zena-beba

Period dojenja može mnogo da ” namuči ” neiskusne mame, ali to ni ukom slučaju ne znači da bi trebalo da odustano od toga, jer je poznato da za dojenče ne postoji bolja hrana od majčinog mleka.

Čaj za dojilje

Zna se da hrana koju unose mame, itekako utiče na kvalitet mleka, a samim tim i na kvalitet ishrane dojenčeta. Zato se uvek preporučuje pažljivo koristiti namirnice u ovom periodu, a posebno treba biti obazriv dok beba ne napuni 6 meseci, ali i kasnije.

U tom periodu se svakako ne savetuje unos masne, jako začinjene hrane, kofeina, duvana i mnogih drugih namirnica koje mogu loše uticati na vašu bebu, jer se gotovo sve namirnice izlučuju u majčino mleko.
Takođe, posebno obratite pažnju ukoliko konzumirate lekove u ovom periodu, jer oni isključivo smeju da se konzumiraju pod nadzorom lekara.

Ukoliko razmišljate da li je čaj za dojilje dobar ili ne, valjalo bi da znate i makar uopšteno koji čajevi za dojilje nisu preporučljivi.

Čajevi za dojilje

Iako ne postoje precizni podaci o tome koji čajevi za dojilje su dobri i poželjni za konzumiranje, a koje treba izbegavati u ovom periodu, svakako se zna da određeni biljni čajevi ne bi trebalo da se konzumiraju tokom perioda dojenja. Mada se ovi podaci uglavnom odnose na konzumiranje većih količina čajeva, svakako se savetuje dodatan oprez, jer to može naškoditi vašoj bebi.

Najpre da vidimo koji su to čajevi za dojilje gotovo bezbedni za upotrebu. Reč je o čajevima od : šipka, koprive, ehinacee, maline, đumbira i gujine trave. Prema ovome vidite da čak i čajevi od nane i kamilice koji se smatraju apsolutno neškodljivim, u ovom periodu ne bi trebalo da se konzumiraju, a i ako se ipak odlučite da ih konzumirate, onda se svakako savetuje da to bude oprezno.

Čajevi od : nane ( metvice, peperminta ), žalfije, maslačka i origana, verovali ili ne mogu da dovedu do smanjenja proizvodnje mleka. Čak za čaj od maslačka postoji podatak da može da izazove dehidrataciju ukoliko se konzumira u ovom periodu, a uz to postoje podaci da navedeni čajevi izazivaju iritaciju bebine kože. Zato se svakako preporučuje izbegavati ih u ovom periodu.

Čaj od piskavice za dojilje spada u grupu čajeva koje treba izbegavati, a tu su i čajevi od : kantariona, bosiljka, peršuna, timijana, ginka, krušine, ženšena, boražine, zvezdastog anisa, valerijane, sladića, korena kafe i rabarbare, kao i zeleni čaj.

Iako su brojni čajevi za dojilje koji se smeju konzumirati, svakako se savetuje da ih pažljivo i dozirano koristite, a ukoliko primetite bilo kakvu promenu kod bebe ( bilo da je u pitanju fizička promena ili je beba možda više nervozna i više plače ) treba odmah da prestanete sa konzumiranjem tog čaja.

Čaj od komorača za dojilje

Začinska, a lekovita biljka koja umnogome podseća na mirođiju, komorač može znatno da olakša grčeve kod novorođenčeta, pa se često koristi čaj od komorača za dojilje. Uz to što se čaj od komorača preporučuje za ublažavanje grčeva kod beba, čaj od komorača za dojilje poboljšava proizvodnju mleka, odnosno laktaciju.
Ukoliko odlučite da date bebi čaj od komorača protiv grčeva svako se savetuje da se raspitate kod pedijatra za savet kada i da li to treba da uradite.

Čaj od piskavice za dojilje

Čaj od piskavice, čini se nije dobar za dojilje i spada u grupu biljnih čajeva koje treba izbegavati u ovom periodu. Razlog zbog koga se čaj od piskavice ne preporučuje za dojilje leži u tome što određene biljke, a među njima i piskavica, imaju takav efekat na organizam koji je isti kao efekat koji hemijski lekovi imaju na organizam, te ulaze u mleko, utičući na taj način i na dojenče.
U ovu grupu čajeva, koje treba izbegavati tokom dojenja, uz čaj od piskavice, između ostalih spadaju i čajevi od : peršuna, ginka, valerijane, bosiljka, sladića, timijana, kantariona, krušine, ali i zeleni čaj i mnogi drugi.

Čaj od kima

Jedan od najstarijih narodnih lekova protiv grčeva kod bebe je, čini se čaj od kima. Mada mnoge mame navode da im je upravo čaj od kima mnogo pomogao tokom perioda kada su njihove bebe imale grčeve, danas je sve više gotovih, instant čajeva koji se koriste u ovu svrhu, a mahom su na bazi kima i komorača.

Hipp čaj za dojilje

” Hipp ” čaj za dojilje je sačinjen od tri biljke : kima, komorača i anisa, koji imaju dejstvo na pojačanje laktacije, te na regulisanje grčeva kod beba. ” Hipp ” čaj za dojilje je bez konzervansa i glutena, kao i bez veštačkih aroma.
Ovaj čaj se, prema preporuci proizvođača može koristiti već pred kraj trudnoće, kao i tokom perioda dojenja, a preporučljiv dnevni unos je 2 do 3 šolje ” Hipp ” čaja za dojilje.

Humana čaj za dojilje

” Humana ” čaj za dojilje je sačinjen od lekovitih biljaka i voćnih aroma. U ovom čaju se nalaze : kozja ruta, verbena, komorač, crveni afrički čaj, ali i piskavica. No, ipak verujem da ” Humana ” čaj za dojilje ne škodi, iako sadrži piskavicu, koja se u principu ne preporučuje za konzumiranje u ovom periodu.
Svakako, prema specifikaciji proizvođača ” Humana ” čaj za dojilje je bez konzervansa, veštačkih boja i aroma, a preporučuje se dnevni unos od 3 šolje čaja količine 200 ml.

Fructus čaj za dojilje

” Fructus ” čaj za dojilje se razlikuje od prethodna dva navedena čaja za dojilje, jer nije u pitanju instant čaj, već čaj u filter vrećicama. To je ” Fructus ” čaj za dojilje ” Natal plus “.

Čaj za dojilje protiv grčeva

Kada je u pitanju čaj za dojilje protiv grčeva svakako se preporučuje neka od navedenih biljaka koja pomaže kod grčeva. Mada, u gotovo svim čajevima za dojilje ima i komorača i kima koji su jedno od boljih sredstava protiv grčeva, pa u većini slučajeva nema potrebe unositi dodatno neki drugi čaj za dojilje protiv grčeva.