bolovi-stomak

Čir na želucu se sastoji najčešće od jedne ili redje više ranica na unutrašnjoj strani želuca, obično u predelu gde želudac prelazi u dvanaestopalačno crevo. Ovom oboljenju više odgovara naziv grizlica nego čir, jer liči na nagrizeno mesto. Čiraši obično imaju više kiseline u želucu a i sluzokoža njihovog želuca manje je otporna na dejstvo želudačne kiseline nego kod zdravih ljudi. Danas se sa sigurnošću zna da čir spada u psihosomatska oboljenja, kao i koji su faktori rizika za nastanak čira (neredovna i nekvalitetna ishrana, ljuta hrana, jake zaprške i začini, alkohol, nervoza i stres). Znaci oboljenja su bolovi različite jačine u predelu želuca. Karakteristično je da se javljaju uvek u isto doba dana, i to 1-3 sata posle uzimanja hrane. Najčešće se javljaju periodično u jesen i u proleće, traju izvesno vreme, pa prođu.

Bolovi kod čira na želucu su obično praćeni jakom gorušicom, a kad se bolest razvije i uznapreduje završavaju se povraćanjem, kada bolesniku postaje lakše. Pojava krvi u izmetu (boje taloga kafe) je česta komplikacija i dijagnostički važan momenat koji ukazuje na moguće postojanje čira na želucu.

Druge, ali redje komplikacije su mogućnosti perforacije (tj. probijanja zida želuca u trbušnu duplju) ili mogućnost maligne alteracije (tj. pojava raka na obolelom mestu), što zahteva hirurško zbrinjavanje. Čir na želucu može uspešno da se izleći. Pored medikamentozne terapije, podjednako je važno pridržavati se propisane dijete, voditi uredan život i ostaviti alkohol i duvan.

Za razliku od čira na želucu, kod čira na dvanaestopalačnom crevu bol je uvek prisutan i širi se nadesno. Nikad se ne javlja maligna alteracija, bolovi se javljaju 2-5 sati posle jela (1-2 sata posle ponoći). Na dvanaestopalačnom crevu može biti jedan, dva ili više čireva. Bolovi se javljaju na prazan želudac, a oslabe posle unošenja hrane, mleka i alkalija.

Prirodni recepti i čaj protiv čira na želucu

Rasol od kiselog kupusa razrediti sa malo vode i piti duže vreme na svaki sat po jednu kašiku.

Oguliti 50 g krompira, izrendati i iz njega iscediti sok. Popiti na tašte i ponovo pre ručka. Kura traje 6 nedelja.

Kafenu kašičicu lanenog i dunjinog semena preliti šoljom hladnog čaja od kamilice; češće promešati i posle 1 sata ocediti, pa piti nezaslađeno na 1/2 sata pre jela (2-3 puta dnevno).

Na isti način se mogu pripremiti i upotrebiti sledeće čajeve od biljne mešavine:

– supena kašika u prah zdrobljenog crnog gaveza i jedna kafena kašičica lanenog semena;
– po 40 g korena crnog gaveza i belog sleza i po 20 g slatkog korena;
– po 20 g kamilice, matičnjaka, lista belog i crnog sleza i rusomače
– po 25 g cveta podbela, lipovog cveta, kamilice i morača.

Efikasan čaj protiv čira na želucu
Napravite čaj sa biljem koje možete najlakše da nabavite.

Pomešati po 50 g gaveza, dunjinog i lanenog semena i po 20 g slatkog korena i hajdučke trave. Sve izmešati i preliti 1 l vrele vode. Ostaviti 6 sati poklopljeno, zatim ocediti i piti ovaj čaj protiv čira na želucu umesto vode.

ČAJ PROTIV ČIRA NA ŽELUCU 2
Samleti koren iđirota i slatki koren, pa od tog soka uzeti jednu kašiku u jakom čaju kamilice.

ČAJ PROTIV ČIRA NA ŽELUCU 3
Uzeti po 20 g preslice, majčine dušice i pelina, jednu kašiku te smeše skuvati u 2 dl vode. Čaj ocediti i piti po jedan gutljaj svakog dana.

ČAJ PROTIV ČIRA NA ŽELUCU 4
Napraviti smešu od po 4 supene kašike islandskog lišaja, nevenovih latica i 2 supene kašike ružmarina. Od ove mešavine 2 supene kašike preliti sa 3 dl ključale vode, ostaviti da stoji 10-15 minuta, ocediti, zasladiti medom i piti 3 puta dnevno pre jela.

ČAJ PROTIV ČIRA NA ŽELUCU 5
Pomešati po 50 g gaveza, korena kantariona, ploda kleke grubo istučenog u avanu i 1/2 kafene kašičice pelina. Od te mešavine jednu supenu kašiku kuvati 2-3 minuta u 3 dl vode. Ostaviti da odstoji 10-15 minuta, potom ocediti, zasladiti medom i piti topao čaj 1/2 sata pre jela.

ČAJ PROTIV ČIRA NA ŽELUCU 6
Pomešati po 5 kašika sitno iseckanog lista i cveta kantariona, korena maslačka, lista hajdučice i lista koprive. Mešavinu preliti 1 l proključale vode i ostaviti da stoji 6 sati. Piti po 2 dl 3 puta dnevno posle jela.

ČAJ PROTIV ČIRA NA ŽELUCU 7
Pomešati 5 kašika isitnjenog lista kupine, 2 kašike cveta kantariona, 2 kašike lista borovnice, 2 kašike lista i cveta hajdučice. Mešavinu preliti 1 l proključale vode, procediti i kada se ohladi zasladiti medom, po mogućstvu od kadulje.

ČAJ PROTIV ČIRA NA ŽELUCU 8
Načiniti mešavinu od 5 kašika samlevenog korena i lišća koprive, isitnjenog lista zečijih nožica, isitnjenog cveta i lista kantariona. Mešavinu kuvati u 1 l vode 10 minuta i posle 3 sata procediti. Piti 3 puta dnevno po 2 dl pre jela.

Svako jutro na tašte popiti kafenu kašičicu komovice, u kojoj je bila nekoliko dana arnika, u odnosu 1:20.

Glavicu kupusa samleti na mašini za mlevenje mesa i pustiti preko noći da stoji. Narednog dana procediti kroz gazu, pa piti 7 dana svako jutro na tašte po 1 kašiku soka.

Čaj za čir na dvanaestopalačnom crevu

Napraviti biljnu mešavinu od po 2 kašike lista i cveta kičice, lista žalfije, lista bokvice, lista oraha i cveta nevena. Mešavinu preliti  1l proključalog belog vina. Ohlađeno procediti i piti pre svakog obroka po kafenu šoljicu.

Sveže listove i koren bokvice samleti u mašini za meso i kroz čist gazu procediti 1/2 l ovog soka i ostaviti da stoji u frižideru. Piti svako jutro po kafenu šoljicu. Posle toga uzeti po kašiku meda od kestena.
U pola kg meda od žalfije staviti šolju samlevenog lista od bokvice. Dodati po 5 kašika samlevenog lista nane, lista hajdučice, sve dobro izmešati. Držati u frižideru. Uzimati ujutru i uveče po veliku kašiku.

ČAJEVI I RECEPTI ZA ČIR NA ŽELUCU I DVANAESTERCU POZNATOG TRAVARA NIKOLE GELENČIRA

Rasol od kiselog kupusa (razređen s malo vode) piti duže vreme svakog sata po jednu kašiku. Uživati samo mleko i voćne sokove. Zabranjen je alkohol i duvan.

50 g krompira se oljušti, narenda, istisne se sok i popije natašte (ponoviti pre ručka). Kura traje šest nedelja. Za to vreme držati strogu dijetu. Uspeh siguran.

Kantariona, majčine dušice, koprive, preslice poljske (rastavića), bokvice ženske i mišjakinje – po 50 g; kamilice, cvet nevena, cvet arnike, koren andJelike – po 30 g; krušine 40 g. Sve to dobro promešati i od te mešavine jednu kašiku preliti sa pola litra ključale vode i pustiti jedan sat da stoji poklopljeno. Procediti i piti ovaj čaj tokom šest nedelja tri puta dnevno po šolju pre jela. Aspirini su zabranjeni jer podstiču napade. Kloniti se slanih, kiselih i ljutih jela, kao i ostalih začina.

Pelina pola kašičice, gaveza, koren kantariona, kleka (plod) grubo istucan u avanu, po 50 g, dobro promešati. Od te mešavine jedna kašika kuva se 2-3 minuta u 3 dl vode. Zatim neka stoji 10-15 minuta. Tada ocediti, medom zasladiti čaj i piti toplo pola sata pre jela. Tokom lečenja mora se držati najstroža dijeta: čorbe i meso izostaviti ili jesti samo u krajnjem slučaju.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply