Glavobolja je najčešći simptom ili propratni znak nekog oboljenja, kao npr. kod prehlade, zaraznih bolesti, srčanih mana i nesanica, visokog pritiska, gladi ili preobilnog jela, smetnji vida, pokvarenih zuba itd.
Posebno je odvojena migrena (hemikranija), čiji je glavni i dominantni simptom jak napad glavobolje. Napad obično počinje ujutru („iz sna”); bol je lokalizovan u jednoj polovini glave, a najjači je u predelu slepoočnice. Praćen je mukom i povraćanjem koji nisu u vezi sa jelom, a traje nekoliko sati i postepeno prolazi. Prosečno se javlja svake tri do četiri nedelje kod žena mlađe i srednje dobi.

Napraviti mešavinu od po jedne supene kašike korena maslačka,korena angelike i matičnjaka, 1/2 polovine supene kašike majčine dušice, jedne supene kašike cveta zove i dve supene kašike nane. Jednu supenu kašiku te mešavine preliti sa 2 dl ključale vode i ostaviti od 10-15 minuta Procediti i piti hladno nekoliko puta na dan.

Na isti način pripremiti i upotrebiti sledeći čaj za glavobolju:
– po jednu supenu kašiku kičice i lincure i dve supene kašike korena odoljena.

Dve supene kašike odoljena, jednu supenu kašiku steže i pola supene kašike kima kuvati u mleku.Ovaj topao čaj za glavobolju piti više puta na dan.

Iscediti sok od jednog limuna i dobro promešati sa kašičicom fino samlevene prave kafe. To popiti i malo prileći.

Isceden limunov sok sa jednakim delom vode zasladiti šećerom i uzimati nekoliko puta dnevno.

Ako dete boli glava, treba narendati sirov krompir i staviti ga na čelo.

2-3 glavice crvenog luka samleti na mašini za mlevenje mesa. Sok pomešati sa finim uljem i dodati malo soli. Tom smešom masirati glavu, a zatim masu staviti u gustu krpu i povezati glavu. Pričvrstiti maramom i prileći.

Nekoliko listova glavice kupusa staviti u rernu da se smekšaju i ugreju. Time se oblaže glava tri puta dnevno.

Kad god zaboli glava, bolna mesta (čelo, vrat) treba masirati sa jakom komovom ili šljivovom rakijom.

Čajevi za migrenu

Izmešati po 30 g nane, matičnjaka i kamilice i 10 g lista ružmarina. Tri supene kašike smeše popariti sa 4 dl ključale vode, poklopiti, pa posle 4 sata procediti, medom zasladiti i piti ovaj čaj za migrenu umesto vode.
Na isti način mogu se pripremiti i upotrebiti sledeći čajevi za migrenu:
– po 40 g matičnjaka i nane i po 10 g odoljena i angelike;
– po 25 g cveta kamilice, lavandule, jagorčevine i gloga;
– po 25 g cveta i lista đurđevka, lista nane i korena odoljena;
– po 15 g korena, lista i cveta jagorčevine, po 10 g majorana, korena perunike, odoljena, selena i angelike i 5 g cveta đurđevka i
– po 30 g plodova korijandera, mirodije i anisa i po 5 g korena selena i angelike. Plodove pre upotrebe u avanu istucati, a korenje sitno iseći.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply