[icegram campaigns=”14335″]

DA LI JE BEZBEDNO KORISTITI LEKOVITO BILjE U TOKU TRUDNOĆE?

Trudnice često iskuse manje simptome poput mučnine, prehlada i nesanice, za čiji tretman bi zapravo bilo mnogo blaže i bezbednije koristiti prirodne lekove nego farmaceutske preparate – od kojih mnogi ne poseduju podatke o štetnosti u trudnoći ili su poznati po svom štetnom delovanju.

Iako postoje ograničena naučna istraživanja na temu bezbedne upotrebe lekovitog bilja u trudnoći, ima dobrih potvrda o neškodljivosti nekoliko njih. Uopšte, većina biljaka koje se tradicionalno koriste kao pomoć u trudnoći su bezbedne za upotrebu, ukoliko se to čini umereno. Skoro da i nema izveštaja o nepovoljnim ishodima kod trudnica, a kada su i bili zabeleženi, bilo je to usled korišćenja biljaka koje se ne smatraju bezbednim za upotrebu u trudnoći, ili zbog upotrebe proizvoda koji su bili „zaprljani“ nebezbednim biljkama ili čak farmaceutskim aditivima – što je uglavnom problem koji je prisutan kod preparata uvezenih iz Kine i Indije.

Upotreba čajeva od bilja u trudnoći

Najsigurniji pristup je izbegavanje korišćenja biljaka tokom prvog trimestra trudnoće, osim ako to nije apsolutno neophodno (primera radi, upotreba đumbira za tretman jutarnjih mučnina), do upotrebe samo onih biljaka koje su se dokazale kao bezbedne u trudnoći, kao i konsultacija sa iskusnom babicom, travarom ili lekarom u vezi sa bezbednom upotrebom biljaka u trudnoći.

Postoje mnoge biljke čija upotreba u trudnoći definitivno nije sigurna po bebu. Osnovnu listu ovih biljaka možete naći u odvojenom članku pod nazivom „Materinstvo“.

Čajni napici za koje se zna da su sigurni ukoliko se umereno koriste (npr. crvena malina, menta, kamilica, matičnjak, kopriva, šipurak), kao i unos normalnih količina začina za kuvanje preko jela, smatraju se bezbednim u trudnoći.

Biljke čija se upotreba smatra bezbednom u trudnoći

Korišćenje ovih 5 biljaka je poznato kao bezbedno tokom trudnoće i može pomoći kod brojnih uobičajenih smetnji i problema, istovremeno pomažući vašem telu da se pripremi za zdrav porođaj.

Čaj od đumbira u trudnoći

Čini mi se da bih radije pristala na prirodan porođaj bez epiduralne anestezije, nego ponovo prolazila kroz onih nekoliko nedelja strahovitih jutarnjih mučnina koje sam osećala! Sećam se da sam po povratku sa veoma sadržajne vožnje kroz planinske predele u ranoj fazi svoje trudnoće, ležala na podu dnevne sobe i govorila suprugu da me samo pusti da umrem. Sigurna sam da sam bila zelena u licu.

Đumbir je začinska, aromatična biljka sa kojom je upoznata većina vas koja kuva. Da li ste znali da se pokazao bezbednim i efikasnim u tretmanu jutarnjih mučnina?

Postoji nekoliko načina na koje možete koristiti đumbir u trudnoći. U knjigama i drugim izvorima se obično preporučuju čaj i kapsule, ali moje iskustvo je da ispijanje toplog, pa čak i hladnog čaja kada već imate mučninu u stomaku uopšte nije zabavno, te da možete čak i povratiti! Isto važi i za kapsule koje sede u vašem stomaku i vodu ili sok koji su vam potrebni da bi ih progutali. Umesto toga, probajte ove proizvode:

Bombone od đumbira i kristalizovani đumbir: Proizvođač Reed’spravi odlične proizvode od đumbira. Navikla sam da uvek držim u torbici malu zalihu bombona od đumbira ili komadića kristalizovanog đumbira. Sistem nije 100% efikasan – mučnina ponekada nadmudri čak i đumbir – ali zaista može da vam olakša stanje i smiri stomačić. Možete ga grickati pomalo tokom celog dana; zapravo, i nisu vam potrebne velike količine – količina ekvivalentna 1 gramu đumbira u prahu predstavlja dnevnu preporučenu dozu.

Slatko piće začinjeno đumbirom (Ginger Ale): Dok ispijanje gaziranih piće nije idealno u trudnoći, kombinovanje slatkog pića začinjenog đumbirom i mučnine je sjajan način da unesete malo đumbira u organizam. Karbonacija (proces rastvaranja ugljen dioksida u tečnosti) takođe pomaže mnogim trudnim ženama sa simptomima mučnine. Sopstveno slatko piće začinjeno đumbirommožete napraviti takošto ćete iscediti sok od 1 supene kašike samlevenog svežeg korena od đumbira u malo karbonizovane vode (obične ili sa ukusom limuna), dodavši malo meda, šećerne vune ili javorovog sirupa zbog zaslađivanja, ili možete kupiti gotovo piće koje sadrži pravi đumbir. Reed’stakođe pravi i ovo.

Napomena: Uporno ili ponavljano povraćanje u trudnoći može predstavljati zdravstveni poremećaj. Konsultujte svoju babicu ili lekara ako osetite snažnije simptome nego što je to karakteristično za uobičajenu jutarnju mučninu.

Čaj od brusnice u trudnoći

Infekcije urinarnog trakta su vrlo česte u toku trudnoće. Medicinski, tretiraju se antibioticima prvi put, a ukoliko se pojavi druga infekcija, stručna preporuka je da se trudnica stavi na terapiju antibioticima do kraja trudnoće kako bi se izbegle dalje infekcije.

Iako brusnicu ne bi trebalo koristiti kao zamenu za adekvatni medicinski tretman, brojna istraživanja su pokazala da ona može preventivno delovati na sprečavanje urinarnih infekcija. Ako ste skloni ovom tipu infekcije ili ste je već imali ranije u trudnoći, razgovarajte sa vašom babicom ili lekarom o prevenciji pomoću brusnice. Iako su antibiotici ponekada neophodni, novija istraživanja pokazuju da izlaganje njima u toku trudnoće može imati dalekosežne posledice po naše bebe, uključujući tu i razvoj astme kao i zapaljenskih bolesti creva.

Brusnica se može koristiti u vidu soka od brusnice (čak se i proizvod OceanSpray pokazao efikasnim, ali ja preporučujem manje zašećerene tipove proizvoda koji se mogu naći u prodavnicama zdrave hrane, ili svež sok napravljen kod kuće u sokovniku od ½ šolje svežih brusnica i 2 jabuke) ili kapsula brusnice koje se doziraju onako kako je naznačeno na ambalaži proizvoda.

Napomena: Nelečene urinarne infekcije u trudnoći mogu uzrokovati ozbiljne probleme; ako sumnjate da ste pod infekcijom, obratite se vašoj babici ili lekaru.

Čaj od kamilice u trudnoći

Trudnoća je često period poremećenog sna, bilo zbog realističnih snova, novih briga oko predstojećeg materinstva ili zbog nelagodnosti koju stvara narastao stomak i nemogućnosti da se nađe odgovarajući položaj. Jedna od mojih omiljenih biljaka za nežno i bezbedno opuštanje i san jeste kamilica. Deluje umirujuće na vaš stomačić a i jako je ukusna.

Kamilica se može uzimati u količini od nekoliko šolja na dan ako ste pod stresom, i pre odlaska u krevet radi lepšeg sna. U suštini bih preporučila 1-2 šolje uveče, ali nemojte piti čaj unutar sat vremena pre odlaska na spavanje, jer ćete svakako morati ponovo da ustanete radi odlaska u toalet (mada se to u svakom slučaju dešava kad ste trudni!). Da bi ste napravili čaj od kamilice, natapajte 1 veliku ili 2 male kesice čaja u 240 mililitara ključale vode u trajanju od 10 minuta, ili još bolje, naručite preko interneta organske pupoljke kamilice od kompanije poput MountainRoseHerbs, i skuvajte sebi pun mali čajnik od 1 supene kašike bilja u 240 mililitara vode.
Ukratko

List crvene maline (Rubusidaeus) za lakši porođaj

Ova biljka predstavlja tonično sredstvo bogato mineralima koje se tradicionalno koristi za održavanje zdrave trudnoće i priprema žensku matericu za čin rođenja. Neke studije su pokazale da može ubrzati porođaj i smanjiti komplikacije i intervencije povezane sa rođenjem. Pošto nema baš najprijatniji ukus kada se uzima kao čaj, ja generalno preporučujem mešanje sa mentom i šipurkom radi dobijanja ukusnog čaja koji se može piti svakodnevno, 1-2 šolje tokom celog 2. i 3. trimestra. Preporučena doza iznosi 1,5-5 grama čaja na dan.

Čaj za trudnoću

2 supene kašike lista crvene maline
2 supene kašike lista mente
2 supene kašike šipurka
Pomešajte zajedno i sipajte u platnenu kesicu za čaj za višekratnu upotrebu.Natapajte to u 240 mililitara ključale vode u trajanju od 20 minuta, procedite i pijte 1-2 šolje dnevno.

Ehinacea (Echinaceaspp) za prehladu

Trudnice se mogu prehladiti baš kao i svako drugi, a zbog činjenice da prirodne promene u trudnoći izazvane hormonima već stvaraju osećaj zapušenosti u nosu, kao i zbog prisustva velikog stomaka koji otežava disanje, prehlada i kašalj mogu učiniti da se trudnica zaista oseća jadno i bedno.

Ehinacea se pokazala efikasnom u smanjivanju dužine trajanja prehlada i prevenciji njihovog ponovnog javljanja. Može se koristiti ili u toku prehlade ili kao preventiva. Ona zapravo ne može pomoći kod simptoma prehlade, ali naš prijatelj đumbir može! Đumbir može smanjiti drhtavice, kašalj i bol u mišićima kada se uzme u vidu vrućeg čaja napravljenog od 1 supene kašike sveže rendanog đumbira u šolji ključale vode, u dozi od 1-3 šolje dnevno.

Ehinaceu je najbolje koristiti u obliku tinkture koja sadrži malu količinu alkohola, pri čemu ova mala količina ne predstavlja opasnost ako se uzima unutar preporučene doze od 5 mililitara (oko 1 kafene kašičice) tinkture do 2 puta dnevno. Takođe se mogu koristiti i kapsule, prema propisanim uputstvima za doziranje koja dolaze uz sam proizvod, ukoliko ne gledate blagonaklono na korišćenje sredstava sa alkoholom za vreme trudnoće.

Čaj može pružiti značajno olakšanje kod uobičajenih problema i nedoumica koji se pojavljuju tokom trudnoće i nakon rođenja deteta. Pored toga, baš kao i svaki lek, trebalo bi ih koristiti uz oprez. Mnoge biljni čajevi čiji efekat još uvek nije procenjen, mogle bi svejedno ponuditi jednostavno, bezbedno, blago i efikasno rešenje za probleme koji su česti u trudnoći, počevši od anemija do gljivičnih infekcija.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply