), prekomerno pušenje, psihosomatski faktori (svakodnevni stres, nervoza itd.)

Subjektivni simptomi koji prate poveánje kiseline u želucu su: uporna gorušica, neprijatno podrigivanje, osećaj pečenja i dr.

Od davnina je poznato da se za neutralizaciju slobodne sone kiseline i ublažavanje simptoma mogu koristiti magnezijum-oksid i soda bikarbona, ali je danas dokazano da dugotrajna svakodnevna upotreba ovih anorganskih jedinjenja može biti veoma štetna.

U prirodi postoje biljni lekovi koji efikasno smanjuju lučenje hlorovodonične kiseline u želucu. Najjače dejstvo imaju biljke s atropinom, kao što su: velebilje, bunika, tatula, beli bun i mandragora. Međutim, ove biljke imaju vrlo jako fiziološko dejstvo, te se zbog mogućnosti trovanja ne koriste u domaćinstvu, već se spravljaju u farmaceutskoj industriji, a dobijaju se na lekarski recept. *
Za kućnu upotrebu navešćemo nekoliko načina pripreme mešanih čaja protiv želudačne kiseline od blagih neotrovnih biljaka, a isto tako uspešnih u regulisanju suvišnog lučenja želudačne kiseline.

Načini pripremanja čaja za želudačnu kiselinu

SOK ODBOKVICE ZA ŽELUDAČNU KISELINU 1
U mašini za mlevenje mesa samleti 4-6 kg muške i ženske bokvice, prethodno dobro oprane. Dobijeni sok procediti kroz gazu i dobijenu količinu tečnosti popiti preko dana. To ponavljati do potpunog ozdravljenja.

ČAJ ZA ŽELUDAČNU KISELINU
Napraviti biljnu smešu od: 20 g lanenog i 20 g dunjinog semena i po 15 g lista žalfije i nane, lipovog cveta i slatkog korena. 3 supene kašike takve smeše preliti sa 1/2 L ključale vode i posle 2 sata ocediti i ČAJ popiti u toku dana.

Na isti način mogu se pripremiti i upotrebiti sledeći čajevi od biljne mešavine:

ČAJ PROTIV ŽELUDAČNE KISELINE 1
po 20 g kantariona, kamilice, hajdučice, žalfije i ruse i

ČAJ PROTIV ŽELUDAČNE KISELINE 2
po 15 g kantariona, žalfije, angelike, crnog gaveza, iđirota i morača i 10 g kamilice.
preliti sa 1/2 L ključale vode i posle 2 sata ocediti i ČAJ popiti u toku dana.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply