devojcica-astma

Astma je oboljenje koje se manifestuje povremenim napadima teškog disanja (gušenja). Mogu je prouzrokovati razni činioci, kao što su: prašina (bilo životinjskog ili biljnog porekla), perje, vuna, polenov prah,životinjska dlaka, kao i promena temperature i vlage u vazduhu (magla), nervoza, a rede i hrana.

Napad astme najčešće nastupa noću, kada se bolesnik budi uznemiren, jako teškog disanja usled nedostatka vazduha. Tada obično zauzima prinudni položaj, telom nagnut napred, da bi što bolje disao. Udisaj je kratak a izdisaj dug, dok je disanje jako usporeno i čujno. Postoje bronhijalna (najčešća), kardijalna i dečija astma.

Za kućnu upotrebu, tj. za samostalnu primenu navešćemo samo čajeve od lekovitog bilja koje deluju blago i koje se može bez bojazni koristiti kao domaći lek. Ostalo velebije,(poput tatule, bunike i si.) zbog vrlo jakog fiziološkog dejstva kupovati samo u specijalizovanim apotekama.

Kako pripremiti čaj za astmu

Odmeriti 3 supene kašike lista podbela i preliti sa pola litra ključale vode. Poklopiti i posle 4 sata čaj procediti i piti tokom dana.Poželjno je čaj za astmu zasladiti medom.

Na isti način mogu se pripremiti i upotrebiti sledeći čajevi za astmu:
– 60 g lista podbela i po 20 g cveta crnog i belog sleza;
– 70 g lista podbela i po 15 g cveta podbela i crnog sleza;
– 70 g lista podbela i po 10 g cveta lavandule, podbela i crnog sleza;
– po 50 g lista podbela i korena omana;
– po 40 g lista podbela i ružmarina i po 10 g cveta lavandule i pomorandže;
– po 25 g cveta i lista podbela i cveta limuna i pomorandže;
– po 30 g lista podbela i dunje i po 20 g dunjinog semena i anisa;
– po 40 g ploda mrkve (stitka) i lista podbela i po 20 g lista timijana i
– po 30 g lista i cveta podbela i svile kukuruza i 10 g lista timijana.

Staviti na kocku šećera po dve kapi etarskog ulja eukaliptusa i planinskog bora i preko toga sipati čaj od podbela.

U pola kafene kašičice ulja za jelo nakapati 3 kapi etarskog ulja eukaliptusa, pa tim mazati nozdrve i usne.

U 100 g ispečene i samlevene kafe dodati 100 g osušenog i fino izmrvljenog ploda šipka, pa sve pomešati sa 1 kg bagremovog meda. Tome dodati 20 g matičnog mleča i mešati mikserom dok se ne dobije homogena masa. Tako dobijenu masu držati dobro zatvorenu na hladnom i mračnom mestu. Pre upotrebe masu dobro promešati, a zatim uzeti po jednu supenu kašiku pre svakog obroka.

Sočan režanj belog luka zgnječiti u maloj kašičici; nju staviti u usta i duboko na nos udisati eterično ulje 5 minuta .Potom režanj okrenuti na drugu stranu i ponoviti postupak još 5 minuta .Radi boljeg efekta poželjno je zadržati dah neko vreme, a tek onda lagano izdisati Ovoprotiv astme treba činiti ujutru i uveče 1-2 meseca.

U 100 ml vina i isto toliko vode staviti jednu supenu kašiku hmelja i kuvati 5-10 minuta Ovom vinu od hmelja protiv astme korisno je dodati i kašičicu meda (- po mogućstvu od heljde).

Dobro usitniti list i cvet podbela, koren belog sleza i list i cvet divizme. Od te smeše uzeti jednu supenu kašiku i preliti sa 3-4 dl ključale vode. Ostaviti poklopljeno 20 minuta, pa procediti i po želji ovaj čaj za astmu zasladiti pčelinjim medom. Dodati malo limunovog soka piti topao čaj pre jela 3 puta na dan po jednu šolju. Još je bolje piti po nekoliko gutljaja čaja protiv astme svakih 1-2 sata.

Kašičicu hmelja nekoliko minuta kuvati u 1 dl vina i 1 dl vode. Procediti i piti.

Nekoliko kriški belog luka staviti u gazu i zdrobiti. Potom na kocku šećera nakapati nekoliko kapi soka i pojesti svakog jutra na tašte do potpunog ozdravljenja od astme.

Pre spavanja staviti u tanjirić malo smole od bora i time kaditi prostoriju u kojoj se spava.

Pomešati po 20 g anisa i cveta podbela i 60 g lista podbela. 3 kašike smeše kuvati u 1/2 l vode. Ostaviti da se ohladi i piti ovaj čaj protiv astme umesto vode.

Narodni lek za srčanu astmu:

Četvrt kilograma meda pomešati sa četvrtinom kg putera. Toj masi dodati 3-4 kašičice dobro narendanog rena. Mešati pola sata i uzimati 3 puta dnevno po kafenu kašičicu.

Čaj za srčanu astmu:

Jednake delove koprive, metvice i gospine trave dobro promešati, pa od te mešavine uzeti supenu kašiku i preliti sa 2 dl ključale vode. Pije se 2 puta dnevno.

Za srčanu i plućnu astmu:
U lonac staviti pola kg usitnjenog crvenog luka i dinstati. Istovremeno u posebnu posudu staviti pola kg šećera i sok od većeg limuna i, takođe, dinstati. Kada obe mase porumene spojiti ih i zaliti sa pola litra vode, pa pustiti da provri. Čim počne da ključa skinuti sa šporeta. Kada se smlači procediti i dodati 3 supene kašike pčelinjeg meda i nešto šećera. Sve dobro promešati, staviti u teglu i dobro zatvoriti. Uzimati po malu kašiku pre jela 3 puta dnevno.

Napomena: Kod upotrebe pomenutih čajeva i recepata treba biti uporan i istrajan, tj. koristiti ih svakodnevno u dužem vremenskom periodu (2,3 ili 4 meseca), zapravo do mogućeg izlečenja od astme.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply