Pored čaja i raznih tinktura, od žalfije se pravi i veoma ukusan napitak koji ne samo što leči telo već i okrepljuje dušu. Probajte ga i vi, nećete se pokajati. Drevna poslovica kaže: “Zašto bi umro čovek u čijem vrtu raste žalfija?” Ova mirisna biljka ukusa koja već stotinama godina leči čovečanstvo nosi latinski naziv Salvia, što znači spasavati. Zato i ne čudi činjenica što su još stari Rimljani mnoge bolesti pobeđivali njome.

Žalfija (kod nas poznata i kao kadulja) višegodišnja je žbunasta biljka koja prvenstveno raste na livadama, ali se sve češće gaji i u baštama. Od davnina ima široku primenu i u narodnoj medicini, a za pripremu lekovitih preparata suše se listovi i vrhovi biljke sa cvetovima, koji se mogu čuvati ne duže od godinu dana. Od žalfije se spravljaju mnoge lekovite tečnosti, pre svega čajevi, sirće i razna eterična ulja ili tinkture.

ulje od zalfije

Poledajte za šta su dobri i kako se prave čaj od žalfije, ulje, vino i tinktura

Čaj od žalfije

Žalfija je bogata-antioksidanasima, koji eliminišu slobodne radikale iz tela, na tako njena upotreba pomaže u prevenciji raka i srčanih oboljenja. Uzmite 30 g osušenih listova žalfije i prelijte s pola litra tople ključale vode. Ostavite da odstoji 10 minuta. Čaj od žalfije pijte u malim dozama (malu šoljicu) pola sata pre jela.

Lišće žalfije možete dodavati svakom čaju. U tom slučaju s pola litra ključale vode prelijte tri kašičice biranog čaja i jednu kašičicu listova žalfije. Ostavite poklopljeno da odstoji 10 minuta. Možete dodati med i malo soka od limuna.

Tinktura od žalfije

Za poboljšanje opšteg zdravstvenog stanja, memorije i kako Rusi i Kinezi tvrde za dugovečnost može se piti tinktura žalfije. Dve kašičice u prah usitnjenih suvih listova prelijte s dve čaše votke ili rakije, ostavite da stoji tri-četiri nedelje, a nakon toga procedite. Gotova tinktura od žalfije treba da bude skoro providna, sa nijansom zelenkastobraon boje. Uzimajte po jednu kašičicu razblaženu u 30 ml vode tri puta na dan (ujutru – na prazan stomak, preko dana – pre ručka, uveče – pre spavanja). Kura traje mesec dana. Tinkturom razblaženom u toploj vodi, u razmeri 1: 2, korisno je ispirati grlo ako je anuina inficirana, zatim u slučaju faringitisa (upale grla), traheitisa (upale sluzokože dušnika), upale gornjih disajnih puteva dva-tri puta na dan do poboljšanja stanja. Obavezno nakon ispiranja uzmite dva-tri gutljaja preostalog rastvora.

Povezano>>> BOŽIJA BILJKA, MOŽE SVE: Žalfija je jedna od najzdravijih biljaka na planeti, a uopšte je ne primećujemo

Vino

Ovaj ukusni napitak moćan je antioksidans i delotvorno antiinflamatorno sredstvo. Veoma je koristan u periodu epidemije gripa, u slučaju tuberkuloze pluća i bolesti bronhija i pluća (naročito bronhitisa), kao i za jačanje imuniteta.
Suve usitnjene listove žalfije prelijte suvim crvenim vinom u razmeri 1:10. Ostavite da stoji mesec dana, a zatim procedite. Pijte po pola čaše tri puta na dan. Kura traje dve do četiri nedelje.

Ulje od žalfije

Pola šolje praha od vrhova suvih cvetova žalfije preliti čašom maslinovog ulja. Ostaviti na tamnom mestu ne manje od mesec dana, obavezno (!) svakodnevno promućkati. Nakon 30 dana procediti. U slučaju neizlečenih gnojnih rana i čireva dva puta na dan (drugi put uveče) umočiti u ulje od žalfije sterilnu gazu i prisloniti na ranu, prethodno ispranu čajem od žalfije (jedna supena kašika listova na čašu ključale vode), Kura traje do ozdravljenja. Kada je reč o čiru na želucu i dvanaestopalačnom crevu ili gastritisu raznih oblika, uzimati po kašičicu ulja tri puta na dan. Kura traje mesec dana.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply