Čaj od žalfije za upaljene i bolne desni

2 supene kašike žalfije preliti sa 3 dl ključale vode, poklopiti i ostaviti da se ohladi. Proceđenim i ohlađenim čajem od žalfije ispirati usta, mazati i masirati desni.
Napomena: Čaj treba držati što duže u ustima da bi lekoviti sastojci žalfije što duže delovali.

Čaj za desni sa koprivom
Pomešati po 20 g hrastove kore, korena srčenjaka, trave od srdobolje, korena koprive i zdravca. Sve sastojke sitno izrezati, pomešati i od te smeše jednu supenu kašiku preliti sa 2 dl vode i kuvati 10 minuta. Ohlađenim i proceđenim čajem ispirati usta i mazati desni.
Napomena: Od ove smeše se može načiniti tinktura: 20 g smeše sipati u 1 dl čistog apotekarskog alkohola. 8 dana treba da odstoji zatvoreno, često mućkati. Nakon 8 dana procediti i upotrebljavati.

Čaj od žalfije i ratanije za ispiranje desni

Pomešati po 10 g lista žalfije i korena ratanije. Smešu preliti sa 2 dl kljucale vode i poklopiti. Posle 6 sati ocediti, pa ispirati usta i mazati desni.

Na isti način mogu se pripremiti i upotrebiti sledeći čajevi od biljne mešavine:
– po 10 g korena zdravca, lista nane, matičnjaka i žalfije; ovaj čaj je dobar i za decu, jer nije mnogo opor a i prijatnog je mirisa;
– po 5 g dunjinih i hrastovih pupoljaka (vrhova grančica), lista pitome nane i matičnjaka;
– po 5 g lista kupine, dunje, maline, ribizle i pitome nane
– po 5 g bedrinica, podubice, kamilice i zdravca.
– po 5 g zdravca, kamilice, žalfije i pitome nane

Osetljivim osobama i osobama sa jače ozleđenom sluznicom usne duplje preporučuju se sledeči čajevi:

U 2 dl mleka doda se jedna supena kašika salepa u prahu i kuva 1 sat. Tokom kuvanja mleko se doliva, tako da se na kraju dobije 2 dl tečnosti.

Posebno treba spraviti jak čaj od kamilice: 2 supene kašike preliti sa 2 dl ključale vode, poklopiti i posle 4 sata ocediti, i čaj pomešati sa salepom u mleku. Time ispirati usta (grgljati što duže) i na kraju popiti.
Napomena: Sve nabrojane čajeve za ispiranje upaljenih desni bolje je upotrebljivati i nezaslađene. Osobe koje to ne mogu (deca, i osetljiva lica) oceđen čaj neka zaslade medom.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply