Najčešće oboljenje usne duplje je zapaljenje sluznice, čemu svakako doprinosi neredovna i loša higijena i nega usne šupljine, kao i prisustvo kako saprofitnih, tako i patogenih mikroorganizama (uzročnike raznih oboljenja). Treba znati da su usta jedan od najvažnijih puteva za prenošenje mnogih bolesti, naročito zaraznih. Zbog toga pravilna i redovna higijena i nega mogu u mnogome sprečiti pojavu oboljenja, a ako se neko oboljenje javi, obavezno se treba obratiti lekaru.

Za ispiranje usta, protiv upale usne šupljine, kao i za jačanje desni korisne su biljke koje imaju mnogo sluzi, kao što su: beli slez, laneno i dunjino seme, koren crnog gaveza, kao i oporne biljke, tj. one koje sadrže taninske materije: kopriva, hrastova kora, šišarke, zdravac, trava od srdobolje itd. Ne treba zaboraviti ni biljke s antiflogističkim delovanjem, kao što su: kamilica, žalfija, nana, hajdučica, jagoda, kupina, malina itd.

Čaj za ispiranje usta način pripremanja

Jednu supenu kašiku korena belog sleza preliti sa 2 dl hladne vode i ostaviti da stoji 2-3 sata. Tom vodom se ispiraju usta, grglja i na kraju se popije. Isti efekat se može postići i žvakanjem kockica korena belog sleza.

Po 2 supene kašike žalfije, kupine, kamilice i trave od srdobolje preliti sa 1/2 l ključale vode, poklopiti i ostaviti da odstoji 1/2 sata, tim čajem ispirati usta.

Po 2 supene kašike žalfije, kamilice (titrice) i dunjinog semena preliti sa četvrt litra ključale vode, ostaviti da odstoji 2 sata, tim čajem ispirati usta.

Pomešati po 10 g hrastove kore, korena zdravca i srčenjaka i po 15 g korena belog sleza, iđirota i gaveza; dve supene kašike ove smeše preliti sa 3 dl vode i kuvati 5 minuta Ostaviti da se ohladi i procediti, ispirati usta.

Čajevi protiv upale usne šupljine i zapaljenja ždrela:

Smešu od po jedne kašike kamilice, žalfije i lista crnog sleza preliti sa 1/2 l ključale vode, ostaviti 1 sat da odstoji u poklopljenom sudu, pa ispirati usta i grgljati.

Skuvati jak čaj od kamilice, kada se malo prohladi dodati dosta limunovog soka. Čaj popiti, pa odmah zatim pojesti nastruganu kiselu jabuku, dunju ili mušmulu.

Pomešati jednake delove crnog i belog sleza, lista podbela i žalfije i tome dodati sitno iseckane šumske jagode. Od ovako spremljene smeše 2 supene kašike preliti sa 2 dl ključale vode. Odmah poklopiti i ostaviti da odstoji 1/2 sata. Procediti, pa ispirati usta i grgljati.

Na isti način mogu se pripremiti i upotrebiti sledeće biljne mešavine:
pripremljena smeša od jednakih delova kamilice, žalfije i kupine;
pripremljena smeša od jednakih delova kamilice, nane, zdravca i iđirota;
pripremljena smeša od po 10 g morača i anisa i po 20 g žalfije, koprivinog lista i kamilice;
pripremljena smeša od jednakih delova cveta majske ruže, belog i crnog sleza, kamilice, podbela i trandavilja.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply