U najvećem broju slučajeva uzroci stvaranja kamena su u poremećaju razmene materija i u sastavu mokraće, kao i lokalna oboljenja. Svakako da veliki uticaj imaju i klima, način života i ishrana.
Sastav kamena je različit. Najčešći su fosfatni, zatim oksalatni i uratni, a postoje i mešani fosfatno-oksalatni. Kamen može biti nepokretan ili pokretan. Prisustvo nepokretnog kamena koa bolesnika može biti često bez ikakvih simptoma i znakova oboljenja. Prilikom pokretanja kamena bolesnik dobija napade jakih bolova u predelu bubrega, u predelu slabine, koji se obično prostiru naniže ka mokraćnoj bešici. Bolesnik često mokri, a mokrenje je bolno, mokraća može biti crvena od krvi, mutna ili se u njoj može naći pesak ili kamičak.
Bolesnik se mora obratiti za pomoć urologu. U hrani mora izbegavati one soli od kojih je kamen u bubregu nastao, a to se može utvrditi hemijskom analizom izbačenog kamena. Bolesnik treba da pije velike količine tečnosti u obliku raznih čajeva. Stari narodni lek za kamen u bubregu je čaj od peteljki trešanja, kukuruzna svila itd., a od voća lubenica.

Čajevi za kamen u bubregun ačini pripremanja

Pomešati 30 g brezovih pupoljaka, sitnice i plodova (semena) peršuna i 10 g ruse. Sve dobro sitniti i potopiti u 1 l vode. Ostaviti celu noć, sutradan ujutru zagrejati do ključanja i kuvati 2-3 minuta Kada se ohladi, procediti i piti u toku dana umesto vode. Bolje je piti nezaslađen čaj. Ako se zasladi medom, ili kiselim voćnim sokom ili sirupom treba ga piti posle jela i između obroka. Čaj za kamen u bubregu se pije tri dana uzastopno, zatim se pauzira jedan dan i opet produži terapija na isti način.

Na isti način mogu se pripremiti i upotrebiti sledeći čajevi za kamen u bubregu:
– po 40 g brezovih pupoljaka i ruse i po 10 g kantariona i majčine dušice;
– po 25 g korena selena, peršuna, celera i sladića;
– po 30 g brezovih pupoljaka, slatkog korena i lišća vinove loze (crveno) i 10 g kopitnjaka;
– po 20 g brezovih pupoljaka, rastavića, lista kruške, bršljana i ružmarina;
– po 20 g šipurka, idjirota, lista koprive, cveta zove i lipe;
– po 25 g korena zečjeg trna i selena, šipurka i klekinja;
– po 30 g plodova celera, peršuna i selena i 10 g brezovih pupoljaka;
– po 25 g ruse, svile od kukuruza, peteljki od višanja i sitnice i
– 70 g trave ruse i po 10 g cveta kantariona, trave sitnice i dobričice.

OSTALI NARODNI LEKOVI ZA KAMEN U BUBREGU
30-35 zrna suvog ploda ljoskavca preliti sa 1/2 l vode, kuvati 4-5 minuta i ostaviti poklopljeno 10-15 minuta Ocediti i piti po čašicu nekoliko puta dnevno.

Za kamen u bubregu:
Pomešati po 50 g rusomače i kukuruzne svile. Tri kašike mešavine preliti sa 1 l vrele vode i poklopiti. Posle dva sata piti umesto vode.

Pomešati po 5 kašika isitnjenog lista lešnika, peteljki trešanja, lista i cveta bosiljka, lista peršuna, kukuruzne svile i lista breze. Kašiku mešavine preliti sa 2 dl proključale vode, ostaviti da se ohladi i procediti. Piti celu količinu.Ovaj čaj za kamen u bubrezima se priprema i pije tri puta dnevno posle jela.

Po 2 kašike isitnjenog lista peršuna, lista i cveta bosiljka, lista breze, peteljki višanja i lista mirodije preliti 1 l proključale vode. Kada se ohladi procediti i piti na svaki sat po čašu od 2 dl.

Pomešati po 5 kašika isitnjene kukuruzne svile, peteljki trešanja, izdrobljenih plodova kleke, peteljki višanja i lista peršuna. Kašiku smeše preliti sa 2 dl proključale vode, ostaviti poklopljeno 2 sata, procediti i popiti svu količinu. Čaj se priprema i pije 3 puta dnevno pre jela.

Pomešati 3 kašike isitnjenog lista mirodjije, 5 kašika isitnjenog lista celera i lista breze i 4 kašike isitnjenog lista i cveta kantariona. Kašiku mešavine preliti sa 2 dl proključale vode, ohladiti, procediti i popiti celu količinu.Ovaj čaj za izbacivanje kamenca iz bubrega se priprema i pije 3 puta dnevno posle jela.

2 kašike samlevenog korena rena, 2 kašike samlevenog korena peršuna i 2 kašike isitnjenog korena mirodjije preliti sa 1 l proključale surutke od sira. Kada se ohladi procediti i piti po 2 dl posle jela, tri puta dnevno.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply