Neuralgija se manifestuje bolom jakog intenziteta, koji je lokalizovan na mestu distribucije odgovarajućeg nerva. Npr., neuralgija nervi trigemini, kao najčešći primer, karakteriše se iznenadnim napadom intenzivnog bola u usnama, desnima i bradi, a nešto rede i u predelu oka. Oboljenje se javlja u srednjem i starijem dobu, a uzrok se ne može klinički utvrditi.

Čajevi za neuralgije

Jednu supenu kašiku hmelja preliti sa 2 dl proključale vode, poklopiti i posle 4 sata procediti, medom zasladiti i popiti posle večere umesto

Jednu supenu kašiku odoljena (valerijane) preliti sa 2 dl ključale vode, poklopiti i posle 6 sati ocediti, medom zasladiti i popiti posle večere umesto vode.

Na isti način mogu se pripremiti i upotrebiti sledeće biljne mešavine:
– po 10 g matičnjaka i kamilice i po 5 g plodova mirodije i morača;
– po 10 g cveta nevena, gloga, kamilice, vreska, pomorandže i limuna;
– po 10 g cveta i lista gloga, ružmarina, kamilice i pomorandže;
– po 20 g hmelja i cveta gloga, belog i crnog sleza i lista matičnjaka;
– po 25 g plodova (semena) mirodije, anisa, morača i kima, istucati u avanu;
– po 25 g cveta turčinka i hmelja, lista matičnjaka i maj orana;
– 10 g cveta lokvanja i
– po 70 g cveta lokvanja i po 15 g lista žalfije i matičnjaka.

Pomešati 40 g nane i po 20 g matičnjaka, hmelja i lavandinog cveta. Tri supene kašike mešavine preliti sa 1/2 l vrele vode, poklopiti i ostaviti da odstoji 2 sata, a zatim procediti. Pije se po jedna šoljica ovog čaja za neuralgije ujutru i uveče.

Pomešati po 20 g nane, matičnjaka, dobričice, bosiljka i hmelja. Tri supene kašike te mešavine preliti sa 1/2 l vrele vode, poklopiti i ostaviti 2 sata da odstoji. Procediti i piti ujutru i uveče po jednu šolju ovog čaja za neuralgije.

Pomešati 50 g nane i po 25 g odoljena i deteline. Tri supene kašike ove mešavine preliti sa 1/2 l vrele vode, poklopiti i posle 2 sata procediti. Piti ujutru i uveče po jednu šolju čaja.

Pomešati 50 g nane, 30 g sitno iseckanog odoljena i 20 g gorke
vode.
– po 30 g hmelja, odoljena, plodova mirodije i 10 g matičnjaka; deteline. Jednu supenu kašiku mešavine preliti sa 2 dl vrele vode, ostaviti poklopljeno 2 sata, zatim procediti, medom zasladiti i piti toplo po jednu šolju čaja posle jela ujutru i uveče.

Pomešati po 10 g odoljena, glogovog i lavandinog cveta, srdačca, kima, komorača i matičnjaka. Tri supene kašike smeše preliti sa 5 dl vrele vode, poklopiti i ostaviti 2 sata, zatim procediti, zasladiti medom i piti čaj tri puta dnevno.

Pomešati po 50 g mišinca i po 25 g odoljena i morača, i dobro isitniti. Dve supene kašike smeša kuvati tri minuta u 3 dl vode. Ohlađeno zasladiti medom i piti 2-3 puta dnevno.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply