Zadah iz usta prouzrokuju razna opšta i lokalna oboljenja. Najčešće je u pitanju loša higijena usne duplje i usled toga kvar zuba (karijes). Od bolesti se mogu pomenuti razni procesi u bronhijama i plućima, oboljenje ždrela, grkljana i jednjaka, gnojni sinusi, poremećeno varenje, arterioskleroza, šećerna bolest, ciroza jetre, uremija i dr. Svakako da je najhitnije otkriti uzrok oboljenja, zbog čega se mora obratiti lekaru na detaljan specijalistički pregled. Za lečenje zadaha kao dopunska terapija pored lekova koristi se i bilje, pre svega ono koje sadrži etarska ulja, prijatnog, jakog i prodornog mirisa (velike moći maskiranja, prikrivanja drugih mirisa) i znatne anti septičke moći, kao i biljke oporog ukusa. Tipičan predstavnik koji se koristio za neprijatan zadah, poznat vekovima (npr., u staroj Kini) je karanfilić.

Načini pripremanja čajeva za loš zadah iz usta

Ujutru i uveče žvakati po jedan cvetni pupoljak karanfilića, i to što duže. Posle toga popiti solju čaja od pitome nane zaslađenog medom.

Ujutru i uveče na kocku šećera kanuti po kap etarskog ulja od karanfilića, pojesti je i popiti čaj od matičnjaka zaslađen medom.

Na isti način mogu se upotrebiti:
– po 1 kap etarskog ulja od karanfilića i matičnjaka;
– po 1 kap etarskog ulja od karanfilića i limuna;
– po 1 kap etarskog ulja od karanfilića i cimeta.

Četiri cvetna pupoljka karanfilića i 1 kašiku lista pitome nane, preliti sa 2 dl ključale vode, poklopiti, posle 2 sata procediti, pa tim čajem ispirati usta (grgljati), na kraju svakog grgljanja čaj popiti. To činiti ujutru i uveče.

Pored karanfilića kod zadaha iz usta koristi se i zečija stopa.

Načini pripremanja čajeva za loš zadah

10 g sitno izdrobljenog korena zečije stope, preliti sa 2 dl ključale vode, poklopiti, posle 10 sati procediti, pa dugo ispirati usta i svaki gutljaj popiti.
Na isti način mogu se pripremiti i upotrebiti sledeći čajevi od biljne mešavine:
– 9g korena zečje stope i 4 pupoljka karanfilića;
– 5 g korena zečje stope, 4 g stucanog ploda morača i 4 pupoljka karanfilića;
– 8 g korena zečje stope i 2 g lista majčine dušice i
– 5 g korena zečje stope, 5 g lista miloduha i 3 pupoljka karanfilića.

Tinktura za loš zadah iz usta: po 10 g sitno zdrobljenog korena zečje stope, sladića, karanfilića, cimetove kore, lista nane i plodova morača, staviti u teglu, preliti sa 1 l 70% čistog alkohola, dobro zatvoriti i ostaviti 8 dana da stoji. Povremeno mešati nekoliko puta dnevno. Devetog dana procediti, nasuti u nekoliko čistih boca, dobro zapušiti i držati na hladnom mestu. Ovako napravljena tinktura može se koristiti na nekoliko načina:

štapić sa vatom umočiti u tinkturu i njom 3-4 puta dnevno mazati i trljati zube i desni;
na kocku šećera staviti 5 kapi tinkture, pojesti šećer i popiti čaj od pitome nane (posle svakog obroka) i
u čašu vode sipati 10 kapi tinkture i ispirati usta nekoliko pu dnevno.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply