Kosti čine oko 16% ukupne telesne težine odrasle osobe. Delimo ih na duge, kratke i pljosnate. Kosti se međusobno spajaju zglobovima koji omogućavaju pokrete tela. Oko zglobova se nalazi vezivna čaura i ligamenti, a mišići i tetive upravljaju njihovim pokretima.

Najčešća oboljenja koštano-zglobnog sistema su artritis, reuma i giht.

Giht je oboljenje koje nastaje kao posledica nagomilavanja soli mokraćne kiseline u organizmu.Giht je nasledno oboljenje, a češće obolevaju muškarci srednje dobi. Povećana koncentracija mokraćne kiseline dovodi do zadržavanja i taloženja njenih soli, koje se talože u obliku kristala u pojedinim zglobovima ili u okolini zglobova.

TINKTURA I OBLOZI ZA GIHT
10 g isitnjenih boba belog gloga i 5 g cvetova ove biljke staviti u 1 dl 90% alkohola i ostaviti da odstoji 3 nedelje. Procediti i koristiti po 3-4 kapi na kocki šećera tri puta dnevno pre jela.

5 kašika isitnjenog lista i korena ljubičice potopiti u 1/2 l vinskog sirćeta. Ostaviti da odstoji 30 minuta i procediti. Gustiš stavljati na bolno mesto, a u tečni deo potopiti lanenu krpu za oblog.

Narezati slatkog kupusa u posudi i naliti toliko ulja da se može pržiti. Kupus pržiti dok se ne pretvori u sos. Smešu dobro namazati na lanenu krpu i priviti na bolno mesto. Držati 24 sata.

Čajevi za giht

Pomešati po 20 g vrbove kore, brezovog lišća i pupoljaka i po 10 g cveta zove i lipe, lista koprive i trave rastavića.

Pomešati po 20 g kore divljeg kestena, troskota i zelenih orahovih ljusaka, 30 g vrbove kore i 10 g plodova ljoskavca. Dve supene kašike ove smeše popariti sa 4 dl ključale vode i posle 2 sata ocediti, medom zasladiti i piti ovaj čaj za giht topao ujutru i uveče.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply