zenske-noge

Koji je najbolji čaj za cirkulaciju ? Čajevi od mnogih lekovitih biljaka mogu poboljšati cirkulaciju a pre svega čaj od koprive, ruzmarina i đumbira.Hrana takodje može imati pozitivan uticaj a mnogi sve češće koriste i Aspirin…

Koliko je cirkulacija važna za održavanje dobrog stanja zdravlja možda i nismo svesni sve dok ne počnemo da osećamo brojne tegobe koje je prate. Najčešći poremećaji cirkulacije su hladne ruke i noge, te česta pojava grčeva, trnjenje u rukama i nogama i još mnogo toga.

Srećom, pa nam je Priroda dala mnogo biljaka koje poboljšavaju cirkulaciju, samo ih treba pažljivo koristiti, uzevši u obzir da svaka od biljaka deluje različito na krvotok i rad unutrašnjih organa. Neke, recimo stežu kapilare, neke šire krvne sudove, dok neke pomažu razbijanju trombova. Zato se uvek preporučuje korišćenje biljnih čajeva za cirkulaciju sprovoditi pod adekvatnim nadzorom, kako biste izbegli moguće negativne efekte.

Čaj za cirkulaciju

Dokazano je da čaj za cirkulaciju ima pozitivne efekte na poboljšanje prokrvljenosti krvnih sudova, te razbijanje trombova i masnih naslaga, ali samo ukoliko odaberete adekvatan čaj za cirkulaciju. Zato je neophodno da se dobro raspitate kod fitoterapeuta ili u brojnim knjigama koje se bave ovom tematikom, jer je to jedini siguran način da poboljšate vašu cirkulaciju. Samo pravilno odabran čaj za cirkulaciju, odnosno čajna mešavina može da vam pomogne da otklonite probleme loše cirkulacije.

Najbolji čajevi za bolju cirkulaciju

Svakako su brojni čajevi za cirkulaciju, koji dokazano pomažu. A kao najbolji čajevi za cirkulaciju se izdvajaju čajevi od : đumbira, ruzmarina, kantariona, koprive, hajdučke trave, gloga, matičnjaka i mnogih drugih biljaka, a u zavisnosti od toga koji tačno problem sa cirkulacijom vas muči.
Neki od ovih čajeva poboljšavaju protok krvi, delujući posredno i na poboljšanje rada unutrašnjih organa, neki sakupljaju kapilare, dok ih neki šire, a neki opet smanjuju holesterol, razbijaju trombove, te poboljšavaju kvalitet same krvi. Zato je vrlo važno da odaberete pravi čaj za cirkulaciju, a to možete samo uz nadzor fitoterapeuta, odnosno osobe koja je adekvatno obučena za lečenje biljkama.

Čaj od koprive za cirkulaciju

Čaj od koprive za cirkulaciju se najčešće priprema u kombinaciji sa sledećim biljkama : ruzmarinom, kamilicom, imelom i vriskom. Ovaj čaj se preporučuje za poboljšanje stanja krvnih sudova, jer širi kapilare, a postoje indicije i da utiče na smanjenje glavobolje.

Jednostavno se priprema : pomešaju se sve biljke u istom odnosu, pa se jedna kašika čajne mešavine prelije sa 500 ml ključale vode i ostavi kratko da odstoji. U većini slučajeva se preporučuje konzumirati dve šolje ovog čaja u toku dana, stim da se ne savetuje piti ga pred spavanje, jer može da izazove i nesanicu.

Čaj od ruzmarina

Ruzmarin, odnosno čaj od ruzmarina za cirkulaciju spada u red biljaka koje šire krvne sudove i kapilare, obezbeđujući na taj način bolji protok krvi.

Čaj od ruzmarina za cirkulaciju se iz tog razloga preporučuje za korišćenje kod osoba koje imaju na prvom mestu suženje krvih sudova i slabu perifernu cirkulaciju, ali i kod osoba koje boluju od : dijabetesa, reume i arterioskleroze. Vrlo je važno da čaj od ruzmarina za cirkulaciju ne smeju koristiti osobe koje imaju nizak krvni pritisak, jer ga on čini još nižim.

Slično>>> Čaj od ruzmarina

Čaj od đumbira

Đumbir, odnosno čaj od đumbira za cirkulaciju stimuliše metabolizam i podstiče cirkulaciju, pa se preporučuje za korišćenje ukoliko osoba pati od slabe cirkulacije.
U grupu u kojoj se nalazi i čaj od đumbira za cirkulaciju, spadaju i čajevi od ruzmarina i cimeta, kao i čuveni rtanjski čaj.Međutim, sa korišćenjem čaja od đumbira ipak treba biti naročito pažljiv, jer se vrlo često događa da ima vrlo jak efekat, te se ni u kom slučaju ne preporučuje samostalno ga koristiti i uvek treba pratiti savet stručnjaka o periodu korišćenja, jer čaj od đumbira za cirkulaciju sme da se koristi samo određeno vreme.

Čaj za cirkulaciju nogu

Čest problem kod loše cirkulacije jeste u cirkulaciji nogu i ruku. Srećom, te postoje odlični čajevi za cirkulaciju nogu, pored vežbi koje se svakako preporučuju.

Najčešće se preporučuje čaj od belog luka za bolju cirkulaciju u nogama, ali i čaj od vrbine kore, kao i čaj od maslačka, gloga i ginka.

Kako svaka od ovih biljaka ima različito dejstvo, svakako se treba najpre posavetovati sa stručnjakom, kako biste utvrdili koji čaj za cirkulaciju nogu je najbolje da koristite.

Povezano>>> Ginko biloba za bolju cirkulaciju

Hrana za bolju cirkulaciju

Uz lečenje čajevima, osobe sa lošom cirkulacijom bi trebalo da obrate pažnju i na ishranu.
Hrana za bolju cirkulaciju je hrana karakteristična za područje Mediterana, što podrazumeva : dosta svežeg voća i povrća, posne ribe, te namirnica koje sadrže žitarice, ali samo one celog zrna. Takođe, preporučuje se pojačan unos mahunarki, a prvenstveno graška i sočiva, stim što se ne savetuje njihovo kombinovanje sa mesom.
Treba koristiti hladno ceđena ulja, a najbolje maslinovo, te izbegavati gotove proizvode, a naročito slatkiše i termički obrađene namirnice. Unos soli bi valjalo svesti na minimum.

Andol 100 za cirkulaciju

Pored brojnih prirodnih sredstava, često se preporučuje i Andol 100 za cirkulaciju. Međutim, uvek se radije savetuje korišćenje prirodnih proizvoda, odnosno čajeva za cirkulaciju, te korigovanje ishrane i adekvatna fizička aktivnost.
Saznaj više>>> Lekovito bilje za lošu cirkulaciju