zadah-iz usta

Halitoza je poremećaj čiji je glavni simptom neprijatan zadah iz usta.Kod nekih osoba zadah iz usta je stalna pojava koja je verovatno uzrokovana nepravilnim radom digestivnog trakta ili jetre. Iako je pranje zuba pastom veoma važan element u kontroli neprijatnog zadaha, ne može biti i jedini, jer postoje i drugi važni faktori, kao na primer nepravilna ishrana, pušenje, itd. Uobičajeno i prekomerno unošenje namirnica koje su bogate proteinima i mastima, stimuliše pojavu zadaha kod velikog broja osoba.

Konstitucijska predispozicija ka hali-tozi se veoma teško može kontrolisati; u svakom slučaju, treba imati na umu da je potrebno akcenat staviti na varenje, pre nego na samu usnu duplju. Dati primer čaja protiv neprijatnog zadaha ima dejstvo u pročišćavanju i poboljšanju varenja; koristi se u terapiji halitoze.

Tečnosti za ispiranje usta su takođe veoma delotvorne, s obzirom na to da čiste sluzokožu i ostavljaju prijatan miris. Na tržištu postoje različite tablete koje otklanjaju loš zadah, od kojih su neke sa esencijalnim uljima, a druge sa hlorofilom. Tablete sa hlorofilom neutrališu određene metaboličke procese koji pogoduju pojavljivanju neprijatnog zadaha iz usta, dok, s druge strane, one koje sadrže esencijalna ulja imaju primetno antiseptičko dejstvo (smanjuju razvoj bakterija koje proizvode ostatke neprijatnog mirisa).

Čaj protiv neprijatnog zadaha iz usta

Sastojci
Koren maslačka (Taraxacum densleonis) Listovi artičoke (Cynara scolymus) Listovi mente (Mentha piperita)

Priprema i doziranje
Sastojci se mešaju u jednakoj količini. Jedna kašičica mešavine sipa se za svaku šolju čaja, a zatim treba da ključa na tihoj vatri. Čaj za zadah iz usta se pije posle jela.

Tečnost za ispiranje usta protiv halitoze i slabljenja desni

Sastojci
Koren petoprste steže (Potentilla tormentilla)
Plodovi eukaliptusa (Eucaliptus globulus)
Listovi nane (Mentha piperita)

Priprema i doziranje
Cetiri do šest kašičica mešavine po šolji čaja sipaju se u vodu i priprema se dekoks pet minuta, a zatim se ostavi da odstoji još pet minuta.
Dodaju se dve kašičice vodonik-peroksida, a proces ispiranja usta se obavlja dva do tri puta na dan nakon pranja zuba.

Zadah iz usta može često nastati i zbog pokvarenog zuba ili naslaga kamenca.U ovom slučaju pijte sledeće čajeve protiv zadaha do popravke zuba ili skidanja kamenca.

Čaj protiv zadaha zbog kvarnog zuba
Uzeti po 1 supenu kašiku sitno iseckanog cveta i lista hajdučke trave i lista matičnjaka . Sve to izručiti u 400 ml proključale vode. Ostaviti poklopljeno dva sata izvan štednjaka.Procediti i ispirati usta tri puta u toku dana.

Čaj protiv zadaha
Uzeti po 1 supenu kašiku sitno iseckanog lista nane i zovinog cveta. Sve to izručiti u 400 ml proključale vode. Ostaviti poklopljeno dva sata izvan štednjaka. Procediti i ispirati usta u toku dana.

Uzeti po 1 supenu kašiku sitno iseckanog cveta i lista majčine dušice i cveta i lista kičice. Sve to izručiti u 400 ml proključale vode. Ostaviti poklopljeno dva sata izvan štednjaka. Procediti i ispirati usta u toku dana.
NAPOMENA: Koristiti recepte sve dok se oseća zadah iz usta, a po vađenju kvarnih zuba nestaće i zadah iz usta.

Uzrok zadaha iz usta mogu biti oboljenja želuca.U tom slučaju koristiti sledeće čajeva za neprijatan zadah iz usta.

Uzeti 3 supene kašike sitno iseckanog pelenovog lista i 1 supenu kašiku sitno iseckanog maslačkovoga korena . Sve to izručiti u 600 ml proključale vode. Ostaviti poklopljeno dva sata izvan štednjaka. Procediti i piti po 200 ml tri puta dnevno pre jela.

Uzeti 3 supene kašike sitno iseckanog čičkovoga korena i 1 supenu kašiku sitno iseckanog korena vodopije . Sve to izručiti u 600 grama proključale vruće vode. Ostaviti poklopljeno dva sata izvan štednjaka. Procediti i piti po 200 ml pre doručka, ručka i večere.

Uzeti 3 supene kašike sitno iseckanog lista i cveta kičice i 1 supenu kašiku sitno iseckanog celerovoga korena . Sve to izručiti u 600 ml proključale vode. Ostaviti poklopljeno dva sata izvan štednjaka. Procediti i piti po 200 ml pre doručka, ručka i večere.
NAPOMENA: Koristiti recepte po 6 dana.

Svo lekovito bilje za čaj potražite u biljnim apotekama.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply