Čaj za obilnu menstruaciju

Određivanje ovog poremećaja nije dovoljno jasno. Neki specijalisti tvrde da je reč o obilnoj menstruaciji kada se gubi više od 80 ml po ciklusu. Međutim, veoma je teško stvarno izmeriti količinu eliminisane krvi.
Praktično, smatra se da je menstruacija obilna kada dođe do malokrvnosti na kraći ili duži period. Drugi način vrednovanja količine menstruacije je broj upotrebljenih uložaka, mada su istraživanja pokazala raznolikost zbog neujednačenog menjanja uložaka.
Najtačniji metod se obično sastoji u merenju gvožđa i određenih supstanci prenosioca ovog metala, s obzirom na to da se njegov gubitak povezuje sa menstruacijom.

Kod nekih slučajeva, obilna menstruacija može biti uzrokovana izostankom ovulacije, što obično izaziva poremećaj hormonalne funkcije koja pogoduje krvavljenju; prilikom početka menopauze često dolazi do povećanog gubitka krvi tokom menstruacije.

Obilna menstrualna krvarenja većinom su uzrokovana organskim promenama kao što su miomi, endometrioza, polipi i drugo, dok ostatak čine disfunkcionalna krvarenja, koja se događaju kod žena od 18 do 40 godina. Najčešći uzrok je sindrom policističnih jajnika.

ČAJ ZA OBILNU MENSTRUACIJU:
-20 g stabljike majčine dušice
-20 g cvetova zove
-20 g cvetova i listova kantariona
-20 g listova pelina
-20 g divlje deteline sa cvetom

PRIPREMA ČAJA PROTIV OBILNE MENSTRUACIJE:
Trave usitniti i izmešati. U 1 litar proključale vode staviti 10 g mešavine i kuvati poklopljeno 1 minut na laganoj vatri. Kad se čaj ohladi, procediti ga u bocu i popiti dnevno 1 litar,po 1 dl ujednakim vremenskim razmacima. Možete zasladiti medom.

U svetu su poznati i sledeći čajevi za obilne menstruacije

Sastojci prvog čaja protiv obilne menstruacije
50 g listova žalfije (Salvia officinalis)
50 g rusomače (Capsella bursa-pastoris)
25 g anđeoskog korena (Angelica archangelica)

Sastojci za drugi čaj za obilnu menstruaciju
25 g rusomače (Capsella bursa-pastoris)
25 g kokoca (Melilotus officirialis)
25 g anđeoskog korena (Angelica archangelica)
25 g suručice (Spiarea ulmaria)

Priprema i doziranje čajeva
Staviti da provre četiri kašičice mešavine za svaku solju. Čaj treba da se uzima od prvih simptoma menstruacije do njenog svršetka. Obično se preporučuje uzimanje čaja na svakih šest sati.

loading...
Loading...