Mokraćom se iz organizma izbacuju nepotrebne količine tečnosti i mnogi nekorisni i suvišni proizvodi prometa materija. Mnoge biljke povećavaju diurezu, tj. pojačavaju i olakšavaju normalno izlučivanje mokraće. Na prvom mestu je breza, tj. lišće i pupoljci od breze. Razumljivo je da predložene lekovite biljne smeše i čajeve za izbacivanje viška tečnosti iz organizma treba uzimati samo po uputsrvu lekara urologa, koji će odrediti koji čaj najviše odgovara određenom bolesniku, jer kako se u medicini kaže: „ svaki bolesnik je slučaj za sebe”.

Čajevi za izbacivanje viška tečnosti načini pripremanja

Punu supenu kašiku dobro isitnjenog brezovog lišća preliti sa 2 dl. ključale vode. Tome dodati „na vrh noža” sode bikarbone i piti nekoliko puta dnevno po jednu kašiku duži vremenski period.
Napomena: sodu bikarbonu dodati kada se čaj smlači na približno 40 stepeni celzijusa.

3 kašike zdrobljenih lisnih brezovih pupoljaka (branih u rano proleće, pre nego što breza prolista) prokuvati 1-2 minuta u pola litra vode, kada se smlači na 30-40°C, dodati „na vrh noža” sode bikarbone.Čaj dobro promešati i posle 6 sati ocediti i piti 3 puta dnevno pre jela.
Brezovi pupoljci su lekovitiji od brezovog lišća, jer sadrže više aktivnih sastojaka.

Mešani brezov čaj za izbacivanja viška tečnosti: pomešati po 30 g brezovih pupoljaka i lišća
i po 10 g brezove kore i korena zečjeg trna, peršuna i iđirota. Tri kašike smeše prokuvati u 1/2 l vode, ostaviti da se prehladi (na oko 40°C), dodati „na vrh noža” sode bikarbone, pa posle 6 sati odliti i piti čaj tri puta dnevno pre jela.

Na isti način mogu se pripremiti i upotrebiti sledeči čajevi od biljne mešavine:
– po 25 g brezovog lišća i pupoljaka, plodova peršuna i komorača i
– po 20 g brezovih pupoljaka i lista breze, borovnice, kruške i nane.

Pomešati po 20 g ploda celera, peršuna, mrkve, morača i kima. Tri kafene kašičice ove smeše istucati u avanu, preliti sa 1/2 1 ključale vode, poklopiti i posle 3 sata procediti. Piti čaj tri puta dnevno pre jela.

>>> Prirodni diuretici za izbacivanje vode iz organizma (izmokravanje)

Na isti način mogu se pripremiti i upotrebiti sledeči čajevi od biljne mešavine:
– po 25 g lista koprive, hajdučice, breze i kantariona;
– po 25 g semena lana i dunje, cveta crnog sleza i zove;
– po 25 g lista medvedjeg grožđa, breze, ružmarina i peršuna i
– po 20 g kukuruzne svile, stucanog semena od lubenice, korena od repušine, nane i kima.

40 g zdrobljenih šipuraka kuvati 5 minuta u pola litra vode. Pri kraju ključanja dodati po 5 g zovinog cveta, lista pitome nane i klekinja. Odmah poklopiti, skinuti sa vatre; posle dva sata ocediti čaj i popiti u toku dana u 3 ili 4 doze.

po 5 g svežeg korena celera, peršuna i šargarepe nastrugati na rende, pa tu smešu pojesti pre jela. Ova smeša se može i prokuvati, ali je bolje koristiti svezu, jer se kuvanjem gube i menjaju lekoviti sastojci koji pomažu u odstranjivanju viška vode iz organizma.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply